lauantai 19. elokuuta 2017

535# Kalorikas lihalaatikko

Näin elokuun kieppeillä jotkut tuntuvat ihan tosissaan viettävän rapukekkereitä, mutta mie kun en noista rapuloista ja krapuloista nyt niin perusta, niin tehdäänpä tänään kokkikornerissa tällästä äijämättöä. Harkitsin annokselle jopa nimeä Vegaanin painajainen mutta ehkä sellainen olisi vähän jo liioittelua. Tätä ruokaa en ole ennen tehnytkään, ja kun minun kokkaustaidoista on kyse niin voi tuloksena olla taas sikojen ruokaa. Myönnettäköön, että vähän käytin Roizuvlogzin ohjeita apuna. Mutta pidemmittä puheitta, nostetaanpas kisse pöydälle jne.

Ainekset tänään:
400 gr jauhe lihhoo
1ps tacomaustetta
500 gr pussi valmisperuna-sipulisekoitusta (joo tälläsen vois tehdä itsekin, mutta laiskuus yms)
Amerikan pekonia
2 isoa sipulia
2 pkt kermaa
2 chiliä
1 ps mozzarellajuustoraastetta
1 pkt salaattijuustokuutioita
mausteita, esim: valkosipulijauhe, pippurisekoitus, jauhelihamauste
voita ja öljyä paistamiseen
vettä

Tämänlaisia kamppeita on tällä kertaa tarttunut kaupasta mukaan.

Aloitan paistamalla jauhelihan. Minulla on naudan jauhelihaa, mutta eipä kai sillä väliä. Kun jauheliha on ruskistunut, lisään vajaan desilitran vettä ja sekoitan taco-jauheen. Minusta se haisee hielle, mutta maku on ok. Viisi minuuttia seos porisee pannulla hiljaksiin, aloitan samalla pilkkomaan sipuleita. Tällä kertaa osui kohdalle hieman tylsä veitsi, mutta ei voi mitään. Ambulanssin numero kannattaa silti pitää puhelimen pikavalinnoissa mukana.

Homma käyntiin jauhelihan paistolla ja tacoseoksen teolla.

Pilkon myös chilit. En tiedä kauanko ne ovat olleet jääkaapissa, vaikuttavat nahistuneilta, mutta ei kai chili voi vanhaksikaan mennä? Pekonin pilkkominen pieneksi onkin sitten vaikein homma tänään. Ei mennyt sen leikkeleminen niin kuin Strömsössä, sillä pekoni ei silppuuntunut pieneksi vaan meni lähinnä mössöksi. Mutta syytän siitä sitä veistä. Muutenkin pekoniin koskeminen käsillä on jotenkin iljettävää.

Pekonisiipaleet.
No tää meni kyllä pjersseelleen.

Vähän floppaa myös paistinpannuvalintani. Jostain syystä päädyn pienempään pannuun, ja koska en ole pilpponut sipuleitakaan kovin pieneksi (valehtelin itselleni ettei suurikokoisemmat sipulipalat haittaa), paistinpannu on kukkuroillaan. Chilit ja pekonit sekaan ja katsotaanpa millainen käry kämppään saadaankaan. Suljen varoiksi ovet ja laitan liesituulettimen täysille.

Pannulle paistumaan.

Naksautan myös uunin päälle, ja lämmöt 200 asteeseen keskitasolla. Pekoni-sipuli-chili-sekoituksen paistaminen tuntuu kestävän ikuisuuden, ja päätän jossain vaiheessa, että nyt saa riittää. Otan uunivuoan ja mietin pitäisiköhän sitä voidella jotenkin, mutta päätän jättää sen jostain syystä ohjelmanumerosta pois. Levitän reilut puoli pussia peruna-sipuli-sekoitusta vuoan pohjalle, päälle jauhelihan, lisään purkillisen salaattijuustokuutioita ja sekoitan huolellisesti. Sitten kaadan pekoni-sipuli-chili-seoksen ja sekoitan jälleen. Lorautan hetken mielijohteesta mukaan muutaman pisaran Tabascoa. Sen jälkeen tyhjennän loput peruna-sipuli-sekoituksesta vuokaan, kaikki mahtuvat mukaan juuri nätisti. Lisään mozzarellajuustoraasteen, sekoitan jälleen ja sitten vielä maustan randomilla valitsemillani mausteilla. Tacomauste jauhelihassa varmaan huolehtii pääsääntöisesti mausteisuudesta, joten aika maltilla lisäsin lisämausteita sekaan. Ehkäpä valkosipulijauhetta laitan vähän reippaammin, melkeinpä kaduttaa kun en pilkkonut ehtoja valkosipuleita sekaan. Kyllä sellaista pitäisi aina olla ruuassa mukana, etenkin jos äiäsafkaa valmistaa. Sen jälkeen lorautan vielä kaksi purkkia kermaa. Ei aavistustakaan onko se liikaa vai liian vähän.

Kerroksittain vuokaan.

Uuni on kypsä joten nakkaan koko komeuden lämmittelemään. Muistan laittaa myös uunipellin alle siltä varalta, että ruoka kiehuu yli. En muista montako kertaa olen joutunut uunin pesemään kun olen ahneuksissani valmistanut liian suuren annoksen ruokaa sillä seurauksella, että uunin puolella ruoka kuohui yli. Ei ole mikään kiva homma. Aikaa uunitukselle on mahdotonta sanoa, mutta epäilisin sen olevan tunnin luokkaa? Laitan munakellon soimaan puolen tunnin päästä, katsotaanpa miltä ruoka näyttää silloin. Ainakin ruokaa voi siinä vaiheessa hieman sekoitella. Jos pinta näyttää kärtsäävän liikaa, niin vuoan päälle voi laittaa folion, kuten itse tein noin 48 minuutin jälkeen.

Puolen tunnin jälkeen.

Tunnin kuluttua nostin ruuan uunista pois; olisi voinut olla vielä vähän aikaa. Kannattaa antaa ruuan vetäytyä ja jäähtyä kunnolla. Itsellä hiukoi jo siihen malliin, että en malttanut enää olla korkkaamatta vuokaa. Vähän jopa jännitti ensipuraisu, mutta rohkeasti rokan syö. Rasvainen ja mausteinen se ruoka oli mutta ei nyt kovin paha. Otin jopa lisää. Pekonia en erottanut ruuasta enää ollenkaan, en tiedä mihin se hävisi. Kaupan perunasalaatti sopi annokseen myös, ja Hartwallin Vichyä kyytipojaksi. Annan 3½/5 vaikka itse sanonkin. Ja riittoisahan tämä ruoka on, tästä riittää kaloreita vaikka pienelle afrikkalaiselle kylälle.

Avot! Valmista tuli.
Ja ei kun syömään kera perunasalaatin ja vissyn.

Maistuisi varmaan sullekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti