tiistai 10. syyskuuta 2019

655# Oodi

4.9.2019, Wednesday, +18, Scattered clouds, Helsinki


Kirjasto on sellaisia harvoja sosialististia hankkeita jotka saavat kannatukseni. Sivistystä kansalle joka pimeydessä vaeltaa jne. Vuoden 2018 loppupuolella Hesaan avattiin uusi kirjasto, Oodi. Tönöstä oli tehty näyttävä, rakennusvaihe oli kestänyt kolmisen vuotta, poikkeuksellisen pitkään suomalaisella mittapuulla. Jostain syystä ei ollut vielä tullut täällä käytyä, mutta nytpä oli syytä korjata tämäkin epäkohta.

Eräänä keskiviikkona tapasin Pp:n töiden jälkeen. Olin hetken jo istuskellut nauttimassa lämpimästä alkusyksyn iltapäivästä ja katsomassa Makasiinipuiston meininkiä. Skeittaavaa nuorisoa ja valokuvia räpsiviä aasialaisturisteja. Kirjasto levittäytyi niin suurena puuveistoksena edessäni, ettei siitä meinannut saada mahtumaan kuvaan millään. Pääoven puolelta rakennus oli näyttävä ja erikoinen, Töölönlahdenkadulta suora ja vaatimaton. Sanomatalon puoleiset ovet oli jo pistetty remonttiin, ilmeisesti suunnitteluvirheen tai aiemman epäkäytännöllisen ratkaisun vuoksi.

Fasadi.
Muoto teki vaikutuksen.
Tulee se Titanic-leffa mieleen.
Sisäänkäynti.

Pp saapui ja painelimme sisään. Kirjaston ympärillä oli virkeää meininkiä ja ihmisiä tuntui olevan melkoisesti. Oodi näytti olevan auki arkisin klo 22 saakka auki, harvinainen ominaisuus semmoinenkin kirjastolle. Ala-aula oli avara, täällä oli iso infotiski, toisessa päässä kahvila. Nettisivujen mukaan täältä löytyi myös monitoimisali sekä elokuvateatteri, joita emme edes huomanneet etsiä. Jatkoimme nopeasti liukuportaita pitkin kakkoskerrokseen, jossa näytti olevan kaikenlaista toimintatilaa. Ihmisiä istuskeli porrastetuilla tasoilla lukemassa ja surffailemassa, joku ehkä opiskelemassa ja toiset juttelemassa ja hengaamassa. Mikään hiljainen paikka tämä ei ollut, kuten tuskin mikään muukaan nykyajan kirjastoista. Omassa lapsuudessani 80-luvulla pidettiin turvat tukossa, mutta nyt sekin oli muutettu uuden ajan myötä. Jonkinlainen hiljentymis- / lukusali täältäkin edelleen löytyi.

1. kerroksen ala-aula.
Suunnittelijalta taisi puuttua vatupassi?

Kakkoskerroksessa oli 3d- ja muita massiivisen kokoisia tulostimia, tietokoneiden käyttömahdollisuus, ompelukoneita, pelihuoneita yms. Pp ei välittänyt sisätiloista, mutta minusta arkkitehtuurilliset ratkaisut olivat vakuuttavia. Palveluista käytimme täällä ainoastaan WC:tä, ennen kuin jatkoimme kolmanteen kerrokseen.

2. kerros tarjosi aktiviteettinälkään apetta.
3d-printteri työssään.
Laitettiin töissä heti pomolle tiedoksi, että meillekin tälläset näytöt kiitos.
Rappukäytävä.
Unisex-vessat. Ja rikkinäinen koppi.

Kolmannessa ja samalla rakennuksen ylimmässä kerroksessa oli eniten "perinteisen kirjaston elementtejä". Toisin sanoen siis kirjoja luettavaksi ja lainattavaksi. Kerros oli avara ja valoisa. Makasiinitorin puolella huomio kiinnittyi vinolattiaan, joka teki nousun kirjastorakennuksen "Titanic-kulmaan". Samalla seinustalla oli myös Kansalaisparveke jolla sai istuskella ja nauttia kerroskahvilan tuotteista. Aurinkoinen keli kun oli, niin pöydät olivat täynnä viimeistä paikka myöden, joten tyydyimme hetken seisoskeluun ja skippasimme kahvilakäynnin tilapuutteen vuoksi. Töölönlahden päässä oli lasten puoli kirjoineen ja leikkialueineen.

Perinteisen kirjaston elementtejä.
Kuvassa on kaikki niin vinoa, että se taitaa ollakin suorassa?
Pidäthän evästäsi silmällä ping @perttijarla.
Kansalaisparveke.

Oodi oli mielestäni poikkeuksellisen hieno, se jopa yllätti minut vaikka olinkin lukenut paikasta ylistäviä arvioita ja kommentteja. Näyttävä ulkoa ja nykyaikainen - melkeinpä futuristinen - sisältä. Epäilemättä tähän on mennyt penni poikineen. Saapa nähdä kuinka kauan tämä pysyy siistinä, siivouksessa ja ylläpidossa on varmasti melkoinen savotta. Muutenkin henkilökuntaa tämän pyörittämiseen varmasti kosolti tarvitaan. Hienoin kirjasto kuitenkin mitä minä olen nähnyt. Zim approves - arvosana 5/5.

4 kommenttia:

  1. Ihastuin Suomi-reissulla Oodiin oikein kovasti. Vaikuttava. Ukkeli oli vahan hammentynyt, hanella tuli mieleen joku tulevaisuudesta kertova scifi-leffa.

    VastaaPoista
  2. Joo, mäkin tykkäsin, vaikka käytiin rospuuttoaikaan eli helmikuun alussa. Hieno talo ja mahtavia palveluja tarjolla. Ehkä pitää käydä toisenkin kerran. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa vähän kun ei ole enää kaupungissa hommissa niin tulee käytyä harvemmin kylillä. Ihan mukavanoloinen hengailupaikka.

      Poista