sunnuntai 7. tammikuuta 2024

806# Vuoden 2023 kivoimmat päivät

Vuoden vaihtumisen kunniaksi lienee paikallaan taas listata TOP-3 päivät vuodelta 2023. Ensiksi mind mapille ei tullut ainuttakaan kivaa päivää mieleen, mutta sitten alkoi tulemaan kovastikin. Kaikille näille päiville yhteistä, että olivat lomapäiviä, jolloin olin poissa kotoota. Koti ei olekaan onnellisuuden tyyssija? Tylsä arki ei ole se millä elämää mitataan? Tietysti vaatimattomuus kaunistaa ja pitäisi olla tyytyväinen siitäkin, ettei mitään pahaa tapahdu. Ei ollut koronaa, töistä ei tullut potkuja eikä muitakaan pahoja katastrofeja. Kotona sain kesällä käynnistettyä jopa huonekaluprojektin (heitin ison osan vanhoista mööpeleistä pois, ja tyhjennytin häkkikellarin ja vintin kaikesta), sain uuden IT-pöydän ja tuolin ja sohvan hankittua. Hyvä startti, joka toi vähän viihtyvyyttä, mutta pahasti vielä kesken. Katsoo sitten ensi vuonna sitäkin

Matkustelu ja lomailu on kuitenkin tuonut iloa. Tuli käytyä peräti yhdeksässä eri maassa Suomen lisäksi, Virossa jopa kahdesti. Näiden laittaminen parhausjärjestykseen ei ole ihan helppoa mutta yritetään. Sitä ennen annetaan kunniamaininta kahdelle kohteelle: tammikuun Suomutunturin reissulle, joka noidannuolesta huolimatta oli mukava reissu (ja muistuttaa minua siitä, miten talven loma-aika kannattaisi aina ajoittaa tammikuulle kun se on vuoden raskain kuukausi), sekä kesän Kreetan Samaria-päivälle. Kun Samariaan pääsee kävelemään, huomaa että maailma on sittenkin aina samanlainen vaikka ihmiset siinä jotain muutoksia näkevätkin. Se tuo lohdutusta näinä vaikeina aikoina.

3# Transnistria (22.9.2023)


Vähän jännitti aluksi lähteä tänne, koska Venäjä. Mutta retki tarjosi täysin päinvastaisen kokemuksen aurinkoisessa ja lämpimässä Transnistriassa. Länsipropagandaa tai ei, mutta meidän silmiin paikka vaikutti oikein säädylliseltä, ihmiset ystävällisiä jne. Tietysti emme tiedä millaista elämä tavallisesta duunarista tuntui, luultavasti halusivat päästä sieltä pois (mutta miten saa passinkaan anottua maasta, jota ei ole muiden silmissä olemassa?). Lisäksi retki oli hienosti järjestetty, näki juuri sopivan määrän asioita, opas ja kuski ammattitaitoisia. Soviet-asioista kiinnostuille must-kohde.

Transnistria - sija 3.


2# Jokiuintipäivä Islannissa (11.4.2023)

Kuka voisi arvata miten hauskaa voi olla räntäsateisena tiistaipäivänä? Kyllä voi, kunhan se tapahtuu Islannissa. Jätimme Reykjavikin taaksemme ja ajoimme Hveragerði-nimiseen kylään, jonka sivumailla pääsi tekemään vaelluksen kukkuloiden piilossa oleville kuumalle joelle Reykjadaluriin. Ilma +3 ja räntää satoi, mutta joessa oli 30-40 astetta, rippuen missä kohtaa sattui lillumaan. Maisemat myös 5/5. Vaellus- ja uintikokemuksen jälkeen jatkoimme autolla Vik i Myrdal-nimiseen kylään, jonne majoituimme kahdeksi yöksi. Samalla sateinen sää selkeni, aurinko alkoi paistamaan. Iltakävely rannalle jossa ei muita ihmisiä ollut paitsi pari issikalla ratsastajaa. Atlantin aallot huuhtelivat uneliaasti rantahietikkoa. Upea.

Räntäsateinen Reykjadalur huhtikuisena tiistaina.

1# Juhannusaatto Ahvenanmaalla (23.6.2023)

Kukapa olisi arvannut, että ensimmäinen sija menee Finnelandiaan?? Päivä oli pitkä ja raskas, mutta positiivisella tavalla. Jouduimme heräämään kolmen jälkeen aamuyöstä kun saavuimme laivalla Maarianhaminaan. Ajoimme auton ulos laivasta, ja sen jälkeen oli vähän miettimistä, mitä sitä tekisi; hotellihuoneen saisimme vasta 12 tunnin kuluttua. Mutta aikainen ajeluretki Järsööseen (taipuuko se noin) tarjosi sitä mitä Ahvenanmaa kauneimmillaan voi vaan olla. Aamiaisleivät syötiin autossa, kävelimme autiossa Maarianhaminassa, kävimme näköalapaikalla. Ensimmäinen kauppa avattiin seitsemältä, kävimme kävelemässä suljetun Kastelholman linnan tiluksilla, ja Bomarsundin raunioilla. Säät olivat niin ikään 5/5. Kävimme tekemässä luontovaelluksen Pålsbölen näköalatornilla. Kävimme Stallhagenin panimossa syömässä ja juomassa kaljaa. Saimme majapaikan rauhaiselta paikalta keskeltä luontoa ja järvimaisemaa. Kävimme uimassa suomalaisittain melko lämpimässä järvessä, teimme juhannusaaton piknikin viltteineen ja eväiskoreineen ja shampanjoineen. Tässä oli aivan kuin kaksi supermukavaa päivää samassa!

Lämmin juhannusaaton aamu Ahvenanmaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti