sunnuntai 21. tammikuuta 2024

808# Banksy

 7.12.2023, Thursday, -1, light snow, Stockholm, Sweden


Oltiin karautettu AT:n kanssa Silja Symphonylla itsenäisyyspäivän kunniaksi Tukholmaan. Laivamatka ei tarjonnut mitään ihmeellistä, mutta olihan se mukavaa vaihtelua normiarkeen. Yöunet olivat jääneet kovin vajavaisiksi, mutta eipä siitäkään sen enempää. Tukholman risteilyssä maissaoloaikaa on aina yllättävän vähän; yhden nähtävyyden siinä ehtii sitten tekemään, eikä juuri muuta. Tällä kertaa se olisi Banksyn näyttely. Näyttely oli Stadsgårdsterminalenissa siinä samalla suoralla mihin Viking Linen laivat tulevat, joten meni tässä kohdin vähän ajatukset ristiin kun Siljalla tultiin (Siljan terminaalista pääsi kyllä jonkunlaisesti metrolla Slussenille). Sisäänpääsymaksu oli huimat 22€ / naama, liput olimme hankkineet etukäteen.

Siljalla Stokikseen.

Ikkunallinen hytti se pitää olla.

Matkaan!

Julmustia naamariin.

Tukholman hyistä saaristoa.

Torstaipäivästä johtuen ihmisiä ei ollut tungokseen asti. Onneksi rotsit pystyi jättämään ilmaiseksi lukittuun kaappiin, muuten olisi voinut tulla kuuma. Näyttely oli kahdessa kerroksessa, tuttuja teoksia oli vaikken niitä olisi osannut aiemmin Banksyksi mieltääkään. Täytyy myöntää, että oli jäänyt tältä osin muutenkin vähän kotiläksyt tekemättä. Mutta mielenkiintoisia teoksia olivat kyllä. Näimme videon Sothebyn huutokauppatilaisuudesta, missä Banksyn teos myytiin reilulla miljoonalla eurolla. Kun kauppa oli nuijittu lukkoon, niin teos tuhottiin kaukosäätimen ja silppurin avulla - joka sekin tosin epäonnistui, mutta nosti teoksen hintaa entisestään. Kahvila oli kiva (sieltä sai myös olutta) mutta myymälä oli vähän huono. Ehkä Banksy sitten inhoili niin paljon kapitalismia, ettei siihen oltu panostettu juurikaan. Arvosana näyttelystä 4/5.
 
Stadsgårdsterminalen.











Näyttelyn jälkeen kävelimme Gondolenille tsekkaamaan näkymät. Päivän mittaan oli tuprutellut hieman lunta, ja jostain syystä Tukholmassa hoidettiin vieläkin huonommin jalkakäytävät kun meillä Hesassa, uskomatonta. Joku mies kyseli meiltä jotain (ymmärsimme vain sanan hissen), johon vastasimme nej, mutta vastaus näytti kummastuttavan ukkoa.

Gondolen.

Slussenin työmaa. Takana vanhakaupunki.

Slussenin metroasema.

Kävelimme sitten hetken vanhassakaupungissa ja poikkesimme Science fiction bokhandeln-myymälään. Siellä olisi ollut japsikamaa myös kirjojen lisäksi, muttemme oikein keksineet tällä kertaa mitään ostettavaa. Kävimme tsekkaamassa myös joulumarkkinat Stortorgetilla. Siellä oli jumalattomasti ihmisiä, ja olo tuntui vähän ahdistuneelta. Kiersimme kununlinnan kautta Drottninggatanille ja kävelimme Sergelin Torgille asti, jossa menimme syömään Max Burgeriin kun eräs kollega oli sitä meille suositellut. Hampurilaisiin keskittynyt pikaruokaravintola oli myös täynnä väkeä, mutta ostokset sai tehtyä helpohkosti automaatilta. Ehdimme hädin tuskin käymään vessassa kun sapuskat olivat jo noudettavissa. Tykkäsimme kyllä, arvosana 4/5. Lisäksi sapuskat olivat niin täyttäviä, että olimme tyytyväisi ettemme olleet ottaneet riistohintaista laivabuffettia illaksi (se oli jouluruokaa ja maksoi 50€ / naama???).

Stortorgetin joulumarkkinat.

Maxburger 4/5.

Sitten vielä Åhlénsin Hemköpiin ostamaan AT:lle Estrellan tillisipsejä pari pussillista kun hän niitä aina mielii. Rasti seinään, mutta hän osasi käyttää myös kassa-automaattia. Joka kerta kun olemme tätä ennen koittaneet sitä, olemme joutuneet jonkunlaiseen pulaan ja myyjä on saanut tulla auttamaan meidät pois pälkähästä. Sen jälkeen painelimme T-Centralin metroasemalle ja hyppäsimme metroon ja painelimme takaisin Gärdet-asemalle ja palasimme laivalle.

Puu huurteessa.

Laivamatka takaisin Hesaan oli taas sitä tavallista. Samanlaiset itä-eurooppalaiset esiintyjät klubilla kuten aina. Menomatkalla olimme voittaneet uhkapeleistä mukavan summan rahaa, mutta tuuri ei riittänyt enää paluumatkalle. Siljan kauppa oli paljon huonompi kuin Vikingillä, muutama leka tuli ostettua joululahjaksi. Muita matkustajia oli todella vähän, eikä juuri mihinkään tarvinnut jonottaa. Paluumatkalla vähän tuuli koitti laivaa keinuttaa, mutta ei tuokaan nyt paha ollut. Hieman AT:n kanssa risattiin keskenämme mikä droppasi maihin saapuessa tunnelmaa, mutta mitäpäs siitä. Ihan perusristeily kaiken kaikkiaan, kyllähän näitä nyt kerran vuodessa tekee.

Tyhjä oli laiva.

Night clubissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti