perjantai 24. heinäkuuta 2020

682# Lappeenranta

11.7.2020, Saturday, +13, wet, Lappeenranta


Kesälomasta oli mennyt jo puolet, ja jälkimmäinen osuus starttasi. Ensimmäinen osa oli kulunut lähinnä mökkeilyssä; säät olivat olleet melko heikot ja viileät, järvivesikin oli vain 18 asteinen, eikä päivälämpötilat yltäneet edes tuohon. Tänään oli tarkoitus laittaa mökkielämä taakse vähäksi aikaa ja lähteä rundaamaan pieni Itä-Suomi -tournee porukoiden kanssa.

Alkutekijät olivat ainakin synkänlaiset. Jutun juoni oli alun perin, että tapaisin porukat Lappeenrannassa siinä baltiarallaa kolmen kieppeillä, kun saisimme hotellihuoneet. Itse tulisin pohjoisesta päin, ja porukat tulisivat autollaan Hesasta. Meidän mökkiseurueesta yksi oli kuitenkin yön aikana sairastunut kovaan yskään - you all know what it means - ja oli pois pelistä. Sen lisäksi saderintama oli saavuttanut Suomen ja kaatosadetta luvattiin koko päiväksi. Emme oikein tienneet mitä mökilläkään olisimme tehneet muuta kuin maata masentuneina kuuntelemassa sateen pieksentää ulkona ja koittaneet saalistaa koronan. Pakkailimme sitten Pp:n kanssa hiljaisina tavarat ja reerasimme yösijan kondikseen ja lähdimme ajelemaan kutostietä etelään. Mä olin vähän arponut kahden vaiheilla, että kävisinkö vielä puuceessä, mutta päätin säästää paketin posliini-istuimelle. Lappeenrantaan oli n. 50 kilometriä, ja loppumatkasta alkoi olemaan melkoista paineen tunnetta istuinta varten.

Hotelli Patriaan saavuttuamme minun piti ensin suunnata vessaan. Istuinritilä oli märkä mutta nyt ei auttanut enää perääntyä (?) vaan homma piti saada hoidettua alta pois. Helpotuksen tultua kävin respassa kysymässä huonetta, jota ei ollut vielä valmiina. Eipä siinä, kello oli hädin tuskin yksitoista, joten ymmärrätteväähän tuo. Kävimme sitten Pp:n kanssa ajelulla luvattoman ankeassa kelissä, ja sen jälkeen poikkesimme linnoituksella (1700-luvulta). Menimme Marjuskan talon puoti-kompleksiin, joka on Pp:n kestosuosikkeja. Siellä myydään kaikenlaista käsityöläiskamaa, ja kaffetusosio erikseen (Marjuskan kahvila). Pp osteli sieltä hieman tuliaisia. Jatkoimme sitten ajelua, päätyen arpomisen jälkeen takaisin linnoitukselle ja poikkesimme Etelä-Karjalan museoon. Sisään maksoi 10€ / aikuinen. Aika suolainen hinta, varsinkin kun puoli taloa oli remontissa (vasta reilun viikon päästä muistin työpaikkani kulttuurisetelit, miksi en käyttänyt niitä tähän ja muihin vastaaviin kohteisiin, oi miksi??). Toisaalta, samalla lipulla olisi päässyt taidemuseoon ja ratsuväkimuseeon. Näyttely oli pakolaisista ja evakoista ja siirtoväestä ja heidän tunnelmistaan. Mielenkiintoinen aihe, mutta toteutus oli melko ankea. Parasta oli vessa, huonointa pari yskivää, koronapotilaalta vaikuttavaa kanssavierailijaa.

Etelä-Karjalan museo.
Näyttely sotapakolaisista.

Pyysin Pp:tä palauttamaan minut hotellille ja hänen itse jatkamaan ajomatkaansa Helsinkiin. Erosimme jotenkin masentuneina. Isä soitti juurikin ja sanoi olevansa 50 kilsan päässä Lappeenrannasta. Mä menin kokeilemaan uudestaan, josko hotellihuoneen jo saisi. Tällä kertaa se onnistui, vaikkei kello ollut vielä yhtäkään. Sain huoneen neljännestä kerroksesta, ihan siisti perushuone. Spesiaalina oli parveke (ilman parvekekaluja). En tuntenut oloani erityisen paskaseksi, mutta se saattoi olla virheellinen tunne, olinhan ollut mökkiolosuhteissa jo viisi päivää. Otin suihkun ja harjasin hampaat niin huolella kuin pystyin, nyt kun oli juoksevaa vettäkin tarjolla. Porukatkin laittoivat tekstaria, olivat saaneet huoneen samasta kerroksesta.

Patria-hotelli.
Patria-hotellin respa.
Hotellihuone aika lailla perus.
Näkymä parvekkeelta.

Kävimme sitten kaljalla alakerran lobby barissa. Siinä oli vain kaksi pöytää, ja molemmat oli aluksi varattuina. Vähän häiritsi kun työntekijä ei pyyhkinyt pöytiä edellisten asiakkaiden lähdettyä, vaikka keräsikin tyhjät lasit pois. Hetken päästä joku extroverttiukkeli tuli kommentoimaan puheenaiheitamme ja piti luennon kurkkupastilleista. Muutenkin ukon ääni tuntui käheältä, joten katsoimme parhaaksi poistua paikalta. Kävimme vielä huoneessa vessassa ja hakemassa lämpimämpää vaatetta päälle, ennen kuin poistuimme ulkoitiloihin.

Säässä oli tapahtunut onneksi käännös parempaan, sade oli loppunut joskin edelleen raskaat pilvet riippuivat Lappeenrannan yllä, ja sen lisäksi oli virinnyt melkoinen tuuli. Kävelimme edes takaisin sataman aluetta. Kävimme tsekkaamassa hiekkalinnoituksen, joka muutamaa tilataideteosta lukuunottamatta oli pelkkä iso hiekkakasa. Ilmeisesti ulkolaiset taiteilijat olivat estyneet tulemasta, ja linnoitus oli tältä vuodelta melkoinen floppi. Mulla oli taas aikamoinen vessahätä, eikä täällä ollut edes toiletteja. Pienen matkan päässä oli jonkinlainen yleisötila, mutta pyysivät euroa helpotuksesta. Mun mielestä kuselle pääseminen on Maslowin tarvehierarkian alarappusella, joten sellaisesta rahastus on töykeää enkä halua sellaista tukea. Joten pidättelyn kanssa kävelimme takaisin sataman alkupäätyyn ja menimme Prinsessa Armaadan ravintolalaivaan. Säntäsin ensiksi vessaan ja porukat tilasivat juomat. Ne tarkeni nipin napin juoda ulkona terassilla, onneksi lämmitys oli päällä.

Satama pilkottaa taustalla.
Ankeeta oli.
Saimaata.
Tulli.
Hiekkalinnaa.
Tänä vuonna teoksia ei ollut montaa.
Kauppakeskuksen mainos oli sentään saatu aikaiseksi.
Laivakippolassa tuli käytyä.
Armaada-kippolan baaritiski.

Satamatorilla oli Keskusta-puolueen koju, jossa patsasteli Katri Kulmuni tienaamassa takaisin esiintymiskoulutusrahojaan ja esiintymislavalla Mikko Alatalo (esittäisi kuulemma myöhemmin hittinsä "Mä maalaispoika oon"). Olisi ollut kiva päästä kaverikuvaan, mutta sitä odotellassa olisi pitänyt kuunnella kaikenmaailman tylsiä puheita ja katteettomia lupauksia, joten passasimme sen. Porukat painelivat hotellille lepäämään, itse menin S-markettiin ostamaan hieman sipsejä ja juomista. Sitten hotellille hetkiksesti surffaamaan ja blogaamaan. Mulla oli töistä otettu mukaan MacBook Pro-merkkinen tietokone jonka käyttöä ajattelin harjoitella, voi jessus miten syvältä semmoinen on.

Keskusta-puolueen järjestämää meininkiä satamassa.
Sehän on Alatalon Miksu.

Vähän ennen kuutta lähdimme etsimään illallisravintolaan. Alkajaisiksi suuntasimme Raatihuoneenkadulle, jossa oli kippola nimeltään The Kitchen. Porukat nurisivat sen nähdessään, sillä olivat käyneet siellä (eivätkä oletettavasti tykänneet). Mikseivät sitten ole viitsineet opetella kippolan nimeä, jos sinne ei tarvitse enää jatkossa mennä??? Joka tapauksessa, baari oli täynnä, eikä meillä pöytävarausta, joten sitten ei auttanut muuta kuin kokeilla seuraavaksi Laloa. Tällä kertaa ei tarvinnut vaivautua edes sisälle asti, sillä edellämme ollut seurue käännytettiin jo ovelta. Seuraavaksi kokeilimme Agnus steak & wine -ravintolaa. Sama laulu sielläkin. Se oli omituista, sillä kylillä vaikutti lauantai-illasta huolimatta olevan täysin kuollutta. Toki kippoloissa oli jotkin säädökset, että asiakaspaikat eivät voineet olla 100% täytettynä. Päätimme jättää jopa Amarillon väliin joten lampsimme sitten tappion saattelemana takaisin hotellimme ravintolaan tietäen jo etukäteen laadun. Siltikin, valikoima oli jopa huonompi kuin osasimme odottaa, mutta ainakin mahduimme sisään. Otimme kaikki ns. hätäratkaisun, eli classic hamburgerin. Juomaksi olutta. Ei ollut ihmeellinen kokemus mutta ruoka ihan ok.

Lappeen Marian kirkko.
Illallissapuska kun ei muuta saatu.

Ruokailun jälkeen kello oli kymmentä yli seitsemän. Porukat vetäytyivät huoneeseensa "makkoomaan", joka minusta oli omituinen ratkaisu. Mä kävin sentään tekemässä ruuan päätteksi kävelyretken linnoitukselle ja sieltä satamaan kunnes vanha kaverini kusihätä pakotti minut takaisin hotellille. Lauantai-illan huuma oli hyvin masentava; kaupunki ei ollut ruma, mutta missä ihmeessä kaikki olivat? Terassit tyhjänä, kesäinen lauantai-ilta sentään?? Luojan kiitos ei tarvitse tällaisessa sulatusuunissa asua ja toisaalta asuuko täällä edes joku? Kotiteollisuus-yhtye?

Lauantai-illan humua kesäisessä Läpirannassa.
Iltaa kohti kelikin parani.
Linnoitukselle johtava Viipurin portti.
Lappeenrannan taidemuseo.
Linnoituksen taloja.

Hotellilla join kaksi lonkeroa ja koitin tappaa aikaa nettisurffailulla ja television katselulla. Kotimaan matkailu tuntui olevan enemmän pylleristä kuin osasin kuvitellakaan. Ainoa positiivinen seikka minkä löysin tuli vastaan hotellin sängystä; yleensähän hotelleissa peiton jalkopääty taitellaan sängyn patjan alle, jolloin koko vuode räjähtää - se peittohan on pakko vapauttaa sieltä jalkopäädystä tai muuten peiton alla kökötetään kuin arkussa. Täällä tuo ominaisuus oli disabloitu, Zim approves!

4 kommenttia:

 1. Ensin vastaan kysymykseesi: asuu siellä, mun appivanhemmat ja sitä myöten puolet naidusta suvusta. Lisäksi tietty Kotiteollisuuden Hynynen rouvineen, muista jäsenistä en oo ihan varma, asuvatko Lappeenrannassa vai ympäristökunnissa (niinku Lemi tai Savitaipale). :D

  Harmi, että sait Lappeenrannasta niin ankean kuvan kun se oikeasti on ihan kiva pieni KESÄkaupunki. Sää toki vaikuttaa viihtyvyyteen kummasti. Linnoituksen alue on hieno ja satamatorikin OK. Angus lienee ainoa kelvollinen ruokaravintola tätä nykyä kun se yksi sieltä linnoituksen alapuolelta taisi lopettaa...

  Mutta joo, jos siellä pitäisi asua ympäri vuoden niin ei hemmetti... Meilläkin osa kesälomasta suuntautuu nyt sinne kun ei maailmalle pääse (tai uskalla lähteä). Me mennään kyllä S-hotelliin, koska en halua anoppilaan majailemaan kun siinä menee vaan hermo. Kaikilta.

  Kiva lomapostaus kuitenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaravintolat olivat "täynnä" mutta muuten väki loisti poissaolollaan. Ikävä meininki jatkui seuraavanakin päivänä, persläpirannassa oli tosiaan jotain pielessä. Usein käydään mökkimatkalla Prismassa, ja nyt kun alan muistelemaan niin eihän sielläkään koskaan ketään ole. Sinänsä outoa ajatella jos se on talvella vielä hiljaisempi, miten se olisi edes mahdollista?

   Poista
  2. Usko pois, on se mahdollista! Talvella siellä ei ole yhtään mitään! :D
   Mutta kyllä nyt varmaan korona on tehnyt myös tehtävänsä. Etelä-Karjalassa on selvitty tähän mennessä "kuivin jaloin" ja varmaan siellä porukka pelkää, että mitä jos se iskee... Ja siellä Lappeenrannassa on hitokseen eläkeläisiä, jotka tietty on vetäytyneet kotikoloihinsa. Kesällä ei ole korkeakouluopiskelijoitakaan paikalla.

   Katsotaan, mitä mun näppikseltä irtoaa muutaman päivän vierailun jälkeen. :D

   Poista
  3. Mielenkiinnolla odottelen :)

   Poista