torstai 2. heinäkuuta 2020

680# Suomi-kohteet, minne haluaisin mennä

Sitä ei aina muista, että Suomessakin on paikkoja jonne tekisi mieli mennä. No, ei oikeasti tekisi, mutta hätätapauksessa (kuten nyt koronan aikana) voisi ehkä harkita jotain. Lapsena olen käynyt jonkinlaisesti Finneä kiertämässä, mutta en ole ehkä osannut katsoa asioita oikeasta perspektiivistä. Tässä bongattavia kohteita, lista ei ole paremmusjärjestyksessä:

1. Suomussalmi

Miksi tämä kuuluu listalleni, en itsekään tiedä. Minulla ei pitäisi olla minkäänlaisia tunnesiteitä paikkakuntaa kohtaan, olen käynyt täällä muutamia kertoja ohikulkumatkalla. Kajaanin ja Kuusamon puolivälin paikkeilla oleva pikkukylä ei tarjoa ihmeitä nähtävyyksiä vaikka joku turisti sattuisi tänne eksymäänkin. Heikohkolla maulla nimetystä Ämmänsaaren keskustaajamasta on reilun 30 kilometrin päässä Raatteen tie, joka niitti liioiteltuakin mainetta talvisodan aikana. Kunnan pohjoisosassa toimiva Hossan kansallispuisto tarjoaa varmasti tilaisuutta rauhoittumiseen kaikille eräjormille. Silti ei mitään syytä, miksi paikka vetää minunlaistani kaupunkilaistunutta ukkoa puoleensa magneetin lailla. En ole lainkaan vakuuttunut, että "hesalainen" voi astella kaupungin kauppalan saluunaan ilman turpakeikkaa. Muutaman kerran olen katsonut Joutilaat-dokkarin, joka oli melkoisen masentava kuvaus paikkakuntalaisista nuorista vuosituhannen vaihteessa. Omituinen Oulun ja Itä-Suomen murteita yhdistävä puhetapa kyllä huvittaa etelä-suomalaista kuulijaa, sehän vetää melkein vertoja Turun murteelle. En tiedä toimiiko Suomussalmi kesäkohteena muuten kuin hyttysten ruokana, talvisesonki olisi luultavasti se juttu.

2. Ahvenanmaa

Vaikean taipaleen päässä oleva Ahvenanmaa on jäänyt minulle vieraaksi. Punkkien ja wannabe-svedujen kansoittama saarivaltakunta voisi kuitenkin kiinnostaa. Mielikuvissa on lossimatkoja, hienoja omakotitaloja, aurinkoisia kelejä, tuulta ja meritunnelmaa. Kastelholman linna ja Bomarsundin rauniot lienevät pakkobongattavia kohteita. Onko täällä sitten mitään elämää, siitä ei takeita, mutta kiva olisi nähdä vähän sophistikoituneempaakin "Suomea". Jotenkin sitä kuitenkin aina ajattelee, että samalla rahalla ja vaivalla pääsee Ruotsiinkin.

3. Kalajoki

Hiekkasärkät olisi kiva käydä tsekkaamassa, mutta tämä vaatisi ehdottomasti hellekesän, että pystyisi virittymään sopivaan tunnelmaan. Itse kylästä ei paljoa muistikuvia, mutta luultavasti kesäisin matkailijoiden suosiossa ja talvella kuollutta. Ja jotenkin oletan kyseessä olevan junttikohde. Ilman rantaa täällä ei olisi mitään.

4. Kilpisjärvi

Tämä kohde on pitkään kiinnostanut, lähinnä siksi kun on Suomen äärimmäisiä kolkkia. Mutta kohde ei ole järkevä, jos ei aio jatkaa Norjaan. Luultavasti pettymys olisi pahuksenmoinen kun ensin jyrryyttelisi pari päivää ja palkintona on pilvien peittämä Saana-tunturi, joka paljastuisi myöhemmin hyttyspilveksi.


5. Koli

Monien taiteilijoiden innoittama kansallismaisema. Olen käynyt muutaman kerran ja muistan maisematkin hyvin. Mutta jos näillä seuduilla hyörii niin pakkohan tuonne olisi poiketa. Jos mulla olisi mahdollisuus näyttää vain yksi kuva Suomesta, niin valitsisin varmaan täältä otetun maisemakuvan. Todennäköisesti jokin muukin digauttelee tästä, sillä hotelli oli buukattu täyteen kun aiemmin tein hakuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti