torstai 9. huhtikuuta 2020

675# Korona

Mä olen viikkokausia yrittänyt blogata koronasta, mutta se ei kerta kaikkiaan tunnu onnistuvan. Milloin tekstistä tulee liukas kuin pyöreä saippua, sellainen mistä on mahdotonta saada otetta. Toisella kertaa tekstistä tulee liian henkilökohtainen, aivan kuin olisin ollut keskustelemassa papin kanssa. Sellainen ahdistaa minua enemmän kuin vapauttaa.

Kuin sattumalta, olen lukenut viime vuoden lopulta Stephen Kingin Tukikohtaa (lukemiseni on hidasta, eikä tilannetta helpota, että luen tätä yli 1300 sivuista teosta englanniksi ja koska lainaan nidettä kirjastosta niin pystyn lukemaan vain neljä viikkoa kerrallaan jonka jälkeen siirryn lainausjonon taakse). Se kertoo fiktiivisen tarinan miten plunssa pyyhkäisee yli maailman, ja miten yhteiskunta rakennetaan uudelleen. Ehkä siksi kiinnitin Wuhannuhaan huomiota jo tammikuussa, silloin kun ensimmäiset uutiset aiheesta tulivat. Tosissaan huolestuin asiasta niihin aikoihin kun kävimme Pp:n kanssa tekemässä tammikuussa Ruotsin risteilymme. Sen jälkeen olen seurannut tilannetta kuin peura ajovaloissa ja ihmetellyt THL:n ja hallituksen käsittämättömän löyhäperäistä suhtautumista asiaan. Sittemmin annan hieman enempi krediittiä hallituksen touhuille, vaikkakin ne lentomatkustajien karanteenijutut, huoltovarmuusvarastot ja sekundan tilaaminen Kiinasta ovatkin menneet vähän ns. perseelleen. Toisin kuin Aasiassa, täällä ei ole päästy harjoittelemaan tilannetta SARSin ja MERSin avulla.

Minua on välillä vituttanut ärsyttänyt semmoiset tietynsorttiset toiveajattelijat. He eivät näe maailman pimeyttä tarpeeksi, jotta osaisivat nähdä asiat niin kuin ne ovat. Toisinaan pyrin kuitenkin ajattelemaan toisin; töissä pomoni suhtautuu tiettyihin asioihin positiivisesti ja sitä kautta saanut minuunkin valettua uskoa, että asiat voivat sittenkin onnistua jos uskoo tekemiseensä. Sillä jos et usko, niin sitten pelkosi ovat ne mitkä toteutuvat. Mutta facebookin puolella näen tietynlaisten ihmisten julkaisevan tietynlaisia uutisia tietynlaisista asioista, jotka sikiävät petollista positiivisuutta. Omituisimpana anekdoottina "ehkä tästä seuraa jotain hyvää". Mitä helvetin hyvää tästä voi seurata? Sellainen tyhjentää ainakin minun ajattelukeskukset tyystin.

Koronasta en osaa ajatella, mihin minun pitäisi uskoa, mitä minun kuuluisi pelätä. Pelkään liikkua julkisilla paikoilla, kaupassakäynti on valtava stressi. Julkisisten liikennevälineiden käytön olen vähentänyt minimiin. Duunissa minun täytyy käydä joka toinen päivä, jolloin tapaan koko joukon ihmisiä. En siedä minkäänlaista vitsailua koronasta, vaikka ymmärränkin huumorin olevan paras väline tällaisten asioiden läpikäymiseen. Mutta ei naurata; herään joskus aamuöisin varmana siitä, että kuolema on tullut minut noutamaan. Illalla käydessäni nukkumaan olen varma siitä, että aamulla herään ensioireiden vallattuani kroppani. Mitä teen sitten? Se on viikko, ehkä kymmenen päivää eteenpäin, kunnes koitan saada pahentuneisiin oireisiini apua ja lopulta depsin yksin tänne kämpille tukehtumalla.

Odotan kauhulla viestiä läheisiltäni, että he ovat sairastuneet koronaan.

Joidenkin ihmisten välinpitämättömyys virusta kohtaan kauhistuttaa minua. Itse suhtaudun kauppareissuihin - joita pyrin tekemään vain kerran viikossa - huolellisemmin kuin vierailuuni Tsernobylissä. En ole vuosikausiin käyttänyt hanskoja edes talvella, sillä pidin niitä heikkouden osoituksena, mutta nyt käytän niitä ulkona aina. Jos vain löytäisin jostain maskeja, niin tuskin häpeäisin käyttää edes sitä. Seurailen aivan liikaa uutisia aiheesta. Ne eivät tee mielelleni hyvää, mutta pelkään missaavani jotain olennaista.

Vaikka vanha maailmamme olikin paska, niin tämä uusi maailma on vielä paskempi. Nyt pelotellaan uusista aalloista ja arvuutellaan koska sellaiset tulevat - vaikka ei olla vielä selvitty tästä ensimmäisestäkään, tuskin edes varpaat ovat vielä kastuneet. Eikä tämä sheisse pääty ennen kuin rokote tai lääke virukseen saadaan. Ymmärrän, että hosumalla tulee vain kusipäisiä mukuloita, mutta mitä nopeammin sitä nopeammin, eikä yhtään mitään ennen sitä. Ei kukaan jaksa tällaisia poikkeusoloja loputtomiinkaan ja kun keskittyminen herpaantuu... ja vaikka rokote lopulta keksittäisiin, niin minkälaisen jäljen se on jättänyt? Mittavat ruumispinot. Talous paskana. Eurooppa paskana. Väkeä kontrolloidaan jatkossa enemmän. Yleisötilaisuuksia rajoitetaan. Lentoasemalla turvatarkastuksessa mitataan matkustajan kuume samalla kun tsekataan, ettei yritetä sniikata nesteitä messiin.

Etukäteen suunnitelluista lomista tulee entistä haastavampia. Tätä kirjoittaessa olen ollut tämän viikon lomalla. Istuskelen himassa päivät pitkät - välillä käyn tutkailemassa kevään edistymistä tekemällä lenkin teollisuusalueelle, sillä lähimetsäpoluilla samoilee saman verran populaa kuin aiemmin Aleksanterinkadulla. Olin varannut täksi viikoksi Pp:n kanssa matkan Islantiin, ja sieltä olisin lentänyt Helsingin ja Moskovan kautta Armeniaan, josta junalla Georgiaan. En tiedä saanko koskaan rahojani takaisin matkojen peruutuksesta. Takkiin tuli jo joulukuussa, jolloin Venäjän matkani peruuttiin laivan ajaessa karille hetkeä aiemmin. Kun lomaa on odottanut 7 kuukautta, niin kyllähän se harmittaa kun menee persiilleen. Ja ennen kaikkea se tieto ahdistaa kun ei voi tietää tulevasta. Milloin pääsen taas nauttimaan elämästä sellaisena kun olen sen omaksunut olevan? Pomo on ainakin haluton siirtämään lomiamme pois lomakaudelta, koska häntä kiinnostaa vain se, että olemme töissä eikä se, että olemme lomalla. Onko siis tuleva kesäkin tätä samaa sheissea ja pelossa elämistä? Ja täytyy tietysti muistaa, kuka tämän laskun maksaa. Kaivetaanko kikyt naftaliinista ja aletaan tekemään lauantait talkoota? Siis kenellä töitä nyt sattuu olemaan.

Ei tästä blogipostauksesta tule tälläkään kertaan mitään. Mulla on liukas saippua tässä taas. En osaa enkä halua ajatella tätä.

Ja kuitenkin ajattelen.

Ehkä tästä seuraa jotain hyvää?

Yeah, right.

8 kommenttia:

  1. Ainakin itse taatusti arvostan itsestäänselvyyksiä, ehkä sitä voi pitää hyvänä asiana.

    Ja samoin kauppareisut ovat ihan saatanasta. Mie en tajua, kuka v*ttu enää menee kauppaan koko perheen voimin (vain yksi per huonekunta) tai mitä se rollaattorimummo ajattelee tunkiessaan kaikkien potentiaalisten tartuttajien keskelle ruuhka-aikana.

    Alkupäivinä hyperventiloin usein. Nyt alan turtua jo. Mutta jos ei usko, että tästäkin selvitään, voi pessimismi tehdä elosta kaksinverroin kamalampaa. Jotta koita jaksaa, kyllä me tästä selviämme. Mikäs pahan tappaisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herra ei huoli ja piru tietää saavansa, vai miten tuohon viimeiseen kysymykseesi vastattiinkaan... Mulla menee tuntemukset aaltomaisina; välillä olen huolettomampi, välillä murehdin asiaa turhankin kanssa. Turtuminen saattaa taas tehdä meidät varomattomiksi. Kyllästyminen on puolestaan lähes yhtä turmiollista kuin kiistäminen tai vähättely: "Nyt riitti tämä kotona kökkiminen, lähden ulos. Jos tauti tulee niin se tulee ja jos siihen kuolee, niin sittenpähän on pois sekin vähä mikä pahentaa" -ajattelu on siinä mielessä väärin, että kyse ei ole mistään yksilön teoista aiheutuvasta sairaudesta kuten vaikkapa tupakanpoltosta aiheutuva keuhkosyöpä, vaan sairaus on kollektiivinen ja yksilön tekemät valinnat vaikuttavat myös muihin: Taudin tartuttaminen toisiin, sairaalan resurssien kuluttaminen, hengityskoneen vieminen sellaiselta joka ehkä olisi vielä halunnut nähdä millainen sää huomenna on.

      Tsemppejä myös sinne oikein paljon!

      Poista
  2. Mulla on toistaiseksi kestänyt psyyke erinomaisesti tätä tilannetta, johtuu varmaan siitä, että kantava ajatukseni on, että asiat vois olla niin paljon huonomminkin ja yhtä lailla vois levitä vielä paljon pahempi virus. Oon ehkä pudonnut johonkin optimismitynnyriin lapsena.

    Mutta toki yleisellä tasolla huolestuttaa, ihmisille tulee jäätäviä henkilökohtaisia tragedioita ja miten hitossa talous selviää tästä. Sen verran olen varautunut myös omalta kohdalta, että rupesin vetämään pahuksen pahaa tyrnimehua, koska tyrnillä on todettuja limakalvoja vahvistavia vaikutuksia ja koronahan tuhoaa nimenomaan keuhkojen limakalvojen puolustuksen, niillä joilla vakavaksi menee.

    Länsimainen ihminen on ehkä osin onnistunut unohtamaan, että maailma on aina arvaamaton, eikä mikään varmana pidetty instituutio tai hyvinvointi ole varmaa. Juuri kun luulee nauttivansa elämästä ja asioiden menevän kuten ennenkin, voi tulla yllätysfaktori. Jotenkin kun sen tiedostaa taustalla koko ajan, niin joutuu käsittelemään faktan, että mitä vain pahaa voi tapahtua milloin vain kenelle vain, on vain pakko mennä pelkoa päin ja elää, siihen asti kunnes kuolee. Muuten pilaa elämänsä. Koronassa on kuitenkin se hyvä puoli, että siihen voidaan yrittää vaikuttaa, leviämistä estää, kehittää rokotteita. Voi sattua sellaistakin, että ihminen on ihan voimaton.

    Ja nyt mun tekis mieli mennä tiiraamaan, kuinka niitä maskeja testataan tuolla 50 metrin päässä mun työpisteestä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin alkaa etsimään tyrnimehua sitten :)

      Olet oikeassa mitä tulee länkkärin elämän kiertokulun ja maailman toimivuuden varmuuteen. Sijaa tällaisille ei ole ja siksi se tuntuu pahalta. En tiedä ollaanko kehitysmaissa sitten huolissaan koronasta. Todennäköisesti, kyllä se kurjistaa asioita sielläkin.

      Toivottavasti saadaan se rokote ja pian. Mikä siinäkin voi kestää? Ja puheet jostain laumaimmuniteetistä voidaan kyllä unohtaa.

      Poista
    2. Luulen, että siinä rokotteessa voi ehkä kestää sekin, ettei tulis toista narkolepsia-tai-vastaava-rokotetta, niin kuin sikapiikille kävi. Pakkohan niitä on vähän aikaa testata. En kanssa usko koronan kohdalla mihinkään laumaimmuniteettiin, kun nyt on jo näyttöä, että siihen ei kovin pitkää vastustuskykyä tule ja taudin voi sairastaa uudestaankin. Lisäksi niitä viruksiahan kiertää maapalloa nyt kolme eri muunnosta, niin äkkiä voi käydä niin, että sairastat yhden, mutta et ookaan turvassa toiselta. Rokote siihen on pakko saada aikaan, joka toivottavasti kattaa eri variaatiot. Muuten tuo kiertää kausiflunssan lailla ja se nyt ei varsinaisesti ole luksusta, koska talousjärjestelmät ei näitä sulkemisia todellakaan kestä joka talvi.

      -Marra

      Poista
    3. Juu, ymmärrän kyllä testauksen tärkeyden eikä toiseen narkolepsia-sivuoirejuttuun ole varaa. Ostin muuten sitä tyrnimarjamehua, herra mun siunaa ja varjele miten pahaa se on? Onks se maku enää edes todellista?

      Poista
    4. Niin se onkin pahaa. En oo koskaan tykännyt tyrnistä missään muodossa. Vinkkinä tosin, että sitä tyrniä saa limakalvokäyttöön kyllä myös nielaistavina tyrniöljykapseleina, mutta hinta näytti olevan jotain 45 euroa, niin siksi päädyin itse ostamaan sen 100% kylmäpuristetun tyrnimehun pahimpaan hätään. Ja kulauttelen sitä joka ilta pari hömpsyä. Ja mietin siinä kulautellessani, että juohan jotkut jaloviinaakin, niin pakko mun on tää kestää :D

      Poista
    5. Hah! Mulla on jallu just kylmenemässä, jota voisin ottaa jälkkäriksi, aivan kuin palkinnoksi sitten kuin tyrmäävä tyrnimehu on nautittu luikauksella naamariin. Kyllä mä ensin ajattelin kun sitä maistoin, että tän maun on pakko olla joku vitsi :D oikein selkäpiitä karmii kun on niin pahaa.

      Poista