lauantai 18. kesäkuuta 2011

14# Autoilua, brrmm brrmm

Tuli vaan mieleen, kun olen ajanut tällä viikolla autoa muutamaan otteeseen. Puolen vuoden tauon jälkeen uskaltauduin vielä auton rattiin, vaikka näkökyky alkaakin olla jo rajallinen. Ne silmäklasit ovat edelleen hommaamatta, uteliaisuus ei ole voittanut turhamaisuutta.

Mä en ole oikein koskaan digannut autoilusta. Tai siis tykkään toki olla ajeluttavana, mutta en ajaa itse. En tiedä miksi. Kyllä mä lapsena haaveilin ajasta, että sitten kun mä olen aikuinen niin ajan heti ajokortin, ja miten se moninkertaistaa liikkumisen ja ympäristön tutkimisen mahdollisuuden laajemmalla säteellä.

Ehkä mua alkoi vituttamaan ajaminen jo silloin, kun ensimmäisiä kertoja mentiin isän kanssa teollisuusalueen tyhjälle parkkipaikalle harjoittelemaan autolla-ajoa. Kun liikkeellelähtö ei heti ensimmäisillä kerroilla onnistunut, niin isää tietysti  ärsytti ja meni tappeluksi sitten se koko homma.

Autokoulun opettaja oli myös ärsyttävä; ei mikään hermoheikko, ei se ikinä suuttunut. Mutta semmonen ivailija se vähän oli, eikä henkilökemiat oikein synkanneet senkään kanssa. Sinällänsä opin sen verran ajamaan, että inssit ja muut kokeet menivät ykkösellä läpi - toisin kuin muilla kavereillani, joille sen suorittaminen piti olla pala kaakkua.

Sen jälkeen ajoin autoa silloin tällöin. En nyt päivittäin, mutta pari kertaa viikossa ehkä kuitenkin. Ensimmäisen auton ostin 9 vuotta ajokortin hankkimisen jälkeen. Pakon sanelemana. Ajoin duuniin maakunnista, ja tuli ajettua paljonkin. Parin vuoden päästä vaihdoin autoni toiseen.

Muutin Hesaan vuonna 2008, ensi töikseni myin auton helvettiin. Mitä sillä oikein tekee? Rahatkin oli aina loppu, kun piti lyhentää autolainaa, maksella vakuutuksia ja huoltoja ja bensoja jne. Eikä autolla pääse Hesassa edes minnekään, tai ainakaan sitä ei voi jättää minnekään parkkipaikkojen takia. Tai siis parkkipaikkojen vähyyden takia. Pakko on ollut suostua helvetillisen julkkisliikenteen uhriksi.

Ja miten uusi hallitus voi nostaa bensaveroa taas?!? Tässä maassa? Sehän on pilvissä jo muutenkin, vero on varmaan valmiiksi jo yksi maailman kovimmista. Tosin, saadaanhan sillä nostettua kätevästi kaiken muunkin hintaa samalla...

Tulipa mieleen automatka Abu Dhabin ja Dubain välillä; kuski kertoi että täytyy tankata auto. Jonot bensiiniasemille olivat hirmuiset. Kuski sanoi, että paikallisten ihmisten lempiharrastuksia on kisailla ajaen kyseisten kaupunkien väliä ökyautoillaan ( mitä tietysti helpottaa kaksitoistakaistaiset moottoritiet - meillä oli vain rämä Toyota, mutta siltikin 160km:n matka taittui tunnissa!). Eniveis, siinä sitten katseltiin kun menovettä pulppusi citymaastureihin ja ferrareihin, ja kysyttiin vitsillä, paljonko bensa täällä maksoikaan. Kuski harmitteli, että litrahinta huuteli nykyään jo melkein 40sentissä :) Ei oikein uskonut, kun kerrottiin, että Suornessa hinta oli lähes nelinkertainen.

Kyseisessä maasta tuli mieleen toinenkin hauska tapaus. Lämpötila oli lähes 40 astetta alkuiltapäivästä, ja yritettiin saada taksia tuloksetta. Paikalle tuli äijä kysymään, haluaisimmeko pimeän taksin, ja koska oltiin nestehukan ja pyörtymisen partaalla, niin pakko oli myöntyä. Odotettiin sitten vastaavaa kokemusta kuin Lontoossa, jossa ruttuun potkittu Opel-kyyti oli jäädä viimeiseksemme. Mutta tällä kertaa paikalle kaarsikin hohtavanvalkoinen Lexus. Sisällä oli ilmastointi, valkoiset nahkatuolit upottivat niin, että piti tosiaan ponnistella että sieltä pääsi pois. Sisäosia kiersi muutenkin jalopuulla verhoillut osat. Eikä hinta perillepääsystäkään ollut mikään sikamainen, kyllä sen Lexus-kyydistä kehtasi pulittaa.

Kamalin ajokokemukseni oli eräässä duunipaikassa, jossa oli semmonen nostolava-auto varmaan 70-luvun alusta. Siinä meni vaihteetkin "väärin päin", eli ykkösvaihde löytyi normaaliauton kakkosvaihdetta vastaavasta kohdasta, kakkosvaihde kolmosvaihteen kohdalta jne. Lisäksi kyseisen huippunopeus tuntui olevan 40 km/h, peileistä ei nähnyt mitään, ohjaustehostimesta muutenkin raskaspainoinen auto ei ollut kuullutkaan.

Mä olen ajanut ainakin näitä automerkkejä:
- Mercedes-Benz
- Suzuki
- Citroën
- Peugeot
- Audi
- Volkswagen
- Toyota
- Ford

Mahdotonta muistaa kaikkia. On näitä kaverin autolla-ajamisia, monesti tullut vuokrattua pakettiautoja, eikä ole tullut laitettua merkkiä ylös tai sitten työpaikoilla on mukaan tarttunut kärry tahi toinen.

Se mikä harmittaa, ettei tullut koskaan testattua ajamista Englannissa. Vasemmanpuoleinen liikenne on jo tarpeeksi kamalaa katsottavaa, saatikka sitten tienylitys. Autokyydissä istuminen saa jo laittamaan silmät kiinni. Ja kun ratti on väärällä puolen, niin mitenköhän pihalla on muiden hallintalaitteiden kanssa...

Semmosta. Mutta kuten sanoin, niin kyllä mulle riittää nykyään pelkkä autossa istuminen pelkääjän paikalla. Yhtään ei tee mieli ruuhkasille kaduille, tai kärkkymään hengenvaarallista ohituspaikkaa rekasta, tai testaamaan renkaiden pitävyyttä mutkassa mustalla jäällä.

Ja olen oikeasti iloinen, kun Saudi-Arabiassa naiset ovat ryhtyneet kapinaan alkamalla ajaa autoa. Tosin en ole varma, iloitsenko feministinä vain naisten aseman paranemisesta, vai siitä että jatkossa sinnekin tulee naiskuskeja sohlailemaan liikenteeseen. Ja mitä suornalaisiin naiskuskiin tulee, niin tiedän mä ainakin yhden hyvän kuskin! Jo ihan senkin perusteella, että tällä kommentilla vältyn toivottavasti jatkossakin kävelymatkat ;)

2 kommenttia:

  1. Mulla ei oo ajokorttia lainkaan enkä ole muistaakseni edes kokeillut ajamista missään vaiheessa.
    Jostain syystä nyt vanhemmiten olen alkanut pelkäämään kyydissä istuessani,etenkin tukkirekkojen ohituksia ja oikealta tulevia autoja.Sydän meinaa pysähtyä liki päivittäin jos istun kyydissä :/

    VastaaPoista
  2. Mikään maailmassa ei ole niin ihanaa kuin auton ajaminen - housut päällä tai ilman housuja!

    VastaaPoista