sunnuntai 7. toukokuuta 2023

773# Islanti, 3

 10.4.2023, Monday, +8, Scattered clouds, Reykjavik, Iceland

 
Tuli nukuttua vähän paremmin, kännisten mekkalointia oli hieman vähemmän kuin edellisenä yönä. Heräsin kuitenkin armottomaan hedariin, oli pakko ottaa Buranaakin. Sekään ei tuntunut auttavan, vaan piti lisätä annostuksena naamariin toinen burre vielä aamun tunteina. Syitä moiselle kivistykselle en tiennyt. Herätys oli klo 7, ja aamiaiselle ennätimme puoli tuntia aikaisemmin kuin edellisenä päivänä. Väkeä oli runsaasti aamiaisella, mutta hyvän tuurin ansiosta saimme ikkunapöydän. Muuten tarjoilu oli sama kuin aiemminkin, joskin otin tällä kertaa kaksi kuppia kahvia yhden sijasta.

Itse bruukaan aina matkoilla ottamaan uusiounet hotellissa aamiaisen jälkeen, mutta Pp ei sellaisista perusta, vaan pakotti minutkin ylös matkaan kaupunkikierrokselle. Edellispäivän hirmusää oli hellittänyt ja aurinko alkoi tekemään tehtäväänsä. Lähdimme sitten ulos kävelylle. Tähän aikaan aamusta oli ihanan hiljaista. Kävelimme ensin "sateenkaarikatua" pitkin Hallgrímskirkjalle ja kuvasimme laitoksen auringonvalossa. Se avattiin vasta klo 10, joten ovet olivat vielä kiinni. Kirkon edustalla komeili Leifur Eiríkssonin patsas; viikinkiukko, joka kävi ensimmäisenä eurooppalaisena hakemassa Jenkeistä maabongauksen lähes 500 vuotta ennen Kolumbusta. Päätimme palata paikalle myöhemmin. Jatkoimme matkaa, ja kävelimme seuraavaksi Reykjavikin keskellä olevalle Tjörnin-järvelle - tai oikeastaan lammelta tuo meidän silmissä näytti. Oli kaunis aamupäivä, lumihuippuiset vuoret nousivat kaupungin takana. Vesilätäkössä hanhet ja joutsenet herkuttelivat leivänkannikoilla, joita oli rantaveteen heitetty tosi runsaasti. Järviveden lämpötila about 7 astetta.

Aamuruuhkaa Reykjavikissa.

Kaikki kadut näyttivät päätyvän mereen.

Alkovit on aina kivoja.

Puisto.

Pubilogo.

Sateenkaariväylä kirkolle.

Sateenkaariväylä toiseen suuntaan.

Vanha vankila Reykjavikin keskustassa.

Muina kisseinä.

Hallgrímskirkja ja Leifur Eiríkssonin patsas.

Hallgrímskirkja sivupotretissa.

Kirkon pääovi.

Melkein kuin Viiskulma.

Tjörnin-järvi.

Islantilaisen kirjailijan Tómas Guðmundssonin patsas.

Laskeutuva kone Reykjavikin kentälle (ei Keflavik).

Roskiksissa oli järkevä pulloteline.

Hanhia ja joutsenia.

Täältä jatkoimme satamaan. Mulla oli kohdelistalla sellainen Vagninn, jonka fish and chipsejä oli ylistetty maasta taivaisiin ja jossa olisi aina 45 minuutin jono. Harmi vain, että kyseinen snägäri oli olemassa vain kesäaikaan ja nyt se loisti poissaolollaan (avattiin internetin mukaan 16.4. ja oli auki lokakuun alkuun). Harmitti kuhtalaisesti sekin. Kiertelimme sitten satamaa, ja menimme Harpa-konserttitalolle (islanniksi Hörpu, eli suomeksi Harppu), jonka julkinen fasadi oli näyttävä. Illalla siinä oli vielä erityinen valaistus. Sisältäkin se oli hulppeahko. Mun olisi tehnyt mieli vessaan, mutta sinnekin olisi pitänyt maksaa, joten käymättä jäi.

Arvuuteltiin mitä näin jännässä paikassa voisi olla? WC?

Kaupungintalo oli ilmeisesti "rikki".

Härkää sarvista ja muualta.

Horfur v. 2000.

Satama-allas.

Islannin rautatieverkosto mahtui nykyisillään kuvaan.

Tais jäädä vatupassi himaan kun konserttitaloa bygättiin?

Konserttitalo.

Harpan julkisivua.

Wind Harpa-teos.

Harpa sisältä.

Ikkunanpesijän painajainen?

Pienoismalli.

Seuraavaksi etsimme penis-museota (viralliselta nimeltään Islannin fallologinen museo (The Icelandic Phallological Museum (Hið Íslenzka Reðasafn))), jonka piti myös olla näillä main. Sitä saimmekin hakea melkoisen tovin, ennen kuin löysimme sen (netissä oli vielä vanha osoite Kalkofnsvegur 2, mutta paikka löytyi lopulta Geirsgatan ja Reykjastrætin risteyksestä). Itse museo oli maan alla, ja sisäänpääsy oli myös ryöstöhintainen (olisiko maksanut 2750 ISK / naama eli melkein parikymppiä euroissa). Näyttelytilaan olisi saanut viedä kahviosta mukaansa juomaa, mutta päätimme nauttia ne kierroksen jälkeen. Näyttely koostui eri eläintein kulliloista, aina metsähiiren peniksistä kaskelotin vehkeisiin. Ei mikään ihmeellinen näyttely, arvosana 2/5. Otimme sitten kahviosta cappucinon ja museon oman oluen (Phallic lager). Kaupasta emme löytäneet mitään ostettavaa.

Islannin fallologinen museo.

Yksi näyttelysaleista.

Vehjettä on vaikka millasta.

Hiiren veitikka.

Kaskelotin paisuvainen oli miehen mittainen.

Puhelin.

Lamppu.

Ovenkahva.

Piirrosseinä.

Munamuseon kahvila.

Börstahanoja.

Poikkesimme tämän jälkeen hotellilla pitämässä pikaisen tekniskatauon ja jatkoimme sitten Sun Voyager-monumentille. Se oli viikinkivenettä muistuttava häkkyrä rannassa. Kuvasimme sitä jonkun verran, mutta yskiskelevä pariskunta ärsytti meitä ja ajoi meidät tavallaan pois.

Sun voyager.

Kirkkokin oli nyt auki, joten suuntasimme sinne. Matkalla ostin hodarikiskasta pikaisen suupalan; perushodari, mutta mielestäni Tanskasta saa parempia niistä pølsevagneista. Sitten painelimme katsastamaan kirkon sisätilat, nyt kun se oli kerran aukikin. Se oli aika pelkistetty sisältä, vähän niin kuin Suomessa on. Kirkon torniin pääsi myös käymään, sinne maksoi n. 8€ / naama. Hissillä matka meni nopeasti, loppumatka piti nousta vielä rappuja. Tornista avautui maisemat joka suuntaan; nyt oli aurinkoinen ja kirkas keli niin näkyi pitkälle. Tornissa oli varoituskylttejä varttitunnein välein soivista kirkonkelloista, ja pitihän meidänkin odottaa tätä hetkeä. Melkoinen meteli niistä kellonlyönneistä sitten lähtikin.

Kulmikas talo.

Ihan kuin pala puuttuisi.

Lohdutussnägäri.

Hodari.

Hallgrímskirkja sisältä.

Alttari.

Urut.

Kirkkoa sisältä.

Pien sivualttari.

Palmu islantilaisen kirkon sisällä.

For whom the bell tolls?

Maisemaa kirkontornista.

Lisää maisemaa tornista.

Ei mikään liian iso city.

Kävelimme sateenkaarikatua pitkin takaisin hotellille, matkalla kävimme ostamassa vielä postikortit ja -merkit, ja palasimme sitten hotellille. Pidimme nyt hieman pidemmän lepotauon, söimme vähän sipsejä ja keksejä ja kirjoittelimme postikortit yms. Suunnitelmissa oli lähteä illaksi Sky Lagooniin, mutta vasta nyt aloimme katsomaan hintoja ja varaustilannetta, ja selvisi ettei meillä olisi sinne tänään enää asiaa (halusimme pure-paketin, lite pure-paketin olisi saanut ja sitten sellaisen jonkun sikahintaisen), joten jouduimme tekemään varauksen torstaille, vaikka emme olleet varmoja miten sen kanssa kävisi (se piti maksaa heti, joten...). Nyt meillä oli kuitenkin ongelmana mitä tekisimme illan; vaihtoehtona oli Perlan-museo, mutta se ei sitten nettitutkiskelun mukaan meitä kauheasti kiinnostanut (oli liian virtuaalipainotteinen), ja valasmuseo menisi kiinni puolen tunnin kuluttua. Pp sen sitten siinä keksi, että voisimme käydä keilaamassa. Nopea guugletus toi Keiluhöllin-tuloksen, mutta se olisi 12 kilometrin päässä, joten sinne piti mennä taas autolla. Nettisivut olivat islanniksi ja kyllästyimme sitten operoimaan translatorin kanssa, joten päätimme vain ajaa paikalle ja katsoa mahtuisiko sisään. Paikka löytyi navigaattorin avulla suht helposti. Se oli aika iso kompleksi, siinä oli ravintolaa jos jonkinlaista yms, ja itse keilahallikin oli suht iso. Saimme vain puolen tunnin ajan, mutta otimme sen, sekin maksoi lähemmäs 30€. Tilasin juomaksi kaljan, Pp skippasi juomapuolen.


Katutaidetta.

Seinään maalattu kisse.

Minuun vetosi tämä teos.

Mainos kivijalassa.

Kippolan mainos.

Epäilyttävän nimisiä pastilleja.

Lähiön aktiviteettikeskus.

Game on!

Ehdmme pelata kaksi kierrosta, Pp voitti. Ei kulkenut keilaus nyt kuten ei ole viime aikoina ole kulkenut muutenkaan. Mutta hauskaa oli, joten se kai pääasia. Palasimme sitten hotellille, ja otimme ala-aulan "baarissa" skumpat ja pläräsimme aikaisempia kuvia ja keskityimme puhelimiimme. Juomat juotuamme kävimme vielä kulmakaupassa hakemassa vähän evästä, jotka veimme takaisin hotellille ennen kuin lähdimme hakemaan illallista. Emme jaksaneet panostaa tähän paljoakaan, vaan menimme viereisellä kadulla olevaan Italia Veitingahúsiin, ja sellaisessahan ei osaa syödä muuta kuin pitsat. Paikka oli viehko ja tarjoilijatkin mukavia ja ruoka ihan jees, ja 70€: lla selvittiin (kahdesta pitsasta!?). Alkoi olemaan ikävä Suomen edullista hintatasoa.

Illalliskippolamme.

Italia-kippola sisältä.

Tällaista rasvalättyä tänään.

Pp halusi käydä vielä kuvaamassa Harpa-konserttitaloa iltavalaistuksessa, mutta se oli aika ruisku esitys. Palasimme sitten hotellille, oli taas vähän tekemistä siinä ennen kuin pääsi nukkumaan.

Harpa-konserttitalo hämärtyvässä ilmassa.

Maisemakin hämärtyi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti