sunnuntai 18. joulukuuta 2022

764# Belgrad, 3

 19.11.2022, Saturday, +10, Wet, Belgrade, Serbia


Varttia vaille kahdeksan heräsin, sitten suihkun kautta aamiaiselle. Ostimme sen jälleen respasta, mutta tällä kertaa vastaanotossa oli mies, joka laittoi aamiaiset huoneen piikkiin. Itse aamiainen oli sama kuin edellisenä aamuna, alkoi kyllästyttämään jo nyt. Sitten pieni lepohetki huoneessa.

Päivän suunnitelmissa oli käydä tarkistamassa Belgradin toinen nähtävyyksistä, Nikola Teslan museo. Sinne olikin hotellilta melkein parin kilometrin matka. Vielä ei onneksi kuitenkaan satanut, vaikka sellaista oli tällekin päivälle luvattu. Museo ei ollut ulkoisesti yhtään museon näköinen. Olimme ajoittaneet vahingossa tulomme kuitenkin hyvin, sillä lipunmyynti alotettaisiin 10 minuutin päästä. Jonottaa piti ulkona, hieman siinä oli jo jonoa ehtinyt kertyä. Museossa oli pakko osallistua opastetulle kierrokselle; niitä oli tunnin välein, mutta osa kierroksista oli serbiaksi ja osa englanniksi. Meillä kävi aika hyvä honkkeli, sillä englannin kielinen kierros oli vuorossa seuraavaksi. Kannattaa siis tsekata netistä etukäteen, jos haluaa varman päälle pelata. Pääsymaksu oli 800 dinaaria / aikuinen.

Uusi aamu Belgradissa.
 
Nikola Teslan museon sisäänkäynti.

Aluksi meidät ängettiin pieneen auditorion tapaiseen tilaan, jossa katsottiin pieni historiikkifilmi Teslan elämästä ja keksinnöistä. Se oli ihan mielenkiintoinen pläjäys, vaikken sähköstä tai fysiikasta yleensä paljoa ymmärrä. Videon jälkeen meille esiteltiin sitten Teslan kummallisia keksintöjä; istuimme takarivissä emmekä nähneet ihmisten selkien takaa mitä tapahtui. Sen jälkeen liikuimme pienessä museotilassa; näyttävin oli laite, josta tuli aivan helvetillinen ääni, mutta se tarjosi käytännössä langattoman sähkövirran, ja sytytti valot yleisön käsiin annettuihin loisteputkilamppuihin. Sydämentahdistimen kanssa varustetut henkilöt joutuivat tässä vaiheessa poistumaan. Muuten tila oli pieni, ja kun ei asialle ollut vihkiytynyt (vaikka samassa yrityksessä Teslan kanssa olenkin, toim. huom.) niin ei siitä oikein paljon irti saanut. Teslan tuhkauurna oli paikalla myös. Hetken aikaa sai ihmetellä keksintöjä ilman opastusta. Museokauppa oli pieni, huono ja kallis (vaikka AT sieltä kynän ostikin). Arvosana museosta 2/5.

Auditorion tunnelmaa.

Fysiikasta L?

Teslan keksintöjä.

Lisää keksintöjä.

Opas demoamassa Teslan ihmeitä.

Teslan uurna.

Puvusta herrasmies tunnetaan.

Olimme pienen lepotauon tarpeessa, ja poikkesimme oluelle baariin, jossa oli sopivan rauhallista, mutta ikävä vesipiipun haju. Kävelimme sen jälkeen katsomaan Saint Savan kirkon; se muistutti pitkälti Sofiassa olevaa Aleksanteri Nevskin katedraalia. Sisälle emme kuitenkaan päässeet, emme tosin edes yrittäneet. Kävelimme kiertoreittejä pitkin takaisin hotellille, ja matkaa siinä tulikin taivallettua melkoisesti. Kaupasta haimme vielä lisätarvikkeita hotellille. AT etsi tupakkikauppaa, josta olisi saanut erikoissauhuja, mutta tämä epäonnistui. Lounaaksi sipsejä.

Kaupunkinäkymää.

Ilmastoitu talo.

Patsastelua.

Lisää patsastelua.

Kippola.

Saint Savan kirkko.

Saint Savan kirkko muistutti Sofian vastaavaa.

Isoja katumainoksia.

Valtioneuvoston kanslia.

Kaupungintalo.

Illemmalla uudelleen kylille. Ensiksi menimme edellisillan kippolaan Flamingoon kyselemään, josko AT:n sateenvarjo olisi siellä, mutta eipä tuo ollut. Satoi vettä, mutta onneksi sateenvarjokauppiaita oli liikenteessä, ja AT sai jonkunlaisen suojan hankittua itselleen 600 dinaarilla. Sitten menimme Kralja Petra-kadulla olevaan Manufaktura-nimiseen ravintolaan syömään; olimme spotanneet sen aiemmin, ja ajattelimme jos sieltä saisi jotain paikallista murkinaa. Sitäkin oli tarjolla ja paljon muuta. Itse otin gulashin; piti tulla riisillä, mutta tuli ranskalaisilla. Muutan ruoka oli ihan hyvää, mutta ärsytti kun vieressä poltettiin röökiä kuin viimeistä päivää, tulee huono olo sellaisesta. Toisella puolen oli venäläisseurue, jonka miespuolisen jäsenen olisi luullut pyörivän Z-porukoissa Ukrainassa sekä ärsyttävä mummeli joka koko ajan sätti ruokaansa ja haukkui tarjoilijaa, ja lopulta palautti ruuan syömättä sitä lainkaan.

Belgradin syysillat olivat synkkiä.

Gulassi.

Sää jatkui masentavana ja vaatteemme ja kenkämme olivat märät, joten emme oikein keksineet muutakaan kuin palata hotellille jatkamaan iltaa. Lähikaupan kautta, totta kai!


Kahden litran talouskalja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti