tiistai 7. kesäkuuta 2022

736# Kemiönsaari

 +14, Partly Cloudy, Kemiönsaari

 
Viime vuoden tapaan faija oli vuokrannut mökin keväiselle viikonlopulle. Koska mukaan oli kutsuttu myös broidi perheineen, tarvitsimme vähän isomman lukaalin kun muodostimme seitsemän hengen kokoonpanon. Viime vuoden Hämeen järvihommat muuttuivat tällä kertaa Turun saariston merimaisemiin, tarkemmin sanottuna Kemiönsaaren Västanfjärdiin. Lomarenkaan kautta mökiksi valikoitui Pikku kartano.

Vietin itse duunista pidennettyä viikonloppua, joten matkaan pääsimme jo hyvissä ajoin. Faija halusi ajella Hangontietä, kun itse olisin suosinut Turun moottoritietä ja poikennut ekskursiolle Mathildedaliin, mutta sellainen tuntui olevan ylitsepääsemätöntä. Sitä vastoin seikkailimme Inkoossa (ei mitään), Karjaalla (ei mitään), Pohjaa ja Tenholaa en edes huomannut. Yhteistä näille oli "rantaruotsalaisten" hyvin hoidetut tilukset, pihat ja puutarhat; kaikki oli vimosen päälle huollettu. Oli suorat halkorivit, leikatut ruohot, puunatut autot ja maalatut piharakennukset. Perniössä poikkesimme sitten ABC:lla syömässä ja kaupassa, ja jatkoimme sen jälkeen Kemiönsaareen. Navigaattorista ei tuntunut olevan paljoa apua, jostain syystä auton integroitu navigaattori on aivan uskomattoman surkea, mutta luovimme perille perinteisillä paperiohjeilla.

Inkoon Strand.

Lande Bistro ei tarjonnut mitään.
 
Inkoon satama.

Mukava olla baanalla.
 
Muistaako kukaan aikaa ennen ABC:tä?

Omistaja otti meidät vastaan ja esitti tilukset ja kertoi mitä kaikkea pitäisi muistaa tehdä lähtiessä ja mahdollisten ongelmatapausten syntyessä. Rakennus, puitteet ja maisemat vaikuttivat upeilta ja yleisilme oli siisti, mutta jotenkin alkoi ensimmäiset hälytyskellot kilkattamaan kun omistajalla tuntui olevan kova tarve selitellä. Ei voinut ruohoa leikata kun ei leikkuri toiminut. Ei voinut tehdä sitä ja tätä kun jotain oli kadonnut. Ja sen semmoista epäluuloa synnyttävää selitystä.

Villa.

Ukko lähti viimein pois ja jätti meidät rauhaan ja asettauduimme taloksi. Mökkiin kuului lakanat - ja sängyt olivat jopa pedattu valmiiksi, siitä iso peukku - ja pyyhkeet. Sängyt ja bedlinensit vaikuttivat hyviltä. Valtasimme alakerran makkarit, broidin perhe sai yläkerran kun siellä oli sopivat sängyt lapsille + oma makkari & sauna sekä iso parveke, joka oli jätetty täysin tyhjäksi. Keittiö oli pieni mutta tehokas, induktioliesi ja tuuletin oli "baaritiskillä". Värimaailma oli vähän ruma ja kaapit epäkäytännölliset. Vesihana vaikutti totuttelua (siinä oli sellainen suihku mitä näkee eritoten japanilaisissa kodeissa) ja hana reagoi melkoisella viipeellä. Pirttipöytä oli keittiön sivussa, josta avautui mukava maisema rannalle. Pari jääkaappia löytyi ja pieni pakastinosa. Pari rappusta alempana oli olkkari, josta omistaja tuntui olevan erityisen ylpeä ja se olikin hieno. Olkkarin katto näytti siltä kuin olisi katsonut sitä meren pohjasta; keskellä kattoa oli valtavan iso soutuveneen pohja ja sininen aaltoileva katto sai aikaan näyn veden laineista. Puolikaaren muotoinen seinä tarjosi valoisuuden lisäksi hyvät näkymät pihalle. Sivussa oli takka (emme käyttäneet). Kaksi vessaa mökistä löytyi myös; alakerran wc:n hana + lavuaari oli kiva. Nettisivuilla naapuriin oli mainittu olevan 200m (näin ehkä olikin tietä pitkin, mutta mökki oli puolikaaren muotoisessa tilassa niin käytännössä linnuntietä naapuriin oli ehkä puolet siitä + toisella puolen oli jonkunlainen muutaman veneen laiturialue, jossa pörräsi väkeä enemmänkin).

Makkaristakin mukava maisema merelle.
 
Yläkerran makkari toimiva myös.
 
Keittiön punavärit eivät olleet minun mieleen.
 
Liesi ja -tuuletin "baaritiskillä".
 
Peruspirttipöytä.
 
Olkkari oli puolikaarihuoneessa.
 
Veneenpohja olkkarin katossa.
 
Omituinen pallokala tuomassa meritunnelmaa.
 
Takkaa emme tarvinneet näin loppukeväästä.
 
Vessan vesihanasta annan lisäpisteen.
 
Yläkerran sauna.
 
Kaksi suihkua.
 
Mökin tulosuunnasta löytyi alkajaisiksi pieni merenlahdenpoukama, jossa oli laituri, mutta tämä jäi vähän turhaksi. Vieressä oli vene, mutta ei sitä tellinkiä mihin vene kelataan, vaan se oli nostettu kuivalle maalle korkean rantatörmän päälle, jolloin käyttöhalut karisivat, kun vesillelasku ja -nosto näytti niin vaivalloiselta. Kaiken huipuksi veneen airo oli paskana, joten soutuhommat menivät siksikin kiville. Pihamaata varjostivat puut, siinä oli muutamia aurinkotuoleja mutta nyt oli vielä liian kylmä niiden käyttöön (tähän tuntui tuulevan aina). Varsinainen merenranta oli ihan kiva, pidin rantasaunasta joka oli sopivan kompleksi ja sinne kuului hienosti laineiden liplatus joka loi mukavan tunnelman ja lauteet oli asetettu niin, että merelle näki kivasti. Kuten mökkirakennuksessa, myös täällä oli sähkösauna, olisin kaipaillut rantasaunaan puukiuasta. Huonoa oli kiikkerä jakkara jota piti käyttää lauteille nousemiseen, kiulu ja löylykauha olivat todella epäkäytännöllisiä (jos joku oli kyhännyt sen ala-asteen veistotunnilla, niin pahoittelut arvostelustani). Lisäksi sulake paukahti tuon tuosta ja sitä sai olla alati napsuttelemassa takaisin päälle mökkirakennuksen sähkökaapista (omistaja oli varoitelllut tästä, että niin voi käydä jos käyttää molempia saunoja samaan aikaan päällä). Saunan lämpeämisaika oli vielä tolkuttoman hidas, se kesti ainakin 1,5 tuntia ellei enemmänkin. Harvian kiukaat ovat muutenkin ruiskuja, himassakin sellaisen saa jäähdytettyä muutamalla löylykauhallisella). Saunan edessä oli hyvin korkealla oleva laituri, joka kuulemma vain näytti korkealta, kun vesi oli tavallista matalemmalla. Siitä meni kuitenkin raput veteen, joten tämä puoli ihan ok. Laiturin vasemmalla puolella oli pieni hiekkaranta joka oli ihan kiva, joskaan sinne ei päässyt saunasta mitenkään kätevästi. Oikealla puolella oli lintujen paskomat siloiset kalliot. 

Takapihan laituri.

Veneratkaisun olisi voinut tehdä paremminkin.
 
Varjoisa ja tuulinen piha.

Laituri.

Laituri ei ole korkealla vaan vesi matalalla :)

Portaita pisin pääsi uimaan.

Rantasauna oli kiva.

Harvian kiuas ei tehokas.
 
Näkymä saunan ikkunasta kiva ja aaltojen liplatus.
 
Hiekkaranta.
 
Saunan viereltä löytyi toimiva kaasugrilli.

Muita bugeja tuli vastaan illan edetessä: jotkut astiat olivat jääneet likaisiksi varmaankin edellisiltä asukkailta. Vaikka mökki olikin pääsääntöisesti siisti niin hieman löytyi likaa ikkunanpielistä yms. Se nyt ei ole paha juttu vielä, mutta toivottavasti tilanne ei huonone jatkossakaan. Sellaista mökin ohjekirjaa olisimme kaivanneet, missä olisi vähän kerrottu laitteista, liedestä, astianpesukoneesta yms. Kyllähän ne näytettiin meille pikaisesti tullessa, mutta kaikkea ei ehdi aina omaksumaan. Harmillisinta oli verkon puute; se nyt ei ole tietenkään mökin vika jos näin skutsissa ei ole verkon kattavuutta, mutta itse asiassa verkko toimi joten kuten laiturilla vaikka mökkiin asti ei kuuluvuus riittänytkään. Mökin ikkunalaudalla oli likainen modeemi (?) mutta tämän toimivuudesta ei ollut ihan käryä. Siihen pystyi kyllä yhdistämään mutta ei laitteemme verkkoon menneet siitä huolimatta. Mietin olisikohan kyseinen laite pitänyt siirtää esim. saunarakennukseen ja jos jollain vahvistimella olisi saanut sen sitten ulottumaan mökin puolelle (tietoliikenteestä M niin en ole kyllä varma miten olisi toiminut)... Eli mitään etätöitä täällä ei kyllä pystyisi tekemään ja netin viihdekäyttökin oli melkoisen rajattua. Lisäksi semmoinen ärsytti, että mökki oli varmasti ollut upea valmistuttuaan (ehkä 10-15 vuotta sitten?), mutta sen jälkeen ylläpitojutut olivat tainneet jäädä viime aikoina vähän rempalleen. Pikkujuttuja tietysti viltillä peitetyt kuluneet mööpelit, pysähtynyt kaappikello, haljennut saunan ikkuna tai katosta roikkuvat sähköjohdot tai puuttuvat palaset mutta hieman häiritsevää. Mökki oli kuitenkin hintava, niin luulisi tällaiset asiat olevan silloin kondiksessa.

Jättäisitkö sinä nämä näin?
 
Peilikään ei ollut jaksanut kiinnittyä seinälle asti.

Saunasta annan kuitenkin pienistä bugeista huolimatta arvosanaksi 5/5. Se oli täydellinen relaamiseen, se digitaalinen säädin halutun lämpötilan saavuttamiseen oli hyvä. Hanasta tuleva vesi oli lämmintä, laiturilla oli kiva vilvoitella (ja samalla surffata netissä), ja merivesi oli kirkasta ja melko lämmintäkin vuodenaikaan nähden (+14).

Kaunista saaristolaismaisemaa illansuussa.

Yö saa.

Kauppaan oli mainittu olevan 2 km, mutta meidän auton mittarin mukaan sinne oli hieman yli 6 kilometriä. Lisäksi se oli vielä pientä hiekkatietä, joten ajomatka tuntui pidemmältä. Västanfjärdin Knallis-kauppa oli muutenkin vähän ahdistava kokemus ulkopuoliselle kun siellä puhuttiin jotain ihan kummallista vierasta kieltä ja kaikki tuntuivat tuntevan toisensa. Lihatiskillä toimi myös apteekki, se oli minulle uutta. Lisäksi kaupan yhteydessä oli Posti. Muita palveluja tässä kylässä oli jonkunsortin hiussalonki (jonne minun olisi kyllä kannattanut mennä), Kirpputori ja jonkun matkan päässä Ravintola (?) Kansakoulu (emme käyneet). Reilun 20 kilometrin päässä oli Taalintehtaan (Dalsbruk) taajama, jossa oli hieman enemmän kaikenlaista, muutama kippolakin. Sen lisäksi sieltä lähti bussi Saloon, jota kautta pääsi Turkuun ja Helsinkiin (itse menin jälkimmäiseen sunnuntaina porukoiden jäädessä vielä mökille - matka mökiltä kotiin kesti 5 tuntia ja oli kamalata).

Knallis.
 
Apteekki lihatiskillä.
 
Bara om du snacka svenska för helvete?
 
Hieman vanhempaa tavaraa (ei myynnissä).
 
Ei tainnut irrota bentsiiniä tästä Essosta?
 
Taalintehtaalla oli kaikki suurempaa.
 
Taalintehtaan linja-autoasema.
 
Korona oli käynyt kylässä täälläkin.
 
Eläinkunnasta vielä sen verran, että punkkeja pitää tietysti näillä seuduilla varoa, faijasta löytyi ainakin sellainen kun ne tuntuvat olevan muutenkin mieltyneitä häneen. Muita inhottavia öttiäisiä ei tullut vastaan (kuten Hämeessä oli niitä tukkimiehen täi-kammotuksia). Tiellä oli auton alle jäänyt vaskitsa, ja sitten erilaisia lintuja näkyi jonkun verran (lokkeja, koskeloita ja hanhia). Hiukan yritti veikan perhe kalastella mutta laihaksi taisi jäädä saalis tällä kertaa.
 

* * * *

Arvosana mökistä 3/5. Liian kallis, vähän liikaa pikkuvikoja - jotka saisi kyllä korjaamalla kuntoon - ja netin puuttuminen pudottavat arvosanaa. Jos lähdetään tekemään täydellistä niin silloin ei voi tehdä sinne päin, kuten tässä on käynyt. Maisema, meri, sauna, ranta yms kuitenkin toimivat. Loppusiivous kuului hintaan, kuten myös lakanat ja pyyhkeet ja wc- ja talouspaperit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti