perjantai 15. lokakuuta 2021

725# Raasepori

 29.8.2021, Sunday, +17, Partly cloudy, Raasepori


Mutsi oli jo toista vuotta kärttänyt päästä tutkimaan Raaseporin linnaa. Tarkoitus oli ottaa myös Pp mukaan, mutta hän oli kesäloman pauloissa muualla. Mulla ja porukoilla oli ollut myös toisenlaisia suunnitelmia tälle viikonlopulle, jotka peruuntuivat sitten force majeurena. Päätimme sitten käydä toteuttamassa edes yhden retken pois taskilistalta.

Porukat tulivat hakemaan minua puoli yhdeltätoista. Yöllä autoa oli kuitenkin kohdannut pienimuotoinen onnettomuus, kun autotallin lamput olivat jostain syystä pudonneet auton päälle. Onneksi vammat keskittyivät lähinnä pirstaleiksi menneisiin lampunkuuppoihin.

Kesäsäät olivat jatkuneet huonoina, mutta onneksi tänään vaikutti kelit paremmilta, aurinkokin paisteli aina välillä. Faija otti ensimmäisen ajovuoron, hyvä niin kun en ollut ihan varma ajoreitistä. Muutenkin Länsiväylä on jäänyt minulle vähän vieraaksi. Pasilan ja Turunväylän kautta Kehä 2:lle ja siitä Hangon tielle. Sunnuntaiaamupäiväksi ruuhkaa vaikutti olevan oletettua enemmän. Ukon kärsivällisyyttä koettelivat tiellä kupeksineet hiturit.

Vähän ennen Tammisaarta käännyimme vasemmalle kohti Snappertunaa. Tämä tie oli mäkinen, mutkainen ja kapea, mutta asfaltin kunto oli kerrankin priimaa. Kyltit neuvoivat perille hyvin, se olikin hyvä juttu kun navigaattoriin oli lipsahtanut mikä lie osoite.

Linnan parkkipaikka oli lähes täynnä, mutta totuuden nimissä on sanottava ettei se kovin tilava ollutkaan. Bussilastillinen ihmisiä oli kuitenkin tullut juuri ennen meitä, mutta onneksi nämä jäivät opastetulle kierrokselle ja pääsimme heidän ohitseen. Parkkialueelta oli käveltävää nelisensataa metriä, matkalla piti ostaa liput erillisestä lipunmyyntitoimistosta, jonka olemassaolosta muistuteltiin useasti, sillä itse linnalla ei lipunmyyntiä ollut. Kukaan ei kysynyt lippuja, mutta kylteistä päätellen asiaa tarkasteltiin usein ja kärytessään olisi joutunut maksamaan vielä jonkunlaisen sakonkin. Aikuiselta karhuttiin 7€, eläkeläiset taisivat päästä hitusen halvemmalla.

Pieni parkkipaikka näin suurelle nähtävyydelle.

Vanha Volvo.

Lipunmyyntipisteen sijainnista mainostettiin useasti.

Täältä sai liput ja vessakin löytyi.

Kajakkeja oli (kaiketi) vuokrattavana.

Linnan porteilla vielä muistutus lipuista.

Ärsyttävä saksalaispariskunta kuppasi koko ajan edelläni; vaikka käännyin kannoillani ja lähdin täysin päin vastaiseen suuntaan niin ei mennyt kuin 10 sekuntia kun pariskunta taas pöljäili edelläni. Sama toistuu usein ruokakaupassa, oletteko huomanneet? Muuten ihmisiä oli jonkun verran, tietysti näin elokuun lopulla ei ole enää oikein kesäsesonki, joten väkeä on varmastikin ollut enempi kuukausi takaperin. Maskiahan nyt ei silti kukaan voinut käyttää...

Linna bygattu kalliolle.

Linna oli rakennettu 1300-luvulla, mutta oli hylätty jo 1500-luvulla, joten mikään kuuluisin linna ei ollut kyseessä. Sitä mainittiin rauniolinnana, mutta verrattuna Kajaanin vastaavaan niin tämähän oli hyvässä kunnossa. Ilmeisesti linnan valta-aikakaudella merenranta / pääsy merelle oli ollut täällä asti, mutta nyt ilmastonmuutoksen ja maan kohoamisen myötä paikasta oli tullut ns. kuivan maan linna. Toiseen torneista pääsi jopa kiipeämään, muurit olivat  yhtenäiset ja kattoakin oli uusittu. Porukat kun ovat niin kovin hätäisiä aina, niin vierailu jäi taas kovin lyhyeksi. Olisihan tuolla nyt vielä muutaman minuutin kierrellyt, mutta kun tiedän faijan "ei mitään kiirettä" -vakuuttelun (tarkoittaa, että mä menen jo, ja muidenkin olis hyvä lähteä ja sassia!).

Raaseporin linna.

Ennen meren rannalla, nyt tämä.

Silta yli vanhan vallihaudan.

Sisäänpääsy.

Sisäpihaa.

Lisää sisäpihaa.

Ahtaat oli kulkuovet.

Yläkerroksista löytyi mikä lie tanssilava.

Katonrajassa.

Ei mikään liikuntaesteisten paikka.

Näkymät yläkerroksista.

Linnaa vastapäätä oli punalautainen kippolalta vaikuttava rakennus Slottsknektens Stuga - Linnanvoudin tupa, mutta kyseinen pytinki oli kiinni. Varmaankin noudatteli sitä finne-mentaliteettiä, eli auki vain kesäisin, eli 1.6.-31.7. ja kun elokuu alkaa niin s'oon talvi ja silloin nähtävyydet pidetään kiinni. Harmi sinänsä, sillä siinä olisi voinut käydä jonkun suupalan nauttimassa. Lipunmyyntirakennuksessa oli onneksi vessat, jotka hämmästyttivät ainakin allekirjoittaneen siisteydellään. Arvosana linnalle 3/5.

Kippola oli kiinni, onhan talvi.

Kerrankin siistit vessat.

Palasimme autolle ja siirryin kuskiksi. Ajoimme ensiksi Tammisaaren satamaan, jonne jätimme auton. Lounasaika oli käynnissä ja hiukopalaa tartti saada. Kävimme ensiksi katsomassa Fyren-nimisen ravintolan tarjonnan. Paikka oli satamassa ja vaikutti hienolta. Tarjolla oli buffet; harmi vaan että paikalle oli osunut perhe joka yskiskeli koko ajan joten emme halunneet jäädä sinne. Kävelimme sitten satamaa ja tsekkasimme pari auki olevaa ravintolaa, mutta ne eivät osuneet oikein maaliin, sillä faija ei syö pitsaa. Knipan oli puolestaan kiinni. Valitsimme sitten rantakadun toisella puolella olevan Höijersin. Terassilla ei ollut tilaa ja sitä paitsi siinä oli mielisairas määrä mehiläisiä, joten menimme sisälle syömään (mehiläisiä riitti tosin sielläkin).

Satamassa oli kippola nimeltä Fyren.

Satama.

Muskelbååtti.

Knipan - kiinni.

Muita kippoloita.

Paikka oli siisti ja naistarjoilija oli ystävällinen. Mude tilasi vegeburgerin, faija arpoi tapaksien ja kalakeiton välillä päätyen jälkimmäseen tarjoilijan suosituksen vuoksi ja itse otin wieninleikkeen. Juomaksi sooda- ja tavan vettä ja alkoholitonta olutta. Ruuan tulemisessa kesti melko pitkään. Omasta annoksesta sanottakoon, että ranskalaiset olivat suolattu hyvin eikä leikekään pahalle maistunut, mutta olisin kaivannut hitusen muutakin vihreää kuin iän ikuista vesikrassia ja kahta oliivin näköistä vihreää palleroa jotka maistuivat kitkerältä. Anteeksiantamatonta on sen sijaan hius ruuassa, eikä se hius koostumuksen mukaan ollut kyllä minusta tullut. Siksi arvosanaksi ei voi antaa kuin 2/5.

Bistro Höijers.

Sapuska.

Palasimme autolle ja kiersimme vielä keskustan. Ihan kaunistahan täällä kyllä oli, ei siinä mitään, joskin paikka oli pieni ja varmasti ahdistava talviaikaan sekä oletettavasti kovin nurkkakuntainen. Ajoimme sitten takaisin valtatielle 25, ja lähdimme kotia kohti, joskin tällä kertaa menimme vaihtelun vuoksi Lohjan kautta takaisin Hesaan. Ihan mukava pyhäpäivän retkikohde. Sellainen 3/5.

4 kommenttia:

  1. Sun sapuskan kitkerät vihreät lie kapriksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkä ne on noin isoja? Luulin kapristen olevan sellaisia herneen kokosia.

      Poista
    2. Niitä on eri kokoisia. Inhosin yli kaiken kapriksia ennen, kunnes kokkina eräässä kesäravintelissa toimiva tuttuni tarjosi niitä tilaamani wieninleikkeen päällä ja maistoin, ja hyviähän ne. Maistoin ekaa kertaa, jännä että inhosin valmiiksi silti...

      Poista
    3. No hyvä tietää. Joo ei ollut pallero mun makuun, mutta ehkä se hius vei annoksesta vähän fiilikset. Työmaaruokalassa oli eilen wieninleikettä, enkä nähnyt siellä vastaavia.

      Poista