sunnuntai 12. helmikuuta 2023

769# Lappi, 16

23.1.2022, Monday, -3, Overcast, Kemijärvi

Nukuin jotenkin levottomasti, näin outoja unia, heräilin tuon tuosta. Illalla nautittu shampanja selvästi sekoitti yöunet taas. Jossain vaiheessa yötä heräsin Pp:n hupattamiseen, että olkkarissa liikkuu joku. Ei siellä varmaan mitään ole...

Heräsin puoli yhdeksän maissa, Pp oli herännyt jo aiemmin. Oli vielä pimeää, melkein kymmeneen saakka. Nautimme aamiaisen hitaasti, ja tuli sitten vähän haaskattua aikaa siinä. Terassille oli laitettu todennäköisesti linnuille jonkinlainen talipallosysteemi, mutta mökin lähettyvillä asusteleva orava veteli lintujen sapuskat naamariin hyvällä ruokahalulla, ja oli näköjään vetänyt aiemminkin, sen verran pulska kurre oli kyseessä. Nimesimme sen Lasseksi. Hauska sitä oli silti seurata siinä sen puputtamista.

Lasse.


Puolen päivän jälkeen otimme auton ja karautimme Itä-Suomulle, jonne jätimme auton parkkiin. Tarkoituksena oli katsoa miten hyvin jaksaisimme nousta kävellen Suomutunturin huipulle (410 m). Heti alkuun piti rämpiä lumiset rappuset ja terassin halki että pääsimme moottorikelkkauralle. Lunta oli hieman yli 50 cm, joten kengät ja sukat kastuivat heti kättelyssä. Sen jälkeen helpotti. Lisäksi meillä oli sauvat avittamassa kulkemista. Silti mulla keuhkot polttelivat ja piti pyytää monta kertaa Pp:ta pitämään taukoa. Ennen se olin minä, joka kierteli Pp:n ympärillä kahdeksikkoa kun hän huohotti pystymättä sanomaan sanaakaan. Pitäisikö olla huolissaan?

Melkoinen ylämäki.

Lumista maisemaa.


Pakkasta oli muutama aste, mutta tuuli oli navakkaa ja sai ilman tuntumaan jäätävältä. Onneksi oli Kuusamosta ostetut villasormikkaat, muuten olisi voinut nakkiloisille tulla vilu. Mitä korkeammalle pääsimme, sitä hienommalta tykkylumet alkoivat näyttämään. Harmi, että sää oli pilvinen, aurinkoisella kelillä täällä olisi ollut varmaan vielä hienompaa. Melkein teki mieli päästä tänne vielä uudelleen loppuviikosta, joskin keskiviikolle luvattu vesisade ja +4 asteinen keli varmaan pudottaisi enimmät tykkylumet pois. Menomatkalla näimme kaksi ihmistä tekemässä rinteessä jonkinlaista tutkimustyötä, mutta muuten ei näkynyt ristinsielua. Kisarinteen hissi oli käytössä, mutta ainuttakaan laskijaa ei näkynyt. Palasimme sitten alas samaa reittiä. Pohkeet alkoivat huutamaan hoosiannaa ja epäilin niiden kipeytyvän seuraavaksi päiväksi kun en mitään venyttelyjutskia kuitenkaan tee. Koko retkeen meni 1h44min aikaa, matkaa tuli 4,21 km mutta kardiokuorma oli suurin mahdollinen. Hyvä lenkki.

Tykkylunta puiden oksilla.


Palasimme autolla takaisin mökille, kiehautimme kaffet ja söimme epäterveellisiä kamppeita (rieskaa, leivoksia, nannaa). Sitten otin pienet päikkärit, Pp ei jostain syystä ymmärrä sellaisen päälle. Pelasimme Heitä sikaa-peliä, se oli hauska. Laitoimme saunan lämpiämään. Pimeä oli tullut tietysti aikaisin. Lapin ja Karjalan lennoston hävittäjiä lenteli yläpuolella.

Saunan jälkeen ruuanlaittoa; laitoimme takkaan valkean ja tällä kertaa se ei savuttanut edes. Makkaraa avotulella, ja Pp väsäsi meille perunaletut. Samalla tuli katsottua telkkarista Erikoisjoukot. Mukavasti sujui ilta.

Kyllä makkara on parasta tälleen.


24.1.2022, Tuesday, -5 Clear, Kemijärvi


Nukutti vähän paremmin. Herätys ennen yhdeksää, aamiainen naamariin. Suomun rinne avattaisiin kymmeneltä, ja Pp mieli sinne, joten ei muuta kuin menoksi. Rinteistä oli auki vain musta- ja punarinne, mä en olisi uskaltanut tulla edes kävelemällä alas sieltä. Pp sen sijaan otti kolmen tunnin hissilipun 44€:lla. Se oli mun mielestä aika kallis. Pp treenasi muutaman kerran lasten rinteestä ja siirtyi sitten punaiselle rinteelle. Muutamia alottelijoita oli mukana myös lastenrinteellä. Minua alkoi paleltamaan, joten kävin tekemässä pienen kävelylenkin ja palasin sitten mökille lolleroimaan.

Aurinko alkoi nousemaan kymmenen jälkeen.

Mäki.

Tiistain aamupäivän kävelyllä.


Kahdentoista jälkeen palasin rinteen alaosaan ja vein Pp:lle puhelimen. Sää oli tänään selkeä ja aurinkoinen, ja huipulta sai varmasti upeita kuvia tykkylumisista puista vasten sinistä taivasta. Kävin hetken lämmittelemässä hotellin puolella. Mulla oli nastakengät jalassa joten en viitsinyt kivilattioilla kauheasti kävellä. Olisin mielinyt sohvalle istumaan, mutta sen oli varannut joku vanhempi pariskunta, joilla oli aggressiivinen ja muriseva terrieri, enkä tohtinut mennä siihen.

Suomutunturin hotellin aula.


Palasimme sitten aikanaan kämpille, vaihdoimme vaatteet ja söimme vähän evästä, ennen kuin otimme auton ja karautimme 42 kilometrin päähän Kemijärven keskustaan. Mulla oli poliisiasemalta aika varattuna klo 14.20 passin anomista varten. Yksi nainen oli ennen minua, mutta pääsin heti seuraavaksi. Hakemuksen ja valokuvat olin tehnyt jo aikaisemmin, joten nyt velvollisuudekseni jäi tarkistaa henkilötietojen oikeellisuus (toinen puhelinnumeroistani oli poistunut), sitten antaa pari allekirjoitusta ja molempien käsien etusormista otettiin sormenjäljet. Ja siinä se. Valmis passi lähetettäisiin Hesaan valitsemaani noutopisteeseen 5-8 päivän kuluessa.

Aallottaret-patsas Kemijärven virastotalon edustalla.

Pollliisitalo.


Seuraavaksi menimme viinakauppaan hakemaan itsellemme ja mökin haltijalle pienet tuliaislekat. Kävimme ruokakaupassa tekemässä ostokset. Auton olimme tankanneet jo aiemmin. Sitten menimme Mestarin kievariin ja tilasimme pitsat. Olimme olleet täällä ennenkin. Vähän arvelutti ensin, oliko pitsa huonontunut, mutta ihan hyvällehän ne savuporopitsat sitten lopulta maistuivat. Jälkkäriksi kahvetta. Hinta taisi olla 34€, juomaksi oli tosin vain vettä.

Mestarin kievari.

Kippolan sisätilat.

Pp:n pitse lakkoineen ja leipäjuustoineen.

Oma pitse.


Palasimme takaisin mökille. Lämmitimme saunan, sen jälkeen pelasimme pelejä ja nautimme virvokkeita. Pp pieksi minut kunnolla Trivial pursuitissa. Aiemmin illalla olin käynyt yytsäilemässä revontulia; nyt kun oli tähtikirkas yö, niitä ei näkynyt. Edellisinä pilvisinä iltoina revontulien todennäköisyys oli ollut peräti 40%, tänä iltana se oli 2%. Tyypillistä tuuria.

25.1.2022, Wednesday, +2, drizzle, Kemijärvi

Nukutti todella runsaasti vielä herätessä yhdeksän aikaankin. Olin nukkunut yli yhdeksän tunnin yöunet, normaalisti nukun vain 6-8 tuntia, mutta nyt tuntui siltä, että unta olisi riittänyt vielä vaikka miten paljon. Ulkona oli tänään instant-lämpöaalto, ja se tiesi vesisadetta. Yön aikana keli oli pongahtanut plussan puolelle ja ilma oli harmaa ja kurja. Siksi tänään ei ollut ihmeellistä suoritusta edes luvassa.

Aamiainen naamariin ja sitten rötväystä. Katselimme taas läskiä oravaa, joka veti talipallosta syötävää naamariin. Annoimme vähän siemeniä pikkukulhoon terassille, saapa nähdä tekeekö ne kauppansa. Lähdimme sitten hieman kävelemään, veimme samalla roskiksen reilun kilometrin päähän. Kävelimme Itä-Suomulle asti. Hetken suljetun rinteen alaosassa hengailtuamme joku tuli kyttäämään moottorikelkallaan mitä oikein puuhailimme, vaikkei edes morjestanut meitä. Ihme juttu. Palasimme sitten Suomuhotellille, ja nastakengistä huolimatta menimme baariin. Malesialainen ukko oli tiskin toisella puolen, oli vähän hankluuksia saada Irish coffeet tilattua. Tunnelma baarissa oli kuitenkin hyvä, ja juomat tosi hyviä. Ainoa ikävä homma oli vähän matkan päässä yskiskelevä nainen. Piteli rinnastaan kun niin kovin koski keuhkoihin ja yski menemään jatkuvasti. Sikamaista tuollainen.

Irish coffeet.


Palasimme pikku pöffissä takaisin mökille. Oli alkanut satamaan silkkaa ja rehellistä vettä. Sää oli aika masentava. Pelailimme sitten mökillä trivial pursuittia, ja hävisin taas niin uskomattomasti. Joimme teet, Pp alkoi tekemään poronkäristyspreppiksiä. Mulla oli baarissa istuskellessa alkanut alaselkää jiulimaan ja kipu oli pahentunut. Se tuntui erityisesti kun koitti nousta istumasta jalkeille. Saunaan mennessä se oli jo pahana. Edellisenä päivänä löin polveni sellaiseen saunan lamppuun ja sain verinaarmun, nyt peruuttaessani lauteille naarmutin siihen persseeni. Oi voi.

Kaksi annosta poronkäristettä tulossa.

Njamskista.


Joimme saunan jälkeen pullollisen shamppanjaa ja söimme ruskistetun voin & chilin makuisia sipsejä. Shamppanja oli 5/5, sipsit 2/5, mun mielestä ne maistuivat sieniltä. Ulkona oli alkanut pakastamaan, mutta taivas oli paksun pilviverhon peittämä, joten vihreää komeettaa tai revontulia ei näkynyt taaskaan.


Shamppista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti