Vaikka harmittavan vähän on tullut (vielä toistaiseksi) nähtyä maailmaa, niin kuitenkin sen verran, että olen huomannut, miten erilaista muualla on. Mähän olen sitä mieltä, että Suorni on kuin osa luoteista Venäjää; talot, arkkitehtuuri, ihmisten ulkonäkö, ilmasto jne ovat kuin suoraan Rysälästä. Suornalaiset nyt tietysti väittävät, ettei me mitään venäläisiä olla. Ja jotkut hullut vaativat, että Karjala pitäisi palauttaa Suornelle. Jos jotakin pitäisi palauttaa, niin se olisi Suorni Venäjälle.
Euroopaksi käsitän Ruotsin, Norjan, läntisen Keski-Euroopan ja muutaman Etelä-Euroopan maan. Itä-Eurooppa ei niinkään ole Eurooppaa.
Se, että Suorni on yhtä kuin Venäjä, ja Iso-Britannia on yhtä kuin Eurooppa, ei tarkoita että asiat Euroopassa olisivat paremmin kuin miellä täällä Venäjällä. Noh, tietysti Suornen ostovoima on Euroopan alhaisempia. Jos eurooppalainen miettii, minne kannattaisi mennä lomalle kohdemaan halpuuden vuoksi, niin kannattaa valita Suorni.
Mutta asiaan. Mä olen ajatellut, että jos vaan voitaisiin vaihtaa maittain järkeviä keksintöjä. Vallitsevia asioita, mitkä ovat tyypillisiä jossain toisessa maassa, mutta muut maat eivät sitä syystä tai toisesta ole ottaneet käyttöönsä.
Nämä mä toivoisin maailmata Suorneen:
- futiksen tason nousu
- ikkunat, joita voi pitää auki sateella (avautuvat siis ylhäältä ulospäin, ei sivuttainsuunnassa)
- Walkers-sipsit
- Burger King
- pilvenpiirtäjät
- keltaiset valot ajanlaskulla jalankulkijoille
- bank holidayt
- alkoholin myynnin vapautus (pois monopoli, viinat ruokakauppoihin, vapaat myyntiajat)
- ilmasto
- carrefour
- vuoristo
- hyvä ruoka
- puhdas merivesi
- jonotusjärjestelmä (esimerkiksi kaupan kassoille mennään järjestyksessä yhdessä jonossa, ja jonon päästä jakaudutaan vapautuvalle kassalle. Eikä niin, että joudut valitsemaan sen jonon itse, ja aina edessäsi on unohtunut punnita vihannekset tai ostokset maksetaan kymmensenttisillä).
Suornesta voitaisiin viedä maailmalle:
- wc-paperi
- sekoittaja vesihanaan (siis että on vain yksi hana, ei niin että kuumalle ja kylmälle omansa)
- viemärijärjestelmä
- keskuslämmitys
- Novellen sinkkivesi
Näitähän on miljoonia. Mutta aikani on kortilla, joten jätetäänpä ideariihi hautumaan.
Saiskin ton sekoittajan vesihanaan !
VastaaPoistaBurger King?! Kaks kertaa olen käynyt vuosia sitten, enkä enää menisi. Vai onko taso mahdollisesti parantunut sen jälkeen?
VastaaPoistaKannattaa välttää sellaisia kassoja, joissa edellä olevilla asiakkailla on kärryissään vaatteita. Varashälyttimien poisto ja viikkaaminen kestää ikiajat. Ja eilen sattui eteeni mummo, joka ei osannut käyttää maksukorttilaitetta - tai ainakin se näpytteli siinä laitteella ikiajat... Onnistun yleensä aina valitsemaan huonoimman jonon.
Oli pakko kattoa googlesta carrefour. :) Mitä erityistä siinä on, että haluaisit sen Suomeen?
Arja: En tiennytkään että asut Englannissa ;P
VastaaPoistaAnnika: Burger King ja Carrefour sen vuoksi, että niillä määritellään maan kansainvälisyys. Niitä ketjuja löytyy kaikkialta maailmassa, paitsi... Tiedätkö, kun Pohjois-Koreaan tulee McDonald's, Coca-Cola ja Simpsonit, niin se on taas vähän enemmän maailmankartalla. Sama juttu.
Kun käyn ruokakaupassani, niin olen jo oppinut valikoimaan kassan käyttäen seuraavia perusteita:
Ensiksi valitsen kassan oikeasta päästä (eli kauppa tekee semmoisen U:n mallisen mutkan, ja suuri osa ihmisistä jää jonoon heti ensimmäisille kassoille), sen jälkeen tunnistan jo ripeät kassat ja laiskat kassat ja uudet harjoittelijat, vilkaisen myös edellä olevien ostosten määrää sekä millainen asiakas edellä on (mummo, humalainen, ulkomaalainen, dillet tms saattavat aiheuttaa hidastusta). Tästä huolimatta menee aina tuskallinen tovi jonoteltaessa. Saatikka sitten jos menee tuntemattomaan kauppaan, niin perinteisesti tuntuu, että valitsen aina sen hitaimman jonon.
Octavius on tutkinut jonotusteoriaa matemaattisesti omassa blogissaan: http://octavius1.wordpress.com/2009/10/02/jonoteorian-soveltaminen-arjessa/
Ihan sama millä perustein sen oman kassajonon valitsee, hitaimpaan kuitenkin joutuu, ihan 100% varmasti ! Onneks en paljon muissa kaupoissa käy kuin prismassa, jossa on omat tax free kassat, muualla kassat kuulemma on siirtyneet tekemään tax fre-hommelit, ennen ne suoritettiin infossa. Siinä jonottaessa voipi jätskit sulaa, battery lämmetä ja hermot mennä, venäläisiä meinaan riittää. Sitäpaitsi niiden kulttuurissa etuilu on ok, joten niin ne ne tekee täälläkin. Sit jos jonossa on yks venäläinen, niin se onkin siinä varaamassa paikka kymmenelle venäläiselle...taas tuli valittua väärä kassa.
VastaaPoistaArja: siks just olis oikein, että ensin on yksi jono, johon kaikki menevät. Ja sitä mukaa kun mikä tahansa kassa vapautuu, kutsutaan jonossa ensimmäinen kyseiselle vapaalle kassalle. Melkein kaikissa maissa tämmöinen käytäntö taitaa olla?
VastaaPoistaTähän aiheeseen pitää paneutua tarkemmin ja tehdä oma lista!
VastaaPoistaKassallajonottajista saisin mielenkiintoisen postauksen aikaan näin kaupantätinä...
Itse haluaisin ulkomailta Suomeen sen,että kadunkulmissa ym. olisi pieniä ruokakojuja joissa myytäisi kaikkea pikkuherkkuja,kuten Krakovassa niitä erilaisia rinkeleitä ym.
Hyvä idea.
VastaaPoista