maanantai 16. huhtikuuta 2012

154# Ketjut

Yksi tapa mitata maan sivistystasoa on ulkolaisten liikeketjujen määrä.

Monesti naureskellaan, kun lehdissä sanotaan että Aku Ankka tai Coca-Cola on tehnyt uusia aluevaltauksia ja saapunut Pohjois-Koreaan.

Mutta ankeudessaan Pohjois-Korean jälkeen on varmasti Suomi. Ei ainakaan kovin kaukana siitä. Täältä puuttuvat kaikki kansainväliset ketjut. Kaikki, mistä voisi päätellä Suomen olevan osa Eurooppaa tai muuta sivistyksen kehtoa.

En tiedä miksi näin on? Ruotsissakin löytyy liikettä jos jonkinlaista.

Mä olen aiemminkin käsitellyt asiaa kirjoittaessani sinisistä Pringleseistä. Niistä Vinegarin makuisista. Niitä ei maahantuojan mukaan ole kannattavaa tuoda Suomeen. Sen sijaan esimerkiksi Wasabin makuisia Pringleseitä kannattaa. Eihän sekään voi olla muuta kuin vittuilua?

Luitteko lehdistä viime viikolla, miten Wayne's Coffee lopettaa Suomessa? Ne vähäisetkin ketjut mitä täällä ovat olleet, häipyvät.

Ihmiset Suomalaiset eivät edes osaa kaivata näitä ketjuja. Riittää Hesburger ja Rosso, riittää Citymarket ja Yliopiston Apteekki. Meidän äitee esimerkiksi ei varmasti ole kuullutkaan sellaisista kuin GAP, Carrefour, Burger King, 7 eleven, Starbucks, KFC, Boots, TGI Friday's, Hard Rock Cafe tai Hooters.

Ihan vain muutamia mainitakseni.

4 kommenttia:

  1. Miks ne rahat tarttis antaa ulkomaisille sijoittajille, ku kotimaisetki piisaa, ainaki suurimmalle osalle kansaa.

    VastaaPoista
  2. Mittaahan se nyt maan kansainvälistä tasoa. Mikä on hyväksi havaittu maailmalla, niin kyllä se pitäisi saada toimimaan täälläkin. Mä taisin nukkua koulussa juuri sen tunnin kun franchising menetelmistä puhuttiin, mutta luulisin että olisi win win tilanne ketjulle ja paikalliselle yrittäjälle. Toisi se kilpailua ja valinnan varaa. Toisaalta jos mä mietin vaikkapa mun huonekalujani, niin Ikeasta niistä varmaan kaikki on, mitä ei ole perinnöksi saatu. Mistähän ne hankittiin ennen ikeaa?

    VastaaPoista
  3. Tulis nyt edes se guggenheim tänne, not !

    VastaaPoista