sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

825# Luettua ja katsottua, 20

 1. Aldous Huxley - Uljas uusi maailma (kirja)


Kirja dystopiasta mutta todella vaikealukuinen. Ihmiset kloonataan ja jalostetaan ja jokaisen elämä on ennalta määrätty. Perhearvot sun muut menneet ajat on laitettu romukoppaan. Mulla kesti lähes kaksi kuukautta saada tämä 261-sivuinen teos päätökseen, ja jälkikäteen mietin mitä tapahtui ja mitä jäi edes mieleen. Kirja rinnastetaan George Orwellin Vuonna 1984 teokseen, mutta siinä missä Orwell onnistui niin Huxley epäonnistui. En tykännyt, en sitten yhtään. Tai sitten en vain ymmärtänyt. Arvosana 1/5.


























2. Andy Muschietti - Se (elokuva)


Muistan joskus katselleeni minisarjaa tästä Stephen Kingin luomuksesta, ja vaikka loppu meni överiksi niin alku- ja keskikohta oli ihan jees. Nyt telkkarista tuli elokuva, joten ajattelin katsoa millainen klovni tällä kertaa oli saatu lapsia pelottelemaan. Täyttä roskaahan tämä oli, ja se klovnikin oli paljon huonompi kuin alkuperäissarjassa. Tästä on tehty jatko-osakin, jonka jätin suosiolla väliin. Yksi piste tulee "suihkuverhokohtauksesta"; hyvin klassinen kauhuelokuvien ja -pelien elementti on kylppärissä oleva amme, jonka eteen on vedetty suihkuverho. Päähahmo menee epävarmasti ja tuskastuttavan hitaasti katsomaan mitä verhon toisella puolen on, piinaava taustamusiikki seuranaan. Kun lopulta henkilö nykäisee suihkuverhon sivuun, sieltä ei paljastukaan mitään (tässä vaiheessa katsoja huokaisee helpotuksesta, mutta voi olla varma, että kohta peljästyy kahta kauheammin). Tässä leffassa verhon takana olikin jotain - ja ehkä kurkistaja yllättyi siitä itsekin. Arvosana: 2/5.






















3. Daniil Harms - Sattumia (kirja)


Tallen suosituksesta luin tämän minulle tuntemattoman neuvostoliittolaisen kirjailijan novellikokoelman. Toinen toistaan kummallisempia juttuja, samalla tyylillä kirjoitettuja, joskin viimeinen luku oli hieman pidempi (ja vähän parempikin). Helppolukuisuudestaan huolimatta jäi vähän sellainen olo, että mitähän minä mahdoin juuri lukea. Arvosana: 2/5.

























4. Jules Verne - Maailman ympäri 80 päivässä (kirja)


Tämähän on melkein kuin klassikko, mutta ihan kelpo sellainen. Olen nähnyt tästä piirrettyjä lapsena joten juoni oli jonkunlaisesti tuttu, mutta kirjaa en ollut lukenut. Vähän lapsellinen mutta helppolukuinen. Juoni oli mukaansatempaava alusta saakka, ja tykkäsin melko pedantista paikkakunta- ja reittikuvaelmista, mutta oli siellä vähän bugejakin: esimerkiksi kirsikat ja luumut eivät kuki Japanissa marraskuussa, Passepartout oli suomennettu "Jokapaikanhöyläksi" ja tarina loppui töksähtäen. Silti tätä luki mielellään. Arvosana: 4/5.




























5. Pertti Jarla - Fingerpori: Koko kuva 11 (sarjakuvakirja)


Joulupukin tuoma Fingerpori-kirja, taattua laatua. Kirjassa oli peräti (?) 136 sivua, mutta vauhdilla meni. Muutaman sarjiksen joutui tarkistamaan rautalankaporista. Suosikkini oli viimeinen sarjis. Arvosana: 5/5.























6. Mikko Myllylahti - Metsurin tarina (elokuva)


Yleltä tullut Metsurin tarina on yksi kummallisimmista elokuvista jota on tullut katseltua. Suoraan sanottuna en ymmärtänyt siitä juurikaan mitään. Jossain pohjoisessa kummallinen jätkä pyörii puna-valkoisessa toppahaalarissaan ja karvahatussaan, ja suhtautuu stoalaisella tyyneydellä kokemiinsa vastoinkäymisiin. Mulla meni viikko tämän katsomiseen. Arvosana 1/5.


























7. Jimmy McGovern - Time (TV-sarja)


Niin ikään Yleltä tullut mini-tv-sarja, josta olen katsonut kummatkin tuotantokaudet. Ensimmäisessä tuotantokaudessa seurattiin opettajaa, joka oli ajanut humalassa jonkun hengiltä ja joutui lusimaan kahdeksi vuodeksi. Toisella tuotantokaudella seurattiin naisvankilassa kolmen eri vangin elämää. Ensimmäisestä kaudesta arvosana 4/5 (ja plussaa liverpoolilaismeiningistä ja erityisesti Stephen Grahamista, aito ja ehta scouse), toisesta 2/5 (loppu oli jotenkin liian onnellinen, ei ollut siinä mielessä uskottava).
 

 























8. Ariela Säkkinen - Pahinta oli kylmyys (kirja)


Kirjassa perehdyttiin suomalaissotavankien kokemuksiin talvi- ja jatkosodan aikana. Päähenkilönä oli Paavo Yli-Vakkuri. Henkilöt eivät tietenkään enää olleet keskuudessamme jakamassa kokemuksiaan, mutta kirja oli tehty erilaisten arkistojen yms. perusteella. Ihan mielenkiintoinen pläjäys oli tämä, joskin aika faktapainotteinen eikä niinkään liioittelevan kokemusperäinen saaga. Arvosana 3/5.

















9. Aki Kaurismäki - Kauas pilvet karkaavat (elokuva)


Vaikka Kaurismäen leffoista pidänkin niin muutama leffa on vielä näkemättä, kuten tämä. Ihan perussuoritus kaurismäkimäisine teemoineen, dialogeineen ja sinisine värimaailmoineen. Pellonpää oli kuollut ennen elokuvaa, ja miespääroolin veti Väänäsen Kari. Ei mikään huono muttei nyt loistokaskaan. Kati Outinen on aina hyvä, kuten myös Sakari Kuosmanen ja Markku Peltola. Ja vuvve oli tietysti hyvä kuten Kaurismäen elokuvissa aina. Arvosana 3/5.


























10. Christoper Nolan - Dunkirk (elokuva)


Elokuvaa kutsuttiin ilmestymishetkellä yhdeksi parhaista sotaelokuvista kautta aikain? No ei uponnut minuun tämä leffa sitten ollenkaan. Sekava leffa jossa englantilaisten botskeja ja lentskareita räjähteli Ranskan rannikolla ilman jännitystä. Huono tämä oli, arvosana 2/5.














  

11. Mauri Sariola - Armeija piikkilankojen takana (kirja)


Toinen kirja suomalaisista sotavangeista, joka oli huomattavasti parempi kuin "Pahinta oli kylmyys". Puolet kirjasta käsiteltiin Kaarlo Rundqvistia, toinen puoli koostui eri henkilöiden kokemuksista. Oma lukunsa oli jätetty jopa Lapin sodassa saksalaisten sotavangeiksi jääneille. Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu kirja, vaikka tämä oli julkaistu alun perin jo vuonna 1971. Arvosana 4/5.
 
Mielikuvituksellinen kansi.

 














 

12. David Fincher - Gone girl (elokuva)


En ole mikään suuri Ben Affleck-fani, mutta tässä elokuvassa oli ihan siedettävä. Naispääosanesittäjä Rosamund Pike oli sen sijaan vähän creepy. Elokuvassa nainen mystisesti katoaa, ja syyttävä sormi alkaa pian osoittamaan tämän miestä. Alkuun vähän mystinen leffa kääntyy paremmaksi, ja juonikäänteitä riittää lopulta yllin kyllin. Pitkä elokuva, kesti likemmäs 2,5 tuntia. Arvosana 4/5.


























13. Aki Kaurismäki - Tulitikkutehtaan tyttö (elokuva)


En ollut tätä Kaurismäen elokuvaa nähnyt, mutta nyt tuli korjattua sekin epäkohta. Elokuva kesti vain 68 minuuttia, ja oli synkkä kuin mikä, paitsi juoneltaan myös lavasteiltaan. Leffassa ei myöskään turhia haastettu lain. Yksi huonoimpia Kaurismäen elokuvia jota olen nähnyt, arvosana 2/5.


























14. Alan Parker - Keskiyön pikajuna (elokuva)


Olen nähnyt leffan monta kertaa, mutta edellisestä kerrasta täytyy olla varmaan parikymmentä vuotta. Silti muistin melkein täysin juonikulut ja henkilötkin palautuivat mieleen. Tositapahtumiin perustuva - joskin hyvin löyhästi, sillä päähenkilö Billy Hayes itse kertoi tarinansa eräässä "Vankilassa ulkomailla"-sarjan jaksossa, eikä yhteneviä asioita elokuvan kanssa ollut muuten kuin pitkä vankilatuomio Turkissa - elokuva nuoresta amerikkalaisesta, joka jää kiinni Istanbulin lentokentällä yrittäessään salakuljettaa huumehia Jenkkeihin. Pitkä tuomio napsahti, ja asiat tuntuvat menevän huonommin mitä pitemmälle elokuva etenee. Hyvä leffa, arvosana 5/5.


























15. Aku Louhimies - Irtiottoja (TV-sarja)


Yksi parhaista suomalaisista tv-sarjoista. En juuri välitä mistään ihmissuhdedraamasta, mutta tämä toimii; kaikki henkilöt ovat mielenkiintoisia, ja tuli sellainen tunne, että ymmärsi näitä kaikkia henkilöitä tunnetasolla. Parhaimpiin suorituksiin ylsivät Samuli Edelmann, Matleena Kuusniemi ja Matti Ristinen, mutta ei muissakaan vikaa ollut. Tämän 12-osaisen tv-sarjan täytyy olla varmasti 20 vuotta vanha, mutta on kestänyt ajan kulumisen hyvin. Monta kertaa olen DVD-sarjaa metsästänyt mutta se on ollut loppu kaikkialta, nyt ilahduin kuin bongasin sen Ruutu-palvelusta. Arvosana 5/5.

























16. Irvine Welsh - Trainspotting (kirja)


Elokuva on tullut katsottua muutamia kertoja mutta että tästä oli kirjakin? Tuli vaan sattumalta vastaan kun poikkesin kirjastoon hakemaan instant-matkalukemista. Leffa nyt oli kohtalainen, mutta kirja huonompi. Tarinat olivat epäjärjestyksessä elokuvaan verrattuna, eikä henkilöhahmoistakaan päässyt perille. Juoni nyt oli pelkkää huumeidenkäytön glorifiointia. Kolme kuukautta kesti ennen kuin sai tämänkin luettua. Käännös oli kyllä hyvin toteutettu. Arvosana 2/5.



























17. Luc Besson - Anna (elokuva)


Tämä toimintapläjäys tuli telkkarista ja katsoin Pp:n suosituksesta. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja muuttuvia juonikäänteitä sisältänyt elokuva venäläisestä palkkatappajasta, joka välillä listi jengiä ja välillä pyöri mallittarena. En aivan käsittänyt mitä virkaa sillä malliskenellä oli elokuvan kannalta, mutta toki nätti likka oli pääosissa (Sasha Luss), ja myös Helen Mirren teki ihan kelpo suorituksen Olga-nimisenä esinaisena. Todella vaikea päättää, oliko tämä hyvä vai huono elokuva, arvosanasta puhumattakaan. Annetaan 4/5.


























18. Aki Kaurismäki - Rikos ja rangaistus (elokuva)


Löyhähkösti Dostojevskin teokseen perustuva Kaurismäen debyyttielokuva 80-luvun alkupuoliskolta. Markku Toikka tekee ihan kelpo suorituksen yksinäisyyden katkeroittamana Rahikaisena, kehonkielen ollessa sellaista samaa hermostuneisuutta ja kummallista käytöstä kuin alkuperäisessä Raskolnikovissa. Tietyt kaurismäkeläisyydet olivat jo havaittavissa, vaikkeivät vielä niin hiotuneesti kuin myöhemmin on totuttu näkemään. Myös Esko Nikkarin rooli poliisina oli timanttia. Ihan mielenkiintoinen, arvosana 4/5. Plussaa Yle Teemalle joka on alkanut näyttämään näitä Kaurismäen leffoja. 

























19. Michael Winner, J. Lee Thompson, Allan A. Goldstein - Väkivallan vihollinen osat 3,4 ja 5 (elokuva)


Väkivallan vihollinen (Death Wish) elokuvia on tehty 70- ja 80-luvulla viisi kappaletta, ja olin jo pitkään syystä tahi toisesta halunnut näitä nähdä. Osat 1 ja 2 jäivät vielä odottamaan vuoroaan, mutta jos jo jatkoleffat olivat näin hyviä niin pitäähän ne pari ensimmäistäkin elokuvaa nähdä. Ja silti ihmettelen, miten näistä ei ole tehty lisää elokuvia, varsinkin nykyään kun on vähän muodissa duunailla näiden vanhojen leffasarjojen jatko-osia. Päänäyttelijänä toimii kukapa muukaan kuin Charles Bronson, joka oli vähän outo valinta toimintasankariksi, kun ukko oli jo hyvän matkaa käymässä seitsemääkymppiä. Papparainen pisteli kuitenkin konnat kuriin ja mimmit hurmioon, ja välillä vielä veisteli peisettejä kommentteja ennen kuin päästi jonkun ison kelmin päiviltään. Myös hyvikset ottivat näissä elokuvissa osumaa, sillä Bronsonin mielitietyillekin tapasi käydä köpelösti. Arvosana 5/5.
















2 kommenttia:

  1. Hahah vai olin mä jossain suositellut sulle Sattumia! :D Siinä kirjassa ei oo kyllä tolkun häivää, vaan mietis millainen teatteriesitys siitä oli KOM-teatterissa muinoin...
    Kaurismäen leffathan löytyypi Areenasta lähes kaikki, huraa! Rikoksen ja rangaistuksen kun näin ekan kerran, Esko Nikkarista tuli välitön flashback Rauno Repomieheen ja kas, herra onkin toiminut hahmon innoittajana.
    Timen kakkoskausi mulla vielä näkemättä. Stephen Graham on kyllä yliveto tyyppi, rooleissaan usein niin inha tyyppi ettei mitään rajaa ja siksi just yks parhaita näyttelijöitä. Tässä oli vaihteeksi vähän toisenlaisessa roolissa, mikä kiva ylläri. Ja ylläri oli myös se, ettei Sean Bean kuollut roolissaan! Heh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten mä muistelisin ihan toista, että olit suositellut kirjaakin :) Ja juu, Esko Nikkarilla ja Rauno Repomiehellä on kyllä melkoinen yhteys nyt kun sanoit !

      Poista