maanantai 9. heinäkuuta 2018

596# Luettua ja katsottua, 14

1. Jonathan Teplizky - The Railway man (elokuva)

Tositapahtumiin perustuva elokuva Eric Lomaxista, joka joutui brittiläisenä sotavankina kuokkimaan maata Kuoleman rautateillä Toisen maailmansodan aikaan Thaimaassa, Kwai-joen tuntumassa. Leffa tuli katsottua puhtaasti sen vuoksi kun tuli itse pyörittyä samoissa maisemissa. Elokuva oli itsessään huono, leikkaus oli toteutettu umpisurkeasti eikä tapahtumien kulkukaan minua miellyttänyt. Nicole Kidman oli kuitenkin saatu houkuteltua naisnäyttelijäksi. 2/5.























 

 

2.  Michael Caton-Jones - Doc Hollywood (elokuva)

90-luvun alun Michael J. Fox -elokuvia. Muistelin joskus tämän nähneeni, mutta ei hajuakaan mistä elokuva tuli nyt mieleeni ja miksi halusin sen nähdä uudelleen. Tarina kaupunkilaislekurista joka joutuu sattuman kautta junttikylään suorittamaan yhteiskuntapalveluaan, ja tietysti ihastuu sitten lopulta paikkakuntaan ja ihmisiin. Ihan ok-leffa, tykkään kyllä Michael J. Foxista. Juonikin kohtalainen, vaikka tiesihän sen miten tulee käymään. Roolihahmotkin toimivat. Arvosana 3/5.























 

 

3. Brian De Palma - Casualties of war (elokuva)

Lisää Michael J. Fox-elokuvia, varsin tuntemattomaksi jäänyt filmi Vietnamin sodasta. Michael J. Fox jeesustelee oikeamielisenä sotilaana vastustustajanaan paitsi vietkongit niin myös kanssaheimolaiset. Epäuskottavaa roskaa ja aika tylsä elokuvakin ja aivan liian pitkä. Pahiksena vielä Sean Penn, joka ei näyttelijänäkään miellytä. Michaelin kannattaisi pysyä kyllä tontillaan, eli niissä komedialeffoissa, käsittämätön valinta tällaiseen elokuvaan. Arvosana 1/5.























 

 

4. Agnieszka Holland - Europa Europa (elokuva)

Siitä onkin jo tovi aikaa kun olen viimeksi naisohjaajan elokuvaa katsonut. Tämä filmi perustui tositapahtumiin, jossa juutalainen Solomon Perel ajautui sattuman kautta Saksan armeijan sotilaaksi Toisessa maailmansodassa. Elokuva oli juoneltaan varsin absurdi, joskin ainekset ja lähtökohdat tässä olisi ollut paljon parempaankin. Välillä Solomon ajautui Neuvostoliiton puolelle ja välillä saksalaisten ja tihutyöt muuttuivat menestykseksi ja armeijakavereiden arvostukseksi. Kaiken huipuksi ystävystyi vielä homon kanssa, eli varsinainen tehokaksikko natsisaksan maailmanvalloitusretkillä. Arvosanaksi annan 4/5.























 

 

5. Janina Hescheles - Janinan päiväkirjat (kirja)

Köyhä versio Anne Frankin päiväkirjoista. Tässä sijoittaudutaan saksalaisten miehittämään Lviviin ja miten juutalaisia kaltoin kohdeltiin ja miten 12-vuotias Janina asiat näki. Hyvin sekavaa kerrontaa, asiat ja nimet lyhennetty kirjaimin eikä tästä ottanut mitään tolkkua. Kirjassa oli toista sataa sivua, joista suurin osa oli vain esipuheita, alkukirjoituksia, selityksiä, kronikoita jne. Ei jatkoon, 1/5.

EDIT: Tulipa mieleen Tallen lähettämä lukuhaaste viime vuodelta:

1. Lue vuoden 2017 uutuuskirja
2. Lue kirja, jossa on mielestäsi kiintoisa takakansiteksti
3. Lue kirja aiheesta, josta et tiedä etukäteen yhtään mitään
4. Lue kirja jonka nimessä mainitaan jonkun ihmisen nimi
5. Nappaa Kampin suutarin vaihtokirjahyllystä kirja ja lue se

Tähän voisi soveltaa tuota nelos-kohtaa, vaikka kirjan nimessä mainitaankin vain etunimi. Katson ehtojen kuitenkin täyttyvän. Näin ollen mulla on lukuhaasteessa plakkarissa jo 4 ja 5 (Mies nurmikolla).



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

6. Roman Polanski - The Pianist (elokuva)

En ollut jostain syystä koskaan katsonut tätä elokuvaa, ja nyt Auschwitzin jälkeen nämä juutalaisaiheet kiinnostivat. Tositapahtumiin perustuva kertomus juutalaispianistista, joka koittaa selvitytyä hengissä natsien valtaamassa Varsovassa. Melko pitkä elokuva, mutta ei hassumpi, jännitystä ja uskottava teos. Arvosana 4/5.























 

 

7. William Wyler - Loma Roomassa (elokuva)

Tämä 50-luvun mustavalkoelokuva rohmusi Oscareita mutta olin silti hyvin ennakkoluuloinen tätä filmiä kohtaan. Ensiksi en juuri perusta genrestä (romanttinen komedia) ja toisaalta epäilin elokuvan olevan ajan syömä. Pp sai kuitenkin minut pakotettua tämän katsomaan, ja ainoa syy miksi suostuin oli keväällä tehty matka Roomaan. Näyttelijät olivat aikansa huippuja (Audrey Hepburn, Gregory Peck), ne olivat ihan ok. Juonikaan ei ollut hullumpi; prinsessa saa velvollisuuksistaan tarpeeksi ja karkaa tavallisten ihmisten pariin toteuttamaan arkisia asioita sanomalehtitoimittajan kanssa. Elokuvan loppu yllätti ja oli tämä huomattavasti parempi mitä oletin. Arvosana 3/5.























 

 

8. Dan Kieran - Joutilas matkailija (kirja)

Tylsääkin tylsempi ja vähän liian tieteellinen ja filosofinen kirjailu hitaasta matkustelusta. Ehkä se oli jonkinlainen puolustuspuheenvuoro miksi on hienoa käyttää muita kulkuvälineitä lentokoneiden sijaan, ja naamioida näillä ontuvilla perusteilla lentopelkonsa. Pelkkää scheissen jauhamista, kolmisen kuukautta meni tämän 180-sivuisen unikirjan lukemiseen. 1/5.























 

 

9. Miska Rantanen - Kalsarikänni: Suomalainen opas hyvään elämään (kirja)

Tämä oli uusinta uutta, jouduin jonottamaan kirjastosta yli kolme kuukautta ennen kuin sain tämän kirjan hyppysiini (luulin ensin, että saan Tallen kirjahaasteen ykköskohdan suoritettua "Lue vuoden 2017 uutuskirja", mutta mitä vielä, tämä oli jo vuoden 2018 julkaisuja). Kevyttä viihdelukemista, tämän luki muutamassa tunnissa. Kirjassa tarkasteltiin kalsarikännäilyä käsitteenä ja tapahtumana, ja jaettiin ohjeita miten sellaisessa onnistua, sekä mielestäni vähän irrelevanttia tilasto- ja nippelitietoa Suomesta. Tästä olisi saanut kyllä paremmankin teoksen; selvästi yritettiin lähestyä aihetta vitsimuodossa, mutta epäonnistuttiin pahasti, sellaista muka-hauskaa läppää oli korkeintaan saatu aikaiseksi. Helppolukuisuudesta pisteet, mutta muuten ei voi antaa korkeampaa arvosanaa kuin 2/5.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 










10. Joel Coen - The Big Lebowski (elokuva)

Minulle tuntematon ohjaaja (Joel Coen), tuntemattomat näyttelijät (Jeff Bridges, John Goodman) ja tuntematon elokuva mutta niinpä vain tämäkin löysi tiensä Bluray-soittimeeni. Tarina juoposta keilaajasta ja elämäntapaluuserista joka joutuu kiipeliin sukunimensä ja hölmöilevän kaverinsa vuoksi. Ihan viihdyttävä komedia ja sopivan omituinen. Tuttuni vielä haukkuivat elokuvan maan rakoon, mutta itse kyllä digauttelin tästä ysärileffasta. Positiivinen yllätys, arvosanaksi tulee 4/5.























 

 

11. Svetlana Aleksijevits - Tsernobylistä nousee rukous (kirja)

Viime aikoina on alkanut kiinnostamaan Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus. Aihe on jotenkin niin brutaali, eikä tästä nyt niin paljoa ole enää aikoihin kohkattu. Muistan kyllä kun onnettomuudesta uutisoitiin Suomessa vapun tienoilla v. 1986. Huolena oli silloin, tuleeko saastepilvi Suomen ylle. Kelvollista tarinaa miltä paikan päällä näytti ja mitä lähiseudun asukkaat ja työntekijät joutuivat kokemaan ei oikein ole tullut vastaan, mutta lainasin nyt kirjastosta aiheeseen liittyvän kirjan. Kirjoitustyyli ei ollut oikein mieleen, ja paljon tylsääkin tarinaa oli saatu mukaan. Teos ei ollut teoreettinen, vaan tässä tarkasteltiin lähinnä raivaajien ja pelastustoimiin osallistuneiden omaisten kokemuksia aiheesta (melkeinpä kaikki raivaajat yms säteilylle altistuneet ovat jo kuolleet). Aika synkeää luettavaa muuten niin mielenkiintoisesta aiheesta. Huolimatta siitä, että tämä oli voittanut kirjallisuuden Nobelpalkinnon vuonna 2015, annan arvosanaksi vain 3/5.




2 kommenttia:

  1. Hahaa, kirjahaastehan on näemmä vielä voimissaan! Ja kyllä voin hyväksyä tuon Kalsarikännin kohtaan 1, sillä alunperin ajattelin että suoritat haasteen viime vuoden puolella ja siksi oli 2017 uutuuskirja mukana. Mutta hyväksytään 2018. Oon myös lukenut tuon, en tykännyt. Olisi voinut saada aiheesta paljon enemmän irti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoo, tämä haastehan sujuu sitten luikauksella :) Joo kalsarikännikirja oli ihan fiasko. Itse bloggailin aiheesta jo 13 vuotta sitten:
      http://emppula.blogspot.com/2005/08/kalsariknni-opas.html

      Poista