perjantai 30. elokuuta 2013

287# Syksyssä, 2

Syysmasennus se vaan tulee tänäkin vuonna, aivan kuten aiemminkin."Kesä" oli tänä vuonna ihan kohtalainen, jos sitä nyt voi kesäksi sanoa. Kevätkeliähän tuommoiset alle kolmenkympin säätilat ovat.

Syysmasennus alkaa oikeastaan siitä kun Jaakon päivää vietetään. Päivää, jolloin se heittää sen vittumaisen kivensä sinne veteen. Mä olin tänä vuonna katsomassa tapahtumaa Hesan Kolera-altaalla. Silti tilanne ei huvittanut minua mitenkään, vaikka propsit kyllä kyynisyydestä kyseiselle epätieteilijöiden porukalle.

Mitä pidemmälle syksy etenee niin sen pahemmaksi se ahdistus käy. Eihän mua toisaalta syksy harmita, vaan talvi. Joten pitäisi osata nauttia syksystä, mutta kun se enteilee talvea ja talvi on niin toivoton. Mä vihaan sitä. Mude sanoo aina, että jokaisella pallonpläntillä on omat vittumaisuutensa. On maanjäristystä, tsunamia, tulivuorenpurkausta, tulvia, hirmumyrskyjä, kuivuutta ja kuumuutta. Ja sitten on talvea.

Kyllä se syksykin on aika perseestä. Monesti kuulee miten jotkut pitävät syksystä. On lehtien väriloistoa, ja sitten on niitä kuulaita aamuja (tämä ärsyttää ehkä eniten) ja sitten kun on syysmyrsky niin voi kuunnella miten sade piiskaa ikkunaa pimeässä illassa, heittää pari klapia takkapesään, kietaista villasukat jalkaan ja asettua soffalle lipittelemään punaviintä. Voi saatana tosiaan. Käytännössä se ei ole tuollaista, vaan veronmaksaja asuu kylmässä, vetoisassa ja kosteassa kerrostalokämpässään, herää säkkipimeässä kellon soittoon, kuulee miten sade piiskaa ikkunaa ja lähtee vaakasuorasateessa töihin. Päivän valjettua muutamaksi tunniksi huomaa kuihtuneen ja kuolleen luonnon. Vapaapäivänä herää klo 7 siihen, kun talonmies huudattaa lehtipuhaltimellaan pihamaalla. Ja lohtua pitäisi luoda se ajatus, että kaikki tulee muuttumaan entistä pahemmaksi kuukausien ajan, ja uusi pieni kevät koittaa 8 kuukauden päästä. Ei juukeli.

Ainoa mikä pitää vähän järjissään on eskapismi. Mä säästän vähän kesälomaa myös talveen, ja jos sen lyö talvilomaan niin hyvällä tuurilla voi päästä pariksi viikoksi näistä keleistä veke. Matkan suunnittelu ja ajatteleminen tuo edes vähän enemmän toivoa paremmasta. Eilen tuli telkkarista taas se "Rita Hayworth - avain pakoon"- filmi, joka on susihuono, mutta elokuvan merkityksen kannalta olennainen asia on ystävyyden lisäksi myös toivo. Se on aina meidän pelastus, ja jos se loppuu, niin hullusti käy. Silloin ei tule edes sitä talvea.

Mutta nyt sitkeästi t-paita päälle. T-paita on kesän merkki, joten täytyy yrittää kärvistellä mahdollisimman pitkään ilman pitkähihaisia ja takkeja. Viikonloppuna mökille liottamaan jalkoja järviveteen, loikoilemaan laiturille ja etsimään taivaasta sinisiä kohtia ja haaveilemaan ikuisista, kesäisistä päivistä.

6 kommenttia:

 1. Mäkin laitoin tänä aamuna sitkeästi t-paidan päälle! Vaikka aamu oli kolean syksyinen, niin päätin kärvistellä.
  Mua kans masentaa etukäteen se tuleva pimeys... Vaan eihän se auta. Ja lomaa pitää tosiaan ripotella vähän sinne tänne, jotta voi vaikka nukkua kellon ympäri jos ei muuta.

  VastaaPoista
 2. Tää oli sitten tän syksyn ensimmäinen virallinen "Talvi vituttaa" -postaus. Onnittelen nopeasta toiminnasta ! :D

  Mullapa onkin spagettiolkain-toppi ! No, sen päällä kyllä sellainen kevyt ja ohut hörsäle peittämässä olkapäät, mutta aikas kepoisilla mennään. Ja on kyllä sitten nenäkin pakkasen puolella, mutta en anna vielä periksi, perkele.

  VastaaPoista
 3. Täällä toinen talven vihaaja. Ja oli syksy miten kaunis tahansa, talvea kohti mennään.
  Alan odottamaan kevättä..

  VastaaPoista
 4. Juuh. Enää 9 kk:ta "kesään" :(

  VastaaPoista
 5. Olen seurannut sun blogia jo useamman vuoden ja tykkaan rennosta tavastasi kommunikoida. Ja sen kun annat palaa ihan suoraan! Olen itse lahtoisin rannikolta ja asunut pois suomesta n. 20 vuotta. Tosi mukava kun kirjoittelet ajatuksiasi, niita on aina kiva tulla lukemaan. Kannustan sua jatkamaan bloggailua ;-) ja kiitos hauskoista tunteista joita olen saanut sinun kirjoitusten valityksella. Stay warm & keep cool!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa positiivinen kommentti :) Kiitos, ja samaa hyviä fiiliksiä sinnekin päin!

   Poista