sunnuntai 20. tammikuuta 2013

233# Lotolla

Taas oli iso lottopotin arvonta mennäviikolla.

Mekin duunissa haaveiltiin, mitä tehtäisiin jos voitto omalle kohdalle sattuisi. Sitä normaalia, eli maanantaina mentäisiin vittuilemaan ihmisille ja päivän päätteeksi erottaisiin jos ei vielä oltaisi onnistuttu hankkimaan potkuja.

Oletusarvolla siis, että koko 12 miljoonaa olisi tullut itselleen. Täydet miljoonat otettaisiin, ylimenevät poltettaisiin Senaatintorilla, jonne tapausta olisi pyydetty köyhät katsomaan. Semmoista peruspröystäilyä, siis. Tekisi sen vuoden maapallon ympärysmatkan, ostaisi uuden kämpän - jossa olisi edes kunnollinen lämmitys, stna - ja näitä perusjuttuja. Tietysti osuus hyväntekeväisyyteen; isä sanoo aina, että on yhtä tärkeää laittaa hyväntekeväisyyteenkin osuus, yhtä tärkeä kuin elämiseen, huvitukseen, uudelleensijoitukseen ja säästöönkin. Kävisi sijoittamiskurssin, ja ryhtyisi täysipäiväiseksi sijoittaksi.

Meidän mudekin ihmetteli, että enkö muka enää menisi töihin. Sinänsä helvetin typerä kysymys, mutta kun lehdistä lukee näitä juttuja niin aina siellä sanotaan "emmää työn tekoo lopeta, mitä ny piän kahen viikon kesäloman normaalin viikon sijaan ja maksan asuntolainan veks". Ne ei niinku tajua, että pelkästään yhden miljoonan tienaamiseen työllä menee 30 vuotta. Jäljellä oleva työura siis. Voi vittu hei, mä käyn töissä pelkästään sen rahan takia, ja mielikuvitusta löytyy edes sen verran, että jotain tekemistä keksisi jos talousresurssit olisivat kunnossa. Muistan lukeneeni jokin aika sitten jostain englantilaisista pikkukaupungin bussikuskeista, jotka voittivat merkittävän summan rahaa porukkalotollaan. Eräs kuskeista kuuli jopa kesken ajon voittaneensa. Veti bussin pientareelle ja ilmoitti kyydissä olleille matkustajille, että hän on voittanut lotossa ja hänen duuninsa loppui tähän, suksikaan helkkariin täältä. Niin sitä pitää! Sen jälkeen kyseinen bussifirma oli kusessa, koska suurin osa kuskeista lopetti yhtäkkiä, eikä maaseutupaikkaan niin vain bussikuskeja hommata.

Lehdissä oli jos monenlaista juttua ennen arvontaa. Jotkut tyytyivät toteamaan, etteivät he voita kuitenkaan, joten eivät edes pelaa. Kas näin he säästävät >1 € rahaa. Paras meni sanomaan, että on 300 € rikkaampi kuin toinen, kun ei pelannut lottoa tuolla määrällä. Kätevää. Jos mä jätän 5000 €:a pelaamatta, niin olen pian 5000 € rikkaampi.

Lauantai tuli ja arvonta suoritettiin, ja näin tietokoneaikakaudella saatiin äkkiä voittajien määrä selvitettyä. Yksi tamperelainen porukkalotto osui. Voitto meni siis kymmeneen osaan, jokainen sai 1,25 miljoonaa. Ja siitähän se riemu syntyi, kuten vaikkapa tämän uutisen kommenttiosuudesta saamme lukea (otsikko on sinänsä aika omituisesti nimetty, noin niin kuin lääkäritermien puolesta - myyjälle vaan paranemisia traumaperäisestä stressireaktiosta).

Ties kuinka monta kommenttia iloitsi siitä, että tosi hyvä juttu että meni porukalle tuo lottopotti, ettei vain yhdelle ihmiselle. Mä en ylipäätänsä ymmärrä näitä kimppalottojen tekijöitä. Tietysti siinä saadaan sijoitettua enempi hyffeä, mutta pidän lottoa kuitenkin onnenpelinä, en tilastopelinä, enkä usko että todennäköisyys voitontavoittelussa kasvaa merkittävästi, vaikka rasteja kupongille enempi saisikin - ja jos osuisikin, niin menettäisi voitto-osuuden murto-osaan. Mitä sellainen olisi? Raha-asiat täytyy pitää aina henkilökohtaisella tasolla.

(Ai niin, onhan mullakin se kimppapelijutska broidin kanssa :D)

Mutta kuitenni. Miksi iloitaan siitä, että nyt "voittajia" on kymmenkunta. Eihän 1,25 miljoonaa ole paskaakaan. Voiko sitä edes työstään erota? Mä ajattelin, että kommunistiset opit ovat niin hyvin iskostuneet perille, että siksi tuo olisi hyvä juttu. Nimimerkki "järkevä" jopa kiteytti:

"Olis parempi jos potti jaettaisiin niiden kesken jotka sitä oikeasti tarvitsevat, esimerkiksi 12.5miljoonasta saisi 500 henkilölle jaettua 25000€!"

Sitten tajusin, että ei syytä huoleen. Vanha kunnon kateushan tässä on pakko olla taustalla. Kun ei itselle osunut voittoa, niin hyvä että jättipotti sössittiin tuolla tavoin. Hah. Jos ette opi häviämään, niin opetelkaa ainakin olemaan osaamatta voittaa.


Lehdessä esiteltiin myös lottovoittajien kohtelua itse Veikkauksen toimistolla. Siis siellä päämajassa Vantaallako se nyt oli, josta iso voitto noudetaan (eiköhän kaikki kuitenkin pelaa nykyään tilille). Siinä oli kuvattu tiskiä ja millaista ohjelmaa ja ruokaa lottovoittajille tarjotaan. Eikö tuo olisi kiusallista. Ja mitä jos siinä kävisi jonkinlainen tietovuoto, että voittajien nimet joskus vuotaisi julkisuuteen?

Toisaalta, kyllähän nykyäänkin joku lottovoittaja asialla kerskunnee. Ulkomailla on ainakin tyypillistä, että tällaiset jättipottivoittajat ensimmäiseksi tulevat lehdistön eteen. Mikähän järki siinäkin on? Saavat sen jälkeen pelätä omaisten kidnappauksia ja sukulaistensa kateutta loputtomiin.

Mutta eipä ole minulla tuollaisia tulonkäyttöongelmia tämänkään viikonlopun jälkeen. Tyhjin käsin ei tarvinnut jäädä, Euromillion-lotosta nappasin 12€ ja lotossakin neljä oikein, olisiko sillä 9€ saanut. Saahan sillä toisaalta kätevästi ensi viikon lotot, mutta sinänsä naurettavaa, että eihän tollasilla pikkuvoitoilla mitään tee, ne voitaisiin poistaa kokonaan, sillä lottoaako joku sen vuoksi, että saisi neljä oikein tuloksen ja hikisen 9 € rahaa? Jos on kupongin pelannut, niin eihän sillä saa edes omiaan takaisin. Mä lottoan vain siksi, että voittaisin 7 oikein, ja esim. 6 oikein + varanumeron voittanut rivi on sinänsä epäonnistunut tulos, koska se jäi sen alle mitä haettiin.

2 kommenttia:

 1. Joo, oishan se ollu kiva, kakstoista miltsiä.
  Ja just ton takia mä en lähde mihinkään kimppalottoon. Vitsi mikä pettymys olis saada milli koko potin sijaan. Ja millin turvin ei kyllä uskaltais päivätöitä lopettaa.

  Mutta jos olis päävoitto tullut niin ihan taatusti olisin käynyt sanomassa soromnoo duunissa. Tai ehkä olisin vaan ensin anonut määrättömän pituisen virkavapauden, se kun on mahdollista näissä hommissa. ;)

  VastaaPoista
 2. Joo. Kyllä äkkiä voittofiilis vaihtuisi pettymykseen kun ymmärtäisi voittaneensa vain kymmenesosan :) Mut edelleen ihmettelen, että mitä se on joltakin toiselta pois, jos vain yksi ihminen voittaisi tuon päävoiton? Noh, samapa tuo.

  Vaikea kyllä edes kuvitella millainen fiilis olisi jos olisi voittanut päävoiton? Mun suurin voitto taitaa olla 1344€ mikä kerran jostain vakion pelistä napsahti. Olin silloin opiskelija, joten tuo raha oli kyllä silloin tarpeen. Ja kiva oli käydä kioskilla katsomassa, kun siellä oli veikkauksen mainos "1344€ voittanut vakioveikkaus ostettiin täältä" tms. Mutta ei siitä sen kummempaa iloa tullut. Toki jos tuo summa olisi ollut kymmentuhat-kertainen, niin olisiko siitä tullut kymmentuhat-kertainen ilokin?

  VastaaPoista