1. Renny Harlin - Jäätävä polte
Taitaa olla Rennyn ensimmäisiä elokuvia. Pääosaan oli alun perin kaavailtu kulttimaineen saavuttanutta toimintasankari Chuck Norrisia, mutta syystä jota voimme vain arvailla tilalle tulikin hänen poikansa, Mike Norris. Elokuva on tehty v. 1986, jolloin Neuvostoliitto on vielä voimissaan, ja jonne kolme Suomessa lomailevaa amerikkalaisturistia puolitahallisesti loikkaa ja joutuu kuseen. Alkuasetelmat ovatkin kohtalaiset, mutta kuin silmäniskusta elokuva muuttuu ö-luokan leffaksi. Nörttijätkistä kuoriutuu kierrepotkuja viljeleviä karatekoja ja kaikkea mikä liikkuu ammutaan konkkarit tanassa. Budjetti elokuvan tekoon ei varmaan ole ollut mikään jättimäinen jonka huomaa esimerkiksi pyrokohtauksissa: asuntoon heitetään talvella auki olevasta ikkunasta sisään dynamiitti - sen jälkeen kamera siirtyy kuvaamaan ulkopuolelta lahoa latoa, joka räjähtää kappaleiksi. Minusta saman ladon räjäytyskin näytettiin vielä useampaan kertaan, vaikka sillä yritettiin saada katsojalle mielikuvaa, että koko kylä tuhottiin. Elokuvan juoni romahti samalla mitalla kuin räjäytetyt ladot. Toisaalta, suomalaiset olivat hyviä näyttelemään venäläisiä, kuten esimerkiksi Vesa Vierikko, joka näyttää pysyneen muuttumattomana 30 vuoden takaisesta. Tätä leffaa ei kyllä selvinpäin pysty katsomaan, yksi huonoimmista elokuvista mitä koskaan olen katsonut. Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa on tämän rinnalla mestariteos. Ei voi kuin ihmetellä, miten kukaan on antanut Rennylle toisen mahdollisuuden tämmöisen näytteen jälkeen. Aivan jäätävän huono leffa, 0/5.
2. DVD: Jani Volanen - Studio Julmahuvi
Tykkäsin suuresti Ihmebantusta, joten olihan se pakko tsekata tämäkin, sillä tekijä- ja näyttelijäkaarti olivat pitkälti samoja, mainittakoon erityisesti suosikkini Jani Volanen ja Tommi Korpela. Studio Julmahuvi oli tosin tehty yli kymmenen vuotta aikasemmin ja tässä kävi ehkä vähän samalla lailla kuin Vintiöissä eli paljon myöhemmin tehty kakkoskausi kolahti paremmin kuin "alkuperäinen". Katsomisen arvoiset sketsit olivat Die Kühe - Ratkaisijat jossa parodioitiin saksalaisia tv-dekkarisarjoja, Z - Salamapartio joka puolestaan liikkui 70-luvun Hesassa sekä Roudasta Rospuuttoon, joka kuvasi hienosti Kalle Päätalon Ii-jokisarjan tunnelmia. Muu olikin pelkkään scheissea, erityisesti se eskimo-sketsi, joka piti jopa kelata pois. Onneksi näistä ajoista on kehitytty ja nykyään voi Volasen & Korpelan tuotantoa katsoa turvallisesti. Arvosana 2/5.
3. Kirja: Henning Mankell - Palomuuri
En tiedä mistä kyseinen kirja on kirjahyllyyni eksynyt, mutta vuosikaudet se on siellä pyörinyt. Otin tämän alunperin jollekin matkalle tai mökkireissulle mukaan, enkä siitä innostunut niin, että olisin jatkanut lukua kotona, vaan oli lähinnä mukana reissuilla luppoajan aktivoimiseksi. Kirjassa rikosta sevitteli ruotsalainen polessisetä Kurt Wallander. En ole katsonut yhtään Kurt Wallander-elokuvaakaan, joten vähän tuntematon sankari minulle. Aika raskas romaani tämä oli, sivujakin yli 500 ja tarina oli välillä vähän sekava, ja tapahtumia ehkä liikaa. Jäi vähän sellainen olo lopuksi, ettei tiennyt mikä nyt liittyi mihinkin. Teos oli tehty jo vuonna 1998, joten siinä mielessä täytyy antaa kirjailijalle propsit, että tiesi jo tuohon aikaan palomuurit, tietoliikennekuviot yms. En nyt heti ala lukemaan muita Wallandereitä - enkä välttämättä ala katsomaan elokuviakaan, mutta ei tämä nyt huono ollut. 3/5.
4. Kirja: Kurt Vonnegut - Teurastamo 5
Kurt Wallanderista päästäänkin sitten Kurt Vonnegutiin ja teokseen Teurastamo 5. Pp oli tätä suositellut, joten kirjavalinta tehty sillä perusteella. Eikä siinä mitään, tämähän on kuitenkin jonkinlainen klassikkoteos. Muistan joskus jopa törmääneeni Teurastamo 5-nimiseen bändiinkin.
Tämän kyllä luki nopeasti läpi, kirjassa ei ollut kahtasataa sivuakaan, mutta luettuani kirjan jäin miettimään, missasinko jotain. Tässäkö se oli? Odotin etukäteen jotain raskasta teosta, sellaista kuin kaikki klassikot yleensä ovat, mutta helposti tämä meni. Erittäin outo tarina toisesta maailmansodasta selviytyneestä miehestä, jolle oli sattunut elämän varrella jos jonkinlaisia omituisuuksia. Kirjan piti liittyä keskeisesti Dresdenin pommituksiin, mutta mielestäni sitä ei juurikaan sivuttu. En ymmärtänyt miten kirjan ensimmäinen luku liittyi yhtään mihinkään. Vonnegutin kertoilema aikakäsitys kyllä miellytti minua suuresti ja tuo lohtua kuolemanpelosta kärsiville, se oli ehdottomasti kirjan parasta antia. Vaikea arvioida onko tämä scheissea vai hyvää kamaa, mutta annetaan arvosanaksi 4/5.
5. Q-teatteri: Antti Hietala - Kevyttä mielihyvää
Kyllä kerran vuodessa kehtaa heteromiehenkin teatterissa käydä. Mä olen mieltynyt Q-teatteriin, sillä täällä ei voi olla törmäämättä jo aiemmin mainostamiini Jani Volaseen ja Tommi Korpelaan. Vuosi sitten kävimme Pp:n kanssa katsomassa Jälkeenjäävät, joista itse tykkäsin kovasti. Tänä vuonna ohjelmistossa on Kevyttä mielihyvää. Hypnoottinen tarina miehestä, joka epäilee todellisuuden olevan manipulaatio. Talle - joka seuraa teatteria ehkä eniten maailmassa - oli käynyt tätä katsomassa ennen minua. Hän tästä jo etukäteen varoittelikin että omituisuutta on luvassa. Sen vuoksi en ollut etukäteen ladannut odotuksiani mitenkään korkealle. Mutta ei tämä minusta huono ollut, mutta kieltämättä, ehkä vähän omituinen. Samankaltaisia kohtauksia toisteltiin toistamisen perään, vain pienin muutoksin. Pp ei ole tautologian ystävä, minuun ehkä upposi paremmin. Vaikeuksia oli tätä täysin ymmärtää, mutta ehkä vika oli sitten tällä kertaa katsojassa. Näytteleminen oli 5/5, juoni droppaa kyllä tunnelmaa. Annetaan 3/5, niin ei tule kenelläkään paha mieli. Sellainen vahva kolmonen.
Mä olen vieläkin traumatisoitunut, kun katsoin Jäätävän poltteen yli kymmenen vuotta sitten selvin päin...
VastaaPoistaTaisin minäkin sen selvin päin katsoa, mutta monta iltaa siihen meni. Ei sitä pystynyt katsomaan kuin 1-3 minuuttia kerrallaan, sit piti pitää tauko.
Poista