torstai 28. elokuuta 2014

353# Havis Amanda

Mä en oikein muita patsaita Hesasta tiedä kuin Havis Amandan patsaan. Sekin johtunee suuremmaksi osaksi lakitusperinteistä vappuisin, lisäksi patsaan nimi tuo mieleeni erään itselleni tärkeän henkilön.

Tänä syksynä osana Helsingin Juhlaviikkoja "Mantan" patsaan ympärille on rakennettu hotellihuone, ikään kuin taideteoksena. Sen on suunnitellut japanilainen Tatzu Nishi. Päivisin huone toimii näyttelytilana, jonne pääsee pällistelemään 3 €:n sisäänpääsyhintaan klo 11.30 - 17.30 välisenä aikana. Öisin tila toimii tosiaan hotellihuoneena, joskin huoneet olivat buukatut heti kun myyntiin tulivat. Hinta oli 130 € / yö, ja ainakin itse olisin tuon tuohon hintaan buukannut jos olisin vaan ajoissa ymmärtänyt olla liikkeellä. Näyttely on avoinna 12. lokakuuta saakka.

Mekin kävimme Pp:n kanssa tsekkaamassa näyttelytilan eräänä sateisena keskiviikkoiltapäivänä. 3€:n hintaiset liput ostettiin työmaakontista. Jonoa ei ollut paljoakaan, johtuen todennäköisesti huonosta säästä, joskin huoneessa oli muutama muu ennen meitä saapunut. Sisääntullessa piti jättää sateenvarjo narikkaan; siinä oli joku henkilökunnasta koko ajan tarkistamassa, ettei huoneeseen (tai patsaaseen) aiheutettaisi mitään tuhoa. Sisään pääsi kerrallaan muutenkin vain tietty määrä ihmisiä, mikä oli järkevää kuvaamisen yms. kannalta.

Huone oli 40 neliömetrin kokoinen; perushuone, jossa oli ilmastointilaite, televisio, parisänky. Sen lisäski wc-tilat ja kylpyhuone. Ikkunat kahteen suuntaan. Patsas sijoittui huoneessa niin, että se törrötti keskellä parisänkyä. Mahtoiko olla sitten miten hyvin tiivistetty, vai vetäisikö sieltä lokakuussa kylmästi? Tai miten hyvin liikenteen melu jäisi ulkopuolelle ovien sulkeuduttua?

Huoneessa oleva tapetti oli mielestäni hieman hermostuttava, joskin silläkin oli jotain tarinaa kerrottavanaan. Sivupöydällä oli vieraskirja, johon mekin skriivasimme nimmarimme.

Erittäin mielenkiintoinen kompleksi. Jotkut tätä tietysti (lehtien kommenttipalstoilla) paheksuivat, mutta minä olen toista maata vaikken mitään valtioo. Tykkään tämän tyylisistä jutuista, lisäksi se oli vielä hyvin toteutettu ja harmitti niin sikana kun en ollut tajunnut buukata - tai edes yrittää buukkaamista huonetta yöksi. Arvosana ei sen vähempää kuin 5/5. Kannattaa ehdottomasti käydä bongaamassa jos tuolla päin liikutte.

Kamera oli tietysti jäänyt kotiin, mutta annetaan heikkolaatuisten kännykamerakuvien puhua puolestaan:
  

Huone ulko-ovelta kuvattuna.

Edestä.

Takaa.


Uuh.Kyllä tuossa kelpaisi makoilla.


Vessa. Taiteilija kirjoitti nimensä lattiaan.


Peba :)


4 kommenttia:

 1. Ja muotovaliopebahan tuo on, sanoisin näin perseihmisenä. ;)

  Aattele jos nukkuu levottomasti tossa Mantan jalan juuressa ja heittelehtiessään kalauttaa kallonsa patsaaseen. Voi tulla pipi.

  Silloin kun tätä rakennettiin, luulin, että Manta on joutunut suuremman luokan remontin alle. Ihan hauska idea tosiaan, itse katselin vain ulkopuolelta tuota kun kirmasimme siitä ohi. Tosin silloin oli niin myöhä, että yöpyjä(t) oli(vat) jo huoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tossa vois unet olla levottomia. Koko ajan tunne että joku seisoisi sängyn vieressä... hrr. Pään kolinoista en tiedä, kai joku kypäre olis sit paikallaan?

   Poista
 2. Patsaista tuli mieleen, että Juttutuvan alakerrassa on vessojen tykönä kullitettu naku pissaava daami. Saparot ja kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista nähneeni mitään kullitettuja patsaita siellä :O Tosin en mä oo Juttutuvassa käynyt kuin kerran sen jälkeen kun vessat remonteerattiin (~10 vuoteen?). Täytyypä katsella seuraavalla kerralla kun pyörii siellä.

   Poista