perjantai 7. lokakuuta 2011

79# Syksy

Tänään se sitten viimein iski, jota olin jo odotellut toista kuukautta. Syysmasennus. Mä olen kulkenut sitkeästi t-paidalla, teeskennellen, että syksy ei ole vielä täällä. Aivan kuin pakottaisin syksyn pois. Tai ainakin vähentäisin sen pituutta. Mutta ei syksyä voi kusettaa. Ei täällä.

Pääsen töistä. Myrskytuuli tekee kävelemisestä vaikeaa. Kaatosade puhkeaa, se kastelee tuulen avustuksella hetkessä läpimäräksi. Paleltaa. Kauppakassi täyttyy vedestä. Kello ei ole vielä kuuttakaan, mutta synkeät pilvet ovat hämärryttäneet ilmapiirin ennen aikaisesti. Kotiin päästyäni kamat kuivumaan, lämpimään ja pitkään suihkuun, sohvalle peiton alle kuuntelemaan kesäbiisejä. Kaveri pyytää ulos, mutta en voi kerta kaikkiaan palata enää tuonne (ulos).

Juuh. Jotkut kusettavat lähinnä itseään kertomalla, miten hieno vuodenaika syksy on; ulkona sataa ja tuivertaa, niin voi sytyttää takkaan tulen, laittaa villasukat jalkaan ja juoda lasin punaviiniä. Tai sitten on kuulaat syysaamut.

Syksy ei ole vuodenajoista pahin, noin niin kuin fyysisesti. Mutta pahinta on, että tietää kaiken muuttuvan vielä kamalemmaksi. Se on sitä pakkasen ja lumen odottamista. Aivan kuin sinua olisi kidutettu, ja tiedät että sinua tullaan kohta kiduttamaan vielä pahemmin.

Jos talvea ei olisi, niin voisin vielä hyväksyä syksynkin. Mutta ei, semmoinen kamala, puoli vuotta kestävä ajanjakso on tuloillaan. Ei kukaan kestä sitä. Kukaan ei kestä sitä täällä, enkä tajua miten joku voi asua jossain Lapissa tms. Ei helvetti.

Mä haluan ainaisen kesän. Haluan auringonpaisteen, haluan lämmön ja haluan valon. Haluan kukkivat kasvit. Haluan hyttyset ja surkeat uusintasarjat televisiosta. Haluan yöaikaan hiestä ihoon liimautuvat lakanat. Haluan mökkiviikonloppuja ja kesälomia, haluan päästä rannalle liottamaan jalkojani, haluan syödä grilliruokaa tyyntyvässä illassa ja juoda olutta ulkona. Haluan pyöräillä shortseissa. Haluan heinäallergian ja haluan haistaa Venäjältä kantautuvien metsäpalojen savun. Haluan...

Joo joo. Kyllä mä tiedän. Suu kiinni ja ota vastaan mitä annetaan. Niinhän se täällä on aina toiminut.

Mutta tunkekaa nyt edes ne takkatulet ja kuulat perseisiinne ja lopettakaa se syksyn yltiöpäinen ylistäminen!

3 kommenttia:

 1. Jep, hullukaan talvea kestä. Mieluummin ulkoilutan koiran vesisateella kuin asteen pakkasessa.

  VastaaPoista
 2. Syysvaatteet ovat ihaninta mitä löytyy! Mun puolesta voisi olla ikuinen syksy, etenkin niitä kuulaita syysaamuja ja -päiviäkin!

  VastaaPoista
 3. Arja: Kyllä, samaa mieltä!

  Unelmien auto: Tietysti :) Aika heikonlainen provosointiyritys.

  VastaaPoista