torstai 3. marraskuuta 2016

483# Yayoi Kusama

2.11.2016, Wednesday, -1, Snow, Helsinki


Tennari.

Mä en edes tiennyt Helsingin Taidemuseosta HAM:n olemassaolosta ennen kuin Pp asiasta mainitsi. Sellainen sijaitsee Tennispalatsissa, jonka olin mieltänyt pelkäksi leffateatteriksi. Joka tapauksessa, Pp oli saanut muutaman vapaalipun japanilaisen Yayoi Kusaman näyttelyyn, mikä oli meneillään aina 22.1.2017 saakka. Meille visiitti näyttelyyn ei maksanut siis mitään muuta kuin paikalle menemisen vaivan, muuten olisi maksanut 10€ / aikuinen. Oli siellä vielä narikkakin, jonka palveluja emme tosin käyttäneet.

Näyttelykartan saatuamme menimme hissillä kolmanteen kerrokseen, josta aloitimme kierroksen. Ensimmäiseksi oli taiteilijan omakuva. Hän on ehtinyt jo 87 vuoden kunnioitettavaan ikään, etenkin kun asunnut hullujen huoneella jo 70-luvulta lähtien. Sitä ennen hän oli viettänyt Ameriikoissa nuoruusikänsä. Täytyy kyllä myöntää, etten ollut koskaan kuullut mammasta ennen tätä.

Raput.
Taiteilija itse.

Ensimmäiset teokset olivat pelkkää scheissea, eikä mielestäni taso muuttunut juuri sen jälkeenkään. En osannut päättää, pilailtiinko niissä katsojan kustannuksella, vai oliko taiteilijan mielenvikaisuus niin hallitsevaa, että sitä luultiin jonkinlaiseksi taiteelliseksi nerokkuudeksi. Eräänlaista autismisuutta niistä saattoi olla havaittavissa; osa töistä on varmasti vaatinut paljon pitkäjänteisyyttä ja aikaa ja samanlainen kaava toistui monissa töissä. Ne olivat hyvin epäjapanilaisia mielestäni. Teoksia oli tauluista kankaisiin, vaatteisiin, veistoksiin, elokuviin ja omituisiin peilihuoneisiin. Pisteitä, häivytysyritystä, fallossymboleja.

Vene.
Spot.
Täältä sais kätevän lampunvarjostimen makkariin.

Olin pitkään sen vaiheilla, että tämä on surkeinta mitä olen nähnyt pitkään aikaan, mutta hellyin peilihuoneista sen verran, että myönnän vastahakoisesti arvosanan 1/5. Lisäksi bonusta räpsähti ykköskerroksen valkoisesta asuinhuoneesta, jossa sai itse osallistua teoksen tekoon liimaamalla tarran haluamaansa paikkaan. Mutta muuten, en voi oikein tällaista suositella. Ajanhukkaa.

Kävijät saivat osallistua taiteeseen.


6 kommenttia:

 1. Hih, joo tata taidetta! Onneksi ei sentaan liput teille maksaneet mitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olikin ainoa lohduttava seikka :D No, ehkä mä olen vähän tyly arvosteluissani. Enhän mä tajua taiteesta hevon helkkaa muutenkaan.

   Poista
 2. Nonni, mua alkoi heti toi näyttely kiinnostaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne voon, ja kerro mullekin sitten mitä mä en tajunnut. Tota täplähommaakin vois luulla marimekon mainokseks.

   Poista
 3. Nollis seuraa sun blogia! Mites tissit jaksaa 0:llis? Joo myötätuntoa vaan, vaimon sisko ja vaimon veljen vaimolla sama. Joo ei yllätä että zim ei tajua taiteesta :=)

  VastaaPoista