torstai 14. kesäkuuta 2018

592# Rethymnon, 2

28.5.2018, Monday, +22, Mostly cloudy, Rethymno, Greece

Nukuin kuin tukki, nähden outoja unia. Pp halusi pitää ilmastointia päällä, ja vaikka olikin maltilliset lukemat termostaattiin säädettynä niin palelin silti. Kahdeksan jälkeen heräsimme, suuntasimme hetikohta aamiaiselle. Pitkästä aikaa hyvä hotelliaaminen: laatu oli hyvä, kahvi oli hyvä, valikoimaa oli runsaasti.

Kävimme sitten hetken haistelemassa tuulia ulkosalla. Näimme parin henkilön uimassa hurjista aalloista huolimatta. Edelleen oli pilvistä, kylmää ja kovin tuulista. Kukas se sanoikaan, että kylmin viettämäni talvi oli kesä San Franciscossa? Liekö hän koskaan käynyt kesän kynnyksellä Kreetalla?

Uimarannalla ei ollut sen enempää jengiä kuin eilenkään.

Käväsimme hotellihuoneessa ja valmistauduimme kymmeneltä oppaan tapaamiseen, hän olisi silloin käymässä hotellillamme. Ennakoimme hieman ja pääsimmekin tapaamaan häntä ensimmäisenä. Varasimme pari retkeä tuleville päiville ja kyselimme excursiosta Imbrosin rotkovaellukselle, muttemme tehneet sen suhteen vielä lopullista ratkaisua.

Kävimme viemässä tallelokeroon ylimääräiset (?) fyrkat ja lähdimme sitten kylille kävelemään. Pitkään tuli talsittua ja varottua kahviloiden ukottajia. Pp:n kengät alkoivat taas hieman hiertelemään, onneksi meillä oli laastareita mukana. Etenimme niemennokkaan ja nousimme mäkeä ylös ja menimme Fortezzan linnakkeelle. Se oli venetsialaisten rakentama linnoitus 1500-luvulta, nyt jo pääosin raunioina. Sisään maksoi 4€ / naama. Lipunmyyjä luuli meitä venäläisiksi kuten monet muutkin niin monta kertaa aikaisemmin. Pp:llä menee se hieman tunteisiin, mutta itse olen siihen jo tottunut ja asian hyväksynytkin. Mietimme, jos vastapainoksi esittäisi näille kiitokset turkin kielellä, mutta liekö se kovin toimiva ratkaisu sittenkään jos ei kuulija ymmärrä siitä mitään.

Kahvilakuja.
Kissa kylmällä katolla.
Fortezza sijaitsi tuulisella kukkulalla.

Kiertelimme linnakkeen tuulisia reunoja ja ihmettelimme kivikasoja kylmässä. Kissejä oli aika paljon, yksi pieni pentukin pahvilaatikossa jota kirppusirkuksesta huolimatta uskaltauduimme hieman silittelemään. Keskellä linnaketta oli ottomaanien rakentama moskeija nimeltään Sultan Ibrahim Han'in Mosque. Sisätilat eivät tarjonneet mitään näkemistä, pelkkiä omituisia rautakehikkoja jotka myöhemmin toimisivat näyttelytelineenä, sekä takaseinällä Mekkaan päin osoittava syvennys. Ortodoksimeiningeistä vastasi puolestaan Agios Nikolaosin kirkko, joka sisätiloiltaan oli huomattavasti pienempi ja hämärämpi, ja jonka kynttilät ylläpitomies jostain syystä tuli sammuttamaan.

Kaarta ja kivestä.
Sultan Ibrahim Han'in Mosque.
Linnaketta.
Kuulia.
Kirkko.
Kirkon sisätilatkin melko pelkistetyt.
Kisu Kirppusirkus.
Rethymnon linnakkeelta kuvattuna.

Mikään ihmeellinen nähtävyys tämä ei tosiaankaan ollut, annetaan nyt maisemien vuoksi 2/5. Lähdimme laskeutumaan linnakkeelta alas takaisin kylille päin portilla istuskelevan hanuristin takoessa sävelmiä vehkeestään; tiedättehän, niitä samoja biisejä mitä romanikerjäläiset soittavat Hesankin metroasemilla. Seuraavaksi etsimme Rimondin suihkulähteen, jota olimme jo hakeneet aikaisemminkin, muttemme olleet sitä löytäneet. Nyt sen bongasimme, oli vain niin vaatimattoman näköinen, että olimme jo pari kertaa olleet ns. hållilla emmekä olleet sitä huomanneet.

Rimondin suihkulähde ei oikein vakuuttanut Fonta di Trevin jälkeen.

Palailimme hiljaksiin hotellille päin, poikkesimme matkalla vielä supermarkettiin. Lepäilimme hetken aikaa, söimme sipsejä ja joimme kahvijuomat. Pp halusi uimaan, sillä ilman uintikokemusta ei matkaa saisi "virallisesti" käyntiin. Menimme rannalle, mutta aallot olivat vieläkin niin hurjat ettei sinne ollut asiaa. Pienen arpomisen jälkeen hän tyytyi sitten testaamaan hotellimme uima-altaan. Se oli kyllä säälittävän kokoinen eikä sijoituspaikkakaan ollut mitenkään kaksinen, vähän liian avonaisella paikalla kadun vieressä. Mereltä tuuli niin kylmästi, että hytisin kuin talvipakkasella Suomessa. Minua ei olisi saanut altaaseen villihevoslaumakaan, mutta Pp polski nyt muutaman kierroksen. Uima-altaan veden lämpötilaksi mittasimme +22 astetta.

Palasimme huoneeseen ja hetken surffattuamme huomasimme, että aurinko oli alkanut vähän paistamaan. Menimme parvekkeelle ja otimme hetken iltapäivän aurinkoa. Ei silti mikään lämmin ollut.

Hotellimme Swell Boutique.

Olin hävittänyt lippiksen jo kotonani ja Pp:ltä puuttui uimamekko (?) joten lähdimme sitten katsomaan jos kyliltä saisi sellaiset ostettua. Lippis löytyikin helposti 12 €:n hintaan eikä mekon hankkimisessakaan nyt kauaa mennyt. Kävimme uudelleen supermarketissa ja hankimme hotellille juotavaa + muutaman päivän aamiaistarpeet, sillä seuraavien päivien retket alkoivat jo ennen hotellimme aamiaisaikaa (joka oli mielestäni hieman myöhään ajoitettu, klo 8-10). Joimme sitten parvekkeella hieman rakia. Aika kauheaa se oli maultaan, mutta ei kai sitä maun vuoksi juodakaan.

Illallispaikkamme olimme scoutanneet etukäteen ja se oli tänään Gorgona-niminen kippola rantakadulla. Pp otti kleftikon, minä giouvetsin (lausuttiin juvetsi). Molemmat näistä olivat jonkinmoisia lihapatoja. Alkuun vielä leipää ja tzatzikia. Juomaksi rosé-viiniä ja alfa-olutta. Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä, ruoka erinomaista. Talo tarjosi vielä rakit aterian päälle. Hinnaksi tuli 34,50€, annoimme 40€ koska tästä pystyi antamaan täydet 5/5. Hämmästyttävää, miten kreikkalaiset panostavat ruuanlaittoon turistipaikoissakin, ja usein myös onnistuvat siinä. Palasimme sitten hotellille, jossa piti pakata jo seuraavan päivän retkikamoja valmiiksi.

Auringonlasku nähtiin tänäänkin.
Giouvetsi. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti