sunnuntai 14. tammikuuta 2018

562# Risteilemässä

13.1.2018, Saturday, +0, Overcast, Stockholm, Sweden

Ajattelin ensin, ettei tällaisesta Tukholman viikonloppuristeilystä mitään rapsaa saa aikaiseksi, mutta kokeillaan nyt sitten kuitenkin, kun blogi on viettänyt hiljaiseloa tässä muutenkin. Olimme varanneet Pp:n kanssa muutama viikko takaperin ristelyviikonlopun Tukholmaan Viking Linen Mariella-laivalla. Netin kauttahan tuo onnistuu kyllä helposti. Ajankohta nyt oli vähän comme ci comme ça, kun ei voinut tietää minkälaista myräkkää on luvassa, mutta meille osui varsin suotuisat kelit. Ei ollut lunta Tukholmassa sen enempää kuin Hesassakaan, joten eipähän tarvinnut varoa liukastumista eikä paljon edes palelemista. Tuuli oli mietoa ja jäätön meri tyyni, eikä laiva keinuttanut yhtään. Harmi sinänsä, koska olisihan se kiva joskus kokeilla millaista laivalla olisi meren riehuessa.

Matkaan.

Laiva lähti perjantaina Katajanokalta, mulla on siihen helppo päästä suoraan töistä. Tavaraahan mulla ei ollut paljoakaan mukana, en tiennyt mitä olisin tarvinnut mutta varoiksi pakkasin repun puolilleen kalsareita ja sukkia ja taisi siellä joku paita ja housutkin olla jos käy vahinko. Kolmisen minuuttia odotin Pp:tä terminaalissa, mutta en ehtinyt tässä ajassa vielä pitkästymään. Pienen jonottamisen jälkeen saimme check inistä matkaliput. Henkkarit kysyttiin mutta suomalaisilta riitti pelkkä ajokortti. Se kysyttiin myöhemmin portilla uudelleen. Muuten sisäänpääsy meni nopeasti. Hyttimme oli kuudennessa kerroksessa ja löysimme sen helposti. Olimme ottaneet ikkunahytin, vaikkei siitä nyt näin pimeään vuoden aikaan paljoa näkisikään mutta on se kiva kumminkin. Muuten oli perushytti kerrossänkyineen, mutta mun mielestä vessassa haiskahteli melko viemärille.

Olin viettänyt tipatonta tammikuuta onnistuneesti liki pari viikkoa, mutta nyt menimme ensitöiksemme pilaamaan tuon saavutuksen laivan baariin. Otimme Ice Cranberry-nimiset cocktailit (á 8€) ja hyviähän ne olivatkin. Laivakin oli päässyt irti laiturista ja suuntaamaan nokan kohti länsinaapuria. Viikonloppulähdöstä huolimatta väkeä ei tuntunut olevan paljoakaan, paitsi Ocean Grill-ruokaravintolan jonossa jonne olimme ajatelleet suuntaavamme seuraavaksi. Totesimme odotuksen liian pitkäksi ja menimme käymään Tax Free-myymälässä ja hytin vessassa ennen kuin palasimme uudelleen jonottamaan sapuskaa. Siinä piti kyllä hetken aikaa vartoilla mutta meille vapautui kuitenkin pöytä. Tilasimme skumpat alkuun ja ruuaksi Pp otti pihvin ja minä hampurilaisen. Pp:n annos vähän floppasi - ruokaa oli kovin niukalti ja lisukkeita piti oikein etsimällä etsiä. Minun hampurilaisateria oli kyllä ihan tuhti pakkaus vaikkei ranskalaisten kanssa oltu siinäkään liioiteltu. Juomaksi Mariestad-olutta lasipullosta joka on aivan loistavan makuista. Kokonaisarvosanaksi annetaan 3/5.

Syötyämme kävimme kaupassa ja ostimme mm. juustosnackseja ja vettä, koska illallinen jäi vähän pieneksi. Hytissä alkoi jo sen verran laiskottamaan että piti ponnistella puoliväkisin itsemme takaisin baariin. Pp otti minttukaakaon ja itse otin junttilonkeron mutta ihan hyviä oli molemmat. Katselimme sohvilta bulgaarialaisbändin esitystä ja haimme vielä toiset drinksut ennen kuin saimme illan pakettiin.

Pelkistettyä tavaraa.

Yö sujui kohtalaisesti kuuteen saakka mutta sitten en saanut enää nukuttua. Milloin oli liian kylmä ja milloin liian kuuma ja milloin taas joku metelöi käytävässä. Aamu alkoi kuitenkin pikkuhiljaa valkenemaan ja huomasimme olevamme jo Tukholman saaristossa. Keräilimme sitten itsemme ja menimme kahvilaan aamiaiselle. Pp otti puuron, minä kinkkusämpylän ja kahvin. Kävimme taas Tax Freessä; työkaveri oli pyytänyt tuomaan nuuskaa, ja tätä myytiin ilmeisesti vain laivan ollessa Ruotsin aluevesillä joten myyntiaika oli vähän ärsyttävästi rajoitettu.

Odottelimme laivan saapumista maihin - parkkeeraus kestää yllättävänkin kauan. Muuten laiva oli pysynyt melko hyvin aikataulussa. Olimme jo edellisenä iltana kiinnittäneet ravintolassa huomiota erääseen pultsarilta vaikuttavaan veijariin; Pp oli sitä mieltä että se oli peruspultsari mutta minä ajattelin sen olevan kuitenkin rekkakuski. Nyt ukko oli saanut kavereita pöytäänsä ja nämä jäivät juopottelemaan laivalle muiden poistuessa maihin.

Ei näkynyt sukellusvenhoja.

Ilma Tukholmassa oli pilvinen, lämpötila nollan kieppeillä, ei lunta. Kävelimme ensin vanhaankaupunkiin ja jatkoimme aina Drottninggatanin päähän saakka jossa nousimme ruohopäällysteiselle kukkulalle kuvaamaan hieman maisemia. Pp muisteli näillä seuduilla olevan myös jonkinlaisen leivoskaupan jonne hänen oli pitänyt päästä jo pidemmän aikaa, mutta sitä emme kuitenkaan tällä kertaa löytäneet.

Joulukuusi eli julsex vielä asemissa.
Gamla stan.
Sergelin tori.
Kukkula.

Palasimme sitten vähän takaisin päin poiketen pienessä suklaakaupassa nimeltä Pralinhuset, osoitteessa Drottninggatan 112. Minä nyt en niin välitä suklaasta, mutta Pp siellä teki pienet ostokset. Olihan siellä jos jonkinlaista valikoimaa mutta näytti olevan aika suolaiset hinnatkin.

Jatkoimme sitten eteenpäin ja menimme seuraavaksi Alfa Antikvariat-nimiseen divariin (Olof Palme's gata 20B) joka lukeutui niin ikään Pp:n suosikkeihin. Hän kun taitaa ruotsin kielen ja metsästää tiettyjä kirjasarjoja, niin tällä valtavankokoisella divarilla riitti hänelle tarjottavaa. Kirjahyllyt tuntuivat jatkuvan silmänkantamattomiin. En tosiaan tiedä miten täältä kukaan löytää mitään haluamaansa, ellei nyt sitten tyydy pelkästään heräteostoksiin. Muita asiakkaita ei paljoa ollut ja ihmettelinkin miten tälläinen liike voi menestyä näinkin keskustassa. Isot liiketilat joten luulisi vuokrankin olevan helkkarillinen.

Divari.

Kirjojen ostamisen jälkeen menimme Åhlénsin tavarataloon. Pp hankki sieltä äidilleen tämän pyytämän kylpytakin ja tuli siinä nyt samalla ihmeteltyä kaikkea muutakin tarjolla olevaa. Jalkoja jo vähän väsytti mutta kahvilaan oli sen verran tungosta eikä oikein vapaita istuinpaikkoja joten skippasimme sen. Kävimme alakerroksen Hemköpissä ostamassa leivoksia, sipsejä ja vähän juomista. Automaattikassa oli todella vaikeakäyttöinen emmekä meinanneet aluksi osata sitä käyttää. Lisäksi kuittia tarvittiin vielä portin avaamiseen lähtiessä. Pistäydyimme sitten vielä Systembolagissa ostamassa minulle pari pulloa kaljaa, herkulliset Eriksbergit ja Mariestadit.

Käppäilimme Gamla Staniin ja teimme vierailuja niihin pieniin turisteille suunnattuihin liikkeisiin. Pp teki lisää ostoksia. Kahville menimme Joe & The Juice paikkaan. Sisustus oli viihtyisä, jostain syystä ei juuri asiakkaita. Musiikkipuoli oli ihan hanurista mutta tilaamamme cappucinot ok, vaikkakin ne tarjoiltiin kertakäyttömukeista. Suurin miinus tuli kuitenkin vessoista jotka olivat pois käytöstä. Sellainen aiheutti tietysti välittömästi psykologisen kusihädän.

Cappucinot.
Kuja.
Lisää joulukuusta.

Virtaa jaloissa riitti joten kävelimme vielä hetken vanhassakaupungissa ennen kuin lähdimme takaisin laivalle. Kävelyä tuli päivän aikana 11 kilometriä joten olihan sitä siinä talsittavaa. Takaisin terminaalilla olimme klo 15 aikoihin. Täällä kysyttiin matkalippujen lisäksi henkkarit - ajokortti riitti täälläkin - ja lisäksi Helsingin puoleen verrattuna täällä läpivalaistiin laukut ja takitkin. Jonoa ei vielä ollut niin pääsimme siitä varsin nopeasti laivaan.

Pornomaista fasadia.
Patsastelua.
Kuja 2.
Pelle se on eri rohkea kaveri.

Laivalla kävimme info-tiskin luona katsomassa wifin salasanat (muuttuu päivittäin) ja viemässä vähän tavaraa kylmäsäilytystilaan. Sellainen löytyi laivan viidennestä kerroksesta; enpä ollut edes tiennyt tällaisesta mutta Pp oli käyttänyt sitä aiemminkin. Se toimi kahden euron kolikolla. Hytissä otimme suihkut ja odottelimme laivan lähtöä illan pimetessä.

Makoilua hytissä.

Klo 17.00 meillä oli varattu illallisbuffetti. Väkeä odottelikin jo ovien aukeamista ja kun ovet avattiin niin porukka ryysi sisään kuin ei olisi koskaan ruokaa nähnytkään, vaikka toki täällä oli jokaiselle pöytä jo varattu. Grupieeri kävi sitten hakemassa varauslapun myöhemmin pois.

Mikään halpa ei tuo buffetti ollut; olisikohan maksanut yli kolmekymppiä / naama? Ja kun ei tule koskaan syötyä varmaan edes kympin edestä. No, nyt otin sentään viiniä muutaman lasillisen ja pari kertaa hain sapuskaa. Lihapullat olivat kohtalaiset, perunat ok, kala helkkarin hyvä, porsas oli kuiva. Salaatit skippasin kun ajattelin niistä tulevan vatsataudin ja jälkkärit skippasin myös koska en ole mikään baakkelsien ystävä. Vastasi kuitenkin odotuksia joten annan arvosanaksi 3/5.

Buffet valmistumaisillaan.

Kävimme sitten tax free -myymälässä. Itselleni ostin litran pullon giniä ja vähän nannaa, sekä toiselle työkaverilleni viinapullon kun oli sellaista toivonut. Turun murteella puujalkavitsejä haasteleva konjakkiesittelijä sai minutkin maistamaan näitä polttavia juomia. Jätin konjamiinit tällä kertaa hyllylle.

Veimme ostokset hyttiin ja sen jälkeen palasimme yökerholle. Sama ohjelmanumero siellä oli kuin edellisenäkin iltana. Meitä nauratti kun istuimme samoilla paikoilla kuin viimeksikin ja meidän vieressä istui niin ikään sama kolmikko. Ja juomatkin olivat samat. Puoliltaöin menimme nukkumaan.

Meininkiä baarissa.

Nukuin poikkeuksellisesti yläsängyssä. Meillä oli ikkuna auringonnousun puolelle ja hämmästykseksemme sellaisen näimmekin. Aamu meni yytsäillessä ja odottaessa, että laiva saapuisi satamaan. Vessapaperia jouduttiin pyytämään infosta lisää, sekin vähän kiusallista. Joku äijä sitä tuli sitten tuomaan.

Auringon nousu.

Laiva saapui Hesaan aikataulussa, klo 10.10. Terminaaliputkea pitkin piti kävellä ikuisuus ennen kuin saavuimme ulos. Siinä on aina sellainen alakuloinen ja krapulainen tunnelma; kukaan ei oikein puhu mitään, ihmiset tuijottavat kengänkärkiään ja raahaavat perässään tuliaisviinojaan ja semmoinen vanhan viinan katku väreilee ilmassa. Poissa ovat lähtöhetken uho ja riehakkuus.

Eipä ollut jäätä vielä merellä.
Paluu Hesaan.

Ihan mukava retki oli tämä, ja hintansa arvoinen (hinta kahdelta + ikkunallinen hytti + buffetti toiseen suuntaan maksoi 115€, joskin meillä oli lahjakortti pohjilla. Arkiristeilyt ovat huomattavasti edullisempia). Tukholmassa on aina mukava käydä. Siljalla ei ole tullut käytyä varmaan 20 vuoteen, johtuen siitä kun se Tukholman päässä ajaa sinne syrjäkylille. Kyllä tästä 4/5 voi ehdottomasti antaa.

2 kommenttia: