sunnuntai 22. lokakuuta 2017

550# Kippis, kuohuvaa!

Myönnettäköön, että hiemanhan nuo skumpat ovat naismaisia juomia, mutta olen niihin melko lailla tykästynyt. Pp on minut näiden saloihin saattanut. Siinä on kumminkin jonkinlaista tyyliä kontra laimean kaljan ryystäminen muovituopista. Luulin aiemmin, ettei skumppia juoda muuta kuin lakkiais- tai hääjuhlissa, mutta mukava huomata ettei sen nauttimiseen sentään niin suurta syytä tarvita.

1. Laurent Perrier Champagne 12%

Syyksi shampanjan juontiin oli pelkästään kesäinen lauantai. Nautimme putelin Pp:n kanssa kaksistaan parvekkeella. Kyytipojaksi olimme valinneet kummankin lempisipsejä ja briejuustoa. Hyvin jäähdytetty ja mahdollisimman kuiva shampanja on kaiken a ja o. Mennen tulleen voittaa kuohuviinit, kyllä tästä voi 4/5 antaa.

Laurent Perrier Champagne.


2. Pfaff 12%

Juhannus oli kohtalaisen ankea, mutta olin hankkinut itselleni pullon kuoharia piristykseksi. Olin kahden vaiheilla, otanko tämän vai italialaisen kuoharin, mutta päädyin Pfaffiin koska Pp ei arvosta italokuohareita jostain syystä. Hyvin jäähdytetty pullo, ja eka lasi olikin ihan hyvä, mutta alkoi tökkimään loppua kohden. Jotenkin sellainen mehumainen se maku. 3/5.

Juhannusjuoma.

3. Bernard-Massard Kuulea Suomi 100 vuotta extra dry 12%

Jo on juomaa nimellä paiskattu, tässähän ihan hengästyy sitä miettiessä. Ehkä tämä on sitten pelkkä "Kuulea" kavereiden kesken. Bernard-Massard on kyllä ihan hyvä kuoharitehtailija joten oli vähän outoa huomata Alkon puolella sen valmistaneen juhlajuomaa Suomi satasen kunniaksi. Ei muuta kuin testiin. Etiketti oli suomimainen ja korkki oli hieno kun päätypalaan oli saatu Suomen lipun värit, mutta itse juoma oli kyllä floppi. Maku vielä paheni kulaus kulaukselta ja oli loppujen lopuksi helpotus kun tämän sai imuroitua naamariin. Ei tarvitse toista kertaa ostaa. 2/5.

Kuulea. Ei voi suositella.

Korkki.


4. Joseph Perrier Cuvée Royale Brut 12%

Lentokoneessa nautittu pikkolopullo kuohuvaa. Vääränlainen lasi, aivan liian lämmintä eikä makukaan ole kaksinen. Monta kertaa tullut tätä juotua, kun ei Finnairilla muuta ole. Suht halpa, mutta jotenkin sen maistaa. 3/5.

Joseph Perrier.


5. Mistinguett Vintage Rose 12%

Mehumaista kamaa taas, ja tuli ostettua tämä pelkästään hienon pinkin pullon vuoksi, toki mä pidän rosé-kuohareista muutenkin, vaikka kalskahtaakin hivenen homolta. Mutta tätä ei tarvitse toista kertaa ostaa, ei tosiaan ollut mikään suosikkini. Tosin, mulla ei ollut sipsejä tällä kertaa kyytipojiksi, sellaisia täytyy aina olla. Ehkä se johtui siitä sitten. 3/5.


Rosé-skumppaa.


6. Launois Pere & Fils 12%

Pp:n kanssa juotiin tämä syksyisenä viikonloppuna mökillä, vaikka masennus kalvasi molempien mieltä. Mutta kuten Mika Waltari niin taitavasti kirjoittaa: "Ei ole mitään surua, mitä viini ei lievittäisi. Ei ole mitään menetystä, mihin viini ei toisi lohdutusta. Juo siis viiniä, niin surusi hukkuu viiniin kuin hiiri öljyastiaan, äläkä välitä, vaikka viini ensin maistuisi karvaalta suussasi, sillä sen maku paranee kuta enemmän juot, ja pian surusi on kuin etäinen pilvi taivaalla." Minä tykkäsin tästä ensi puraisusta lähtien, Pp:n mielestä aluksi oli jopa liian kuivahkoa, vaikka brutteja yleensä juommekin. Eskilstunan Systembolagista hankittu, joten siitä vielä pieni lisäplussa. Tällä kertaa oli myös sipsit mukana, joten annan tästä 4½/5.

Shampanjaa mökillä.

7. Dom Pérignon 2006 12,5%

Iän puolesta pamahti pyöreitä vuosia matkamittariin, ja Pp päätti hullutella tarjoamalla Domppaa. Eipä ole tullut ennen maistettua tätä jumalten nektariinia. Alkosta pullo irtoaa reilulla 163€:lla, joten kyllähän tuossa hintaa on. Hyvin jäähdytetty juoma tyhjään vatsaan nautittuna, kyllä toimii! Täysin erilainen kuin mikään muu shampanja mitä olen juonut. Elegantti pullo ja pakkaus vielä koristaa tunnelman. 5/5.

Dom Perignon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti