torstai 6. huhtikuuta 2017

510# Lappi, 2

20.3.2017, Monday, -4, Clear, Kemijärvi

Nukutti taas vallan mainiosti. Kuuden aikaan aamulla oli yli 20 asteen asteen pakkanen, mutta onneksi aurinko lämmitti jo tähän aikaan vuodesta sään nopeasti inhimillisiin lukemiin. Kahdeksan maissa nousimme, aamiainen käsitti kahvia ja pari leipää.

Otimme auton ja lähdimme tutkimaan Suomutunturin lähellä olevia paikkoja. Huomasimme auton kojelaudassa palavan varoitusvalon, emmekä kumpikaan tienneet sen merkitystä. Tutkimme ohjekirjasta ja näytti viittaavan virheelliseen rengaspaineeseen. Onko sellainen vaarallinen? Vai voisiko johtua vain pakkasesta ja jäästä? Ei täällä ollut mitään bensa-asemaa lähelläkään, jotta olisi voinut rengaspaineen käydä tsekkaamassa. Se hiemen stressasi mieltä.

Kävimme vuokraamassa itsellemme lumikengät vuorokaudeksi, á 20€. Samaan pakettiin sai halutessaan sauvat, ne kannattaa kyllä ottaa, eipä ollut tullut aiemmin mieleenkään kun en ollut lumikenkiä ikinä käyttänyt. Muuten emme löytäneet tunturinkupeesta mitään ihmeellistä, paikka vaikutti tosi kuolleelta. Ei ihmisiä eikä mitään. Hotelli oli tuhoutunut osittain aiemmin tulipalossa, mutta oli kuitenkin jonkinlaisessa toiminnassa. Hissit kuitenkin liikkuivat. Näimme pienen aitauksen, missä oli muutamia poroja. Siinä olikin tämän reissun ainoat porot jota näimme, ellei nyt sitten lautasella olevia oteta huomioon.

Matkan ainoat elävät porot olivat tässä.
Lumijumi yllätti autoilijan.
Taustalla aurinko joka lämmittää vain vähän.

Palasimme hotellille ja teimme pienen lenkin potkukelkalla. Se oli yllättävän raskas kulkupeli, eikä mielestäni mitenkään käytännöllinen. Lepuuttelimme itseämme hetken mökillä ja kävimme sitten autolla muutaman kilometrin päässä lounaalla läheisessä Tuulenpesässä. Lounasbuffet maksoi 11€ / naama. Poliisikaksikko ja joku toinen pariskunta olivat syömässä samaan aikaan. Vähän oli sellainen omituinen tunnelma puolin ja toisin, en tiedä käykö täällä miten paljon turisteja? Joka tapauksessa, ruoka oli helkkarin hyvä, oikein positiivinen yllätys. Savuporokeitosta annan täydet 5/5, yksi parhaimpia keittoja mitä olen syönyt, eikä muussakaan ruuassa ollut valittelemista (kalapihvi, lihapullia yms). Ainoa takaisku oli, minkä vasta myöhemmin huomasin, että taisin hävittää hienon Metallica-piponi sinne. Täytyypä käydä joku kerta kysymässä sitä sieltä.

Kulkupelinä potkis.
Napapiiri.
Tuulenpesästä sai maistuvan lounaan.
Hyvää oli juu.

Palasimme mökille ja ruokalepuutimme itsejämme taas hetkisen. Ähkyn laskeuduttua lähdimme testaamaan vuokraamiamme lumikenkiä. Ajoimme Itä-Suomun rinteille parin kilsan päähän. Kenkien kiinnitys ei ollut ihan helppo enkä ole varma vieläkään, oliko ne oikein kiinnitetty, mutta jaloissa pysyivät. Aika raskailta ja kömpelöiltä ne tuntuivat eikä ilman sauvoja olisi pärjännyt. Moninaisilla tauotuksilla pääsimme tunturin huipulle asti mutta kyllä siinä oli tekemistä ja aikaa kului. Hetken aikaa kiertelimme huipulla ihmettelemässä hienoja maisemia, semminkin kun oli sattunut selkeä ja aurinkoinen päivä.

Lumistiflat.
Tie tunturin huipulle.
Rinteillä.
Hirvittäisi jos pitäisi mennä suksilla tuosta alas.

Alaspäin meno oli huomattavasti kevyempää, piti lähinnä keskittyä ettei lennä turvallensa. Kaikkinensa saimme aikaa kulumaan parisen tuntia. Saapa nähdä onko jalat huomenna millaisessa kondiksessa.

Mökille päästyämme Pp kiehautti meille kaakaot sillä välin kun odottelimme saunan lämpiämistä. Saunottuamme joimme muutamia juomia joita olimme raahanneet Hesasta asti ja syötiin sipsin jämät. Pidettiin tulta takassa ja grillasin siinä parit makkarat. Kovin on vaivalloista semmonenkin, kun näpit meinaa palaa ja puuduttavaa istuskella siinä käsi väsyen odottelemassa ruuan valmistumista. Heh, taitaa olla niitä first world problemseja. Mutta hyvää tuli, vaikka päällinen paloi ja sisus oli kylmä. Telkkaria tuli lisäksi katseltua ja siinä se ilta kului normimeiningeissä.


Makkaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti