maanantai 3. huhtikuuta 2017

509# Lappi, 1

19.3.2017, Sunday, -1, Clear, Kuusamo, FinlandKohti pohjoista.

Nukuin kuin tukki 5/5, enkä herännyt kuin vasta hieman ennen kahdeksaa. Melkein yhdeksän tunnin yöuunet takana, kyllä kelpasi sen jälkeen lähteä testaamaan hotellin aamiaistarjonta. Otin puuroa marjojen kera, lihapullia, nakkeja, karjalanpiirakoita, leikkeleitä, munakokkelia ja pekonia. Kaksi jälkimmäistä oli pahaa, mutta muuten melko hyvä aamiainen, kahvikin oli hyvä. Tästä voi antaa 4/5.

Hotelli.

Keli oli auringoistunut, joten päätettiin mennä tekemään uusi kävelyretki "kaupungille". Kylänraitti oli edelleen hiljainen, mutta viihtyisämpi kuin edellisiltana. Käytiin linnakkeella ja ihmettelemässä lukuisia patsaita ja tappelevia sorsia. Eniveis, aurinkoisen aamupäivän ansiosta antipatiat Kajaania kohti karisivat, ja nousi pykälän plussalle, arvosana paikkakunnasta siis 2/5. Ei nyt mikään varsinainen turistirysä.

Stadin kebab, Kajaanissa?
Kauppakatu.
Kajaanin linna on rikki.
Kajaaninjoki.
Kirkko.

Ennen yhtätoista palasimme hotellille, laitoimme kamat kasaan ja veimme ne autoon ja kävimme tekemässä check outin. Ajoimme ensimmäiseksi tankkaamaan, kun emme olleet varmoja miten usein jatkossa oli enää bensa-asemia. Jatkoimme vitostietä pohjoiseen kohti Kuusamoa, jonne oli matkaa lähemmäs 250 km. Tiellä oli paikoitellen 80km/h nopeusrajoitus, mutta välillä sai hämmästykseksemme posottaa satastakin, vaikka talvirajoitukset olivat vielä voimassa. Liikennettä täällä ei enää juuri ollut. Tie oli paikoitellen märkä ja paikoitellen jäinen, ja mitä lähemmäs Kuusamoa pääsimme, sen huonommaksi kävi tien kuntokin. Poronhoitoalue alkoi Suomussalmen kieppeillä, ja sen jälkeen ei ollut enää mitään varteen otettavaa taukopaikkaakaan. Olimme molemmat kuitenkin lukeneet "Hiljaisen kansan tilataideteoksesta" joten siinä oli pakollinen pysähtyminen. Paikka käsitti peltoaukean, jonne oli kasattu satoja linnunpelättimiä, joista nyt näkyi pelkästään päät; muu osa oli hautautunut 80cm:n lumihangen syövereihin. Varsin vaikuttava näky näin talviaikaankin - olimme toki ainoat ihmiset tätä näkyä todistamassa. Kesäisin täällä oli toiminnassa ilmeisesti jonkin sortin kahvilakin.

Pelättimet pellolla.
Hiljainen kansa lumen saartamana.

Toinen mieltämme hämmentänyt näky oli auton kylkiin jäätynyt muutaman senttimetrin kurakerros. Ihme että sai ylipäätänsä ovet vielä auki. Eipä ole sellaistakaan ennen nähty. Sata kilometriä ennen Kuusamoa ei ollut tosiaankaan yhtään mitään, joten posottelimme sitten sinne saakka kauniissa kevättalvisessa auringonpaisteessa. Ensimmäiseksi menimme Prismaan, jossa kävimme mukavuuslaitoksessa. Sen jälkeen googlettelimme lounaspaikkaa. Ainoa vaihtoehto tuntui olevan Martina, johon suhtauduin ensin skeptisesti, mutta ei ollut lopulta lainkaan hassumpi paikka. Alkupalat oli hyvät, pääruuaksi tilaamani burgeri hyvä ja Pp:n possukin kuulemma hyvä. Eikä saatu ees turpiin :) 4½/5.

Jäätä auton ovessa.
Jäätä auton ovessa.

Martinan purilainen maistui paremmalta kuin näytti.

Palasimme sitten Prismaan tekemään ruoka-, hanska-, ja kalsariostokset. Puoli viiden maissa jatkoimme matkaa kohti Kemijärveä. Tie muuttui polanteiseksi ja jäiseksi heti Rukan jälkeen. Lunta oli käsittämättömät määrät, en muista olenko koskaan nähnyt niin paljoa lunta, tuskimpa. Pakkanenkin alkoi kiristymään.

Viimeinkin Lapissa.
Viimein saavuimme perille. Mökkimme oli Suomutunturin välittömässä läheisyydessä mökkikylässä, joskin ainoa joka oli paikalla oli mökkinaapuri. Olivat ajaneet auton parkkipaikallemme. Mökki oli lämmin, ja lattialämmitys tuntui erityisen mukavalta. Heitimme kamat sisään ja napsautimme saunan päälle (täällä oli jostain syystä sähkökiuas, vaikka puutakkakin oli) ja laitoimme skumpan ulos pakkaseen jäähtymään.

Mök.

Siinä se ilta sitten menikin, nauttien saunasta, sipseistä ja skumpasta. Valtavan kokoinen hevosmuurahainen harhaili lattialla, jouduimme päästämään piruparan päiviltään. Hiukan kävin vielä ulkona kävelemässä illan pimettyä, pakkasta oli toistakymmentä astetta. Lumikisset olivat rinteessä tamppaamassa mäkeä seuraavan päivän laskijoita varten, muuten ei näkynyt ketään eikä mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti