sunnuntai 9. lokakuuta 2016

481# Helsingin kaupunginmuseo

8.10.2016, Saturday, +10, Scattered clouds, Helsinki

Senaatintorin kupeeseen.

En ole koskaan edes kuullut Helsingin kaupunginmuseosta, mutta luin jostain jutun jossa kerrottiin siellä parhaillaan olevan menossa Haju-näyttelyn (15.1.2017 asti). Tarjolla olisi erilaisia hajuja mihin Helsingissä on saattanut törmätä, esimerkiksi Meira-kahvi- /maustetehtaan haju, asematunnelin kusenhaju jne. Ja ihme kyllä, usein kun ulkomaille saapuu, niin heti lentokentällä nokkaan tulee maan ominaishaju. Suomessa ei haise mielestäni miltään, mutta ehkä siihen on niin tottunut ettei sitä huomaa. Näyttelyn idea oli mielenkiintoinen, joten päätinpä tsekata paikan, semminkin kun en ole koskaan kyseisessä museossa käynyt.

Muuten, koska mulla on dieetti-kausi taas meneillään niin päätin kävellä stadiin. Toivottavasti en nyt kauheasti lemunnut sen jälkeen hielle pilaten kenenkään museokokemusta. Etukäteen olin tsekannut vain aukioloajat (ma-pe klo 11-19, la-su 11-17) ja lippujen hinnat (vapaa pääsy). Helsingin kaupunginmuseo sijaitsi osoitteessa Aleksanterinkatu 16. Töiden puolesta minulle tuttua seutua niin ei tarvinnut sitä juurikaan selvitellä. Siinä se oli heti Senaatintorin kupeessa.

Paikalle ennätin vasta vähän ennen neljää, mutta onneksi pytinki ei vaikuttanut kovinkaan isolta. Minkäänlaista ihmistä ei ollut neuvomassa, ei laskuttamassa eikä vaatimassa kamoja narikkaan (jonkinlainen naulakko siinä oli mutta ei tullut mieleenkään jättää kamojaan siihen rullattavaksi). Lattiassa olevat tarrat neuvoivat menemään hissillä neljänteen kerrokseen, jossa itse päänäyttely Haju sijaitsi.

Museon sisällysluettelo.

Se olikin sitten 0/5 kamaa. Tuntui kyllä pahasti siltä, että nyt oli ukotettu kunnolla. Yksi sali, jossa väreilli mielestäni mieto kesämökin saunan tuoksu. Siellä oli sellainen lasijutska, johon sai kirjoittaa hajunlähteestä mielipiteensä. En löytänyt konsensusta, mutta vieressä ollut äijä kysyi pojaltaan, miltä hänen mielestään täällä haisi. Poika vastasi savulta. Samaa mieltä mäkin olen. Salin lattialla oli säkkituoleja, ja laatikossa epähygieenisiltä vaikuttavia kuulokkeita. En tiedä mitä niistä olisi kuulunut, ei riittänyt mielenkiinto sellaiseen. Jotain lisäukotusta taas. Poistuin huoneesta minuutin jälkeen.

Hajusali.
Ai haisee Ronaldolle? :)

Palasin ensimmäiseen kerrokseen. Siellä oli joku "aikakonehuone". Se olisi tarvinnut taas kuulokkeita osakseen joten jätin tämänkin väliin. Sitten menin kuvaselaamoon. Se oli toistaiseksi mielenkiintoisin, mutta tänne pitäisi varata varmaan aika, materiaali ja opastus, että saisi jotakin irti. Näki siellä nyt muutamia vanhoja kuvia Hesasta, mutta nettisivujen kautta kuvia pääsee hakemaan helpommin. Niitä on kiva katsella ja ihmetellä, miten jotkut tämän päivän rakennuksista ovat pystyssä vieläkin ja kuvitella, minkälainen meno silloin vallitsi. Mitä mahtoi kuvassa ollut torikauppias ajatella? Minkälainen siviilielämä hänellä oli kalakaupan jälkeen? Mitä hän mahtaisi ajatella nykyajan menosta?

Hesa.

Seuraavaksi kävelin kenkälaatikon kokoisen museokaupan läpi. En käynyt myöskään kahvilassa. Olin jo melkein poistumassa, kun näin vielä Valitut palat-näyttelystä kertovan mainoksen kakkoskerroksessa. Nousin portaat ylös. Oven avaaminen oli saatu hankalaksi, kun olisi pitänyt katsellaan löytää lasioven vierestä seinästä nappi, jolla sen sai avattua. Onneksi salista oli poistumassa juuri muudan naispari ja pelasti mut pahemmalta munaukselta.

Kakkoskerroksen näyttely oli ihan ok, pelasti moisen reissun. Sinne oli lavastettu vanha 1960-luvun baari sekä tyypillinen suomalainen kerrostaloasunto. Muutenkin näki vanhaa Helsinkiä vielä lisää.

Tällaisen pajatson minäkin muistan.
Kaljamainos.
Kämppä 1960-luvulla.
Ja onko mikään muuttunut?
Skoudemopedi.
Puku sentään ruumiillakin päällä.

En tiedä muuttuuko tämä Valitut palat-näyttely vai onko siellä pysyvästi, neloskerroksen Haju-näyttely vaihtuu kyllä ja hyvä niin. Mä olin etukäteen luullut, että siellä on erilaisia hajuja haisteltavana - hajujen sinffoniaa - eikä vain yhtä hajua kerralla. Toki mä ihmettelin miten sellainen toteutetaan, mutta siksipä mä juuri sinne meninkin. Kakkoskerroksen näyttelyn ansiosta annan tästä 2/5, pelkästä Hajusta ei olisi irronnut ykköstäkään. Mun kämpässäkin on parempi Hajunäyttely.

Jaa niin, kolmannessa kerroksessa olisi ollut vielä joku sali, mutta siinä luki Amnesty. Sellaiseen paikkaan varon visusti menemästä.

2 kommenttia:

 1. Jäin katsomaan tuota ruumiin asentoa. On kyllä kolhittu pahasti, kun toinen lonkka on jotenkin oudosti. Kukahan hänkin lienee?Muut kuvat oli hauskoja.
  Hajunäyttelystä en sano mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa'a... varmaan oli brenkullakin osuutta asiaan. Pitäis varmaan käydä haistelees hajua uudestaan, jos se olis nyt jo vaihtunut.

   Poista