keskiviikko 17. helmikuuta 2016

432# Kuuba, 3

29.1.2016, Friday, +21 Mostly cloudy, Havana, Cuba

Rommin ansiosta olin nukahtanut illalla nopeasti, mutta heräsin kolmen kieppeillä, enkä saanut enää nukutuksi loppuyönä silmäystäkään. Kuuden kieppeillä luovutin vuoteessa kieriskelyn ja menin suihkuun. Suureksi hämmästyksekseni sieltä tuli jopa lämmintä vettä.

Kahdeksan kieppeillä mentiin PE:n kanssa aamiaiselle. Otin munakkaan, se oli ok ja pari leipää, kahvia, mehua ja hedelmiä. Puoli kymmenen maissa lähdimme PE:n ja erään ryhmäläisen kanssa Hotel Nacionaliin, jossa he ostivat itselleen liput illan cabaree-esitykseen. Mua ei semmoinen niin kiinnostanut, joten päätin jättää sen väliin. Niille pakkomyytiin myös illallinen, joten joutuivat maksamaan koko lystistä 60 CUC / naama. Tähtitieteellinen hinta paikallisille.

Otimme hotellin ulkopuolelta taksin Parque Centroon, eli keskuspuistoon. Siellä buukkasimme itsellemme avoautoajelun; neuvottelijan kanssa hinta saatiin sovittua 30 cuc, mutta kun valitsimme autoksi Dodgen, niin hinta nousikin 40 cuc:iin. Kas kummaa. Emme jaksaneet riidellä rahasta, joten suostuimme.

Vuokra-automme.

Äijä ajelutti meitä tunnin ajan, tosin pysähdyttiin hetkiseksi kuvaamaan Vallankumousaukiota sekä täyttämään auton renkaat (?!?). Ukko yritti myydä lisäkierrosta, mutta emme suostuneet. Kuski tuntui tuntevan puolet havannalaisista. Lisäksi oli kovin viehtynyt autonsa äänitorvimaailmaan huudattamalla sitä tuon tuosta ja saaden ihmisten päät kääntymään. Vähän siinä alkoi pää särkeä pakokaasusta; paikalliset moottorit eivät mitään katalysaattoreita tunnistaneet, ja polttoaineena mitä lie epäpuhdasta kamaa, katku oli meinaan sellainen että kurkkua kuristi.

Automme oli oikea turistimagneetti.

Capitolin malli oli kopsittu Washingtonista.

Ajon jälkeen menimme kävelemään vanhaan kaupunkiin. Huutelijoita, kaupustelijoita sun muuta vedättäjää oli ahkerasti kimpussamme. Kävimme baarissa juomassa bisset. Suuntasimme Plaza de Armasille; tarkoituksena oli ostaa poliittinen juliste jollaisia olin nähnyt edellisenä päivänä siellä myytävän. Niitä näytti olevan muutamallakin eri myyjällä. Ensimmäinen ukko niitä tovin esittelikin ja väitti niiden olevan "alkuperäisiä", mitä ikinä se sitten tarkoittikin. Pyysi julisteesta 50 cuc. Jos summa suhteutetaan paikallisten palkkatasoon, niin se vastaa ~ 4000 €:n julistetta. Mä tarjosin ensin vitosta, sitten kymppiä. Kauppoja ei syntynyt; ostin julisteen viereisestä kojusta vitosella.

Veturinraato Havannan laitamilla.

Kävelimme hieman ja löysimme siistin lounaspaikan, joskin teimme virheen ja päätimme syödä sisäpihalla. Siellä pyöri kukkoja ja kanoja sekä riikinkukkoja. Ne kerjäsivät pöydän vieressä ruokaa kuin koirat ikään. Annoimme muutaman leivänmurun. Kiitokseksi ne paskoivat pöytämme ympärille. Vessassa puolestaan krupieeri kysyi mistä olen kotoisin. Vastauksen kuultuaan ilahtui ja pyysi vaihtamaan saamansa euron Cuciksi. Hetken mielijohteesta suostuin (1 cuc:n rahat ovat nimellisarvoaan arvokkaampia, koska tippikulttuuri, eikä täällä ole antaa rahasta takaisin). Ruoka sinänsä oli ihan hyvä, 12 CUC maksava kolmen lajin lounassetti. Aluksi juusto / kinkku / kana-salaatti, pääruoaksi taas Ropa Viejaa ja jälkkäriksi espresso ja joku ällömakea leivos. Juomaksi testiin toista kuubalaista olutmerkkiä, Bucaneroa. Ihan kelpo kalja.

Naapuripöydän asiakas oli oikea kana.
Riikinkukko viekoittelemassa tavan kanaa.

Jatkoimme vielä Plaza Vieja-aukiolle, jossa homomies tuli myymään meille jäätelöä sangen erikoisella tekniikalla. Hän jakoi vielä flaijerin - se jäikin koko reissun ainoaksi mainokseksi. Jäätelöä ei uskaltanut syödä, eikös sellaisesta saa vatsapöpön? Palasimme sitten takaisin Parque Centroon, josta otimme taxin. Hinta pitää aina sopia täällä etukäteen, mitään mittareita ei tietenkään ole, oli kyseessä sitten virallinen tai pimeä taksi (pimeät taksitkaan eivät olleet niin vaarallisia täällä kun olisi voinut olettaa, meillä oli kuitenkin virallinen taksi). Kyyti maksoi 10cuc yhteensä.

Plaza Vieja.

Hotellilla vaihdoin hieman lisää rahaa respassa - ehkä kurssi voisi olla parempi pankeissa, mutta joka ikiksessä pankissa mitä olimme nähneet oli jonotus aina ulos asti, siinä kesti kauan ja piti olla passi mukana jne. Vetäydyimme huoneisiimme lepäilemään; koitin nukkua mutta siitä ei melun vuoksi tullut mitään.

Vähän ennen illan pimenemistä käytiin vielä pienellä kävelyllä, sekä baarissa oluella. Ilma oli kylmennyt, ei tarjennut enää t-paidalla. Kävimme hotellilla hakemassa lisää lämmintä vaatetta ylle ja otimme mukaan ryhmäläisemme, jonka kanssa PE meni illanviettoon. Käytiin vielä kuitenkin ensin yhdessä Nacional-hotellilla drinksuilla, ennen kuin herrat suuntasivat illallistamaan ja cabareehen. Mä lähdin talsimaan kohti ravintelia johon olin suunnitellut meneväni. Vähän mua arvelutti kävellä iteksiin yksin ainoana valkonaamana Havannan pimeillä kaduilla. Muutama huutelija oli, mutta aika rauhassa sain kävellä.

Myytävänä talutushihnoja (sis. koiran).

Ravintelissa tilasin olutta, vettä sekä hampurilaisaterian. Se oli yllättävän hyvä, eikä siinä ollut iloiseksi yllätykseksi edes majoneesia. Annos olisi voinut olla jopa suurempikin, mutta koko tilaus juomineen maksoi 6 cuc, joten arvosana 4/5. Aika paljon oli ravintolassa paikallista nuorisoa, mutta olihan perjantai-ilta.

Onnistuin pääsemään takaisin hotellille tulematta rullatuksi klo 22:n kieppeillä. Televisio ei toiminut edelleenkään, joten ajattelin lukea hieman. Koska vain yksi pöytävalo toimi, niin päätin sitä vähän käännellä - sillä seurauksella että kuului poks, viitisen sekuntia lamppu rätisi ja säkenöi ja iski kipinää, kunnes pimeys laskeutui huoneeseen. Typertyneenä ihmettelin asiaa hetkisen, kiitin Luojaa mielessäni etten ollut sähköteloittanut itseäni. Koska mielikuvitukseni ei riittänyt enää keksimään tekemistä säkkipimeässä niin kävin sitten aikaseen jo yöpuulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti