torstai 4. kesäkuuta 2015

397# Nuuksio - Noux - ヌークシオ国立公園

27.5.2015, +15, Clear / 30.5.2015, +14, Clear


Nuuksio löytyy tuolta.

Siitä onkin muutama vuosi vierähtänyt kun on viimeksi tullut Nuuksion kansallispuistossa pyörittyä. Silloin oli talviaika; ei ollut kauheasti lunta mutta märkää ja räntää satoi ja pimeä tuli aikaisin, joten kyllä tuo metsässä samoilu on huomattavasti miellyttävämpää kesäämmällä. Ajattelimme Pp:n kanssa tehdä virkistävän arki-iltareissun eräänä keskiviikkona. Toukokuun lopulla valoisa aikakin kesti pitkään, joten mitään sellaista paniikkia kiirehtimisen suhteen ei ollut. Muutenkin Nuuksiossa tuntui olevan huomattavasti hiljaisempaa arkena kuin esimerkiksi viikonloppuna. Innostuimme keskiviikon reissusta niin, että pääsimme tehdä uuden retken heti seuraavana lauantaina. Silloin oli enemmän väkeä, joka oli meille vähän pettymys. Hyvästä säästä huolimatta ajattelimme väen luuhaavaan ennemmin koulujen valmistujaisjuhlissa kuin umpimetsässä.

Onhan sinne Nuuksioon matkaa; Espoon korpi tuntuu olevan toivottaman kaukana. Siitä huolimatta, ehdottomasti vaivannäön arvoinen. Julkisesta liikenteestä ei mitään hajua, mutta autolla ja hevosella pääsee. Vanhalta Turuntieltä opasteet neuvovat kyllä perille ilman navigaattoriakin.

Nuuksiossa on kolme helppoa peruskävelylenkkiä, jotka alkavat ja päättyvät samaan paikkaan. Ne ovat merkitty eri värisin tunnuksin. Eksymään ei pääse, kunhan seuraa värikoodillisia palikoita, joita on naulattu polun varteen puunrunkoihin. Punainen merkki on Punarinnan kierros, se on näistä kaikkein lyhyin. Keskiviikkoiltana suorittamamme sininen lenkki on nimeltään Haukankierros, se on jo arvioitu neljän kilometrin mittaiseksi, mutta kun sen kävelimme niin GPS väitti meidän taivaltaneen viitisen kilometria. Lauantaina kokeilemamme keltainen reitti on Korpin kierros; ennakkokäsityksemme mukaan matkaa olisi pitänyt kertyä 8 kilometria, mutta ehkä sitten gps:mme valehteli koska näytti yli 11 kilometriä retken päätyttyä.

Allekirjoittanut suosittelee ympyräreittejä.

Näiden kolmen kierroksen lisäksi alueella oli jonkin verran muitakin kävely- ja pyöräilyreittejä, mutta emme toistaiseksi niihin paneutuneet ollenkaan. Erästä reittiä pitkin pääsi kävelemään Veikkolaan asti.

Sinne ja tonne.

Liikuntaesteiselle paikkaa ei tietenkään voi suositella, vaikka muutaman sadan metrin reitti oli pyörätuoliseikkailijoillekin tehty. Polut ovat kapeita, juurakkoisia ja kivisiä, korkeusvaihtelut ovat suuria. Talvikunnossapitoa ei varmastikaan ole. Hyvät popot siis jalkaan.

Vessojakaan ei liiemmälti ole matkan varrella. Jokunen kuivakäymälä löytyy alkumatkasta / parkkipaikkojen jälkeiseltä alueelta.

Ulkolaiset eivät ymmärrä vessanpöntön tarkoitusta?

Maisemat reitillä ovat hienoja. On korkeita kallioita, hienoa havumetsää, mustikkavarpuja. Järviä. Suota. Pitkospuita. Hiljaista, rauhallista. Tuulen huminaa.

Järvinen.

Varpusia.

Korpinkierroksen reitin varrella näimme erään kaksikon virittäneen teltankin. Mietimme, että ovat ehkä olleet yötäkin siellä? Muutamia laavu- / grillauspaikkojakin alueelta löytyy, tämä oli yhden niistä vierellä.

Vaikka olenkin 100% kaupunkilaiskakru, niin metsälenkki on kyllä ihan superia. Rentouttaa enemmän kun dokailu. Sellaisesta ei voi antaa vähempää kuin arvosanan 5/5.

Loppuun vielä kuvakavalkadi.


フィンランドには千湖の国があります.

Tästä menee selvä polku.

Tie ja kelo.

Det finns Finns i Finland.

Silta yli ei-synkän virran.Portaat.


Lampi.
Puu kasvaa itsepäisesti vaakasuoraan.

Siskokset pitkokset.


2 kommenttia:

  1. Helsingin kupeessa noin komeita maisemia. Eipä olis uskonut. Oikeassa olet, metsässä kävely on Terapiaa :)

    VastaaPoista