tiistai 17. helmikuuta 2015

377# Uunisaari

15.2.2015, -5, clear, breezy


Näppärästi ei päästä aasinsiltaa pitkin Kambodzasta hyiseen Uunisaareen, mutta ehkä polttoonisiltaa käyttämällä. Tehdään nyt välipostaus liittyen teemaan Hesan edustalla olevat saaret ja tällä kertaa teemme talvisen vierailun kivennakkauksen päähän Kaivopuistosta.

Kesäsinhän Uunisaareen pääsee laivalla Kaivopuistosta. Etäisyys mantereesta Uunisaareen ei tosiaan ole varmaan kuin satisen metriä. Talvella väylään rakennetaankin ponttoonisilta, mitä ei siis kesäisin pystytä veneliikenteen vuoksi pitämään.

Silta yli synkän virran.
Kahvilarakennus ja jäinen polkunen.

Vaikka paljasjalkainen hesalainen olenkin niin en muista koskaan käyneeni Uunisaaressa, mutta mielenkiinto on herännyt erään valokuvablogin ja toisaalta muutaman uutisen välityksellä, joten laitoin tällä kertaa jo hyvissä ajoin syksyllä puhelimeeni muistutuksen vierailukohteesta. Ehkä paikka olisi vaikuttavimmillaan myrskyllä, kun aavalta mereltä käyvät tyrskyt ja mainingit iskisivät rantakallioihin, mutta päätimme Pp:n kanssa sittenkin valita aurinkoisen ja kirkkaan helmikuisen sunnuntain. Saman idean olivat toisaalta saaneet useat muutkin. Me kävimme retkeilemässä päiväsaikaan kun jotain ehkä päivänvalossa näkisin, mutta en malttanut olla miettimättä näkyykö talvisin Uunisaareen auringonlasku niin, että tulipallo laskeutuu mereen? Ehkä ei.


Näkymä kohti etelää.
Rantakalliota.

Mitä Uunisaaressa sitten on? Itse asiassa Uunisaari on Uunisaaret, johon kuuluvat Eteläinen ja Pohjoinen Uunisaari sekä erillinen Liuskasaari, jotka yhdistää pieni silta sekä erillinen aallonmurtaja. Kahvila, jonka palveluja emme tällä kertaa käyttäneet. Sileiksi hioutuneita kallioita. Jumalattoman kylmä + viima, mutta ei juuri lunta, eikä jäätä meressä muuten kuin kävelypoluilla liukkaaksi hioituneena oikein paljon. Jumalattomasti ihmisiä ja koiranulkoiluttajia. Avantouintipaikka ja pääsimme jopa todistamaan kahden pähkähullun edesottamuksia tämän harrastuksen parissa. Paikka, jossa pystyi bongaamaan Tallinnaan lähtevän lautan virheetöntä menoa, sekä helikopterista laskuvarjohyppyjä tekeviä sankareita. Aaltojen liplatusta ja auringon silta kirkkaassa merivedessä.

Hyinen avantouintipaikka.

Laituri.

Kyllähän tuon nyt bongasi ja ehkä olisi syytä saada mielikuva myös kesäisestä Uunisaaresta, jolloin paikka on todennäköisesti aivan toisenlainen. Mutta varsin pienihän tuo on ja äkkiä kierretty, eikä missään nimessä paini samassa sarjassa Suomenlinnan (joka on ehdoton suosikkipaikkani Hesassa) tahi Kuivasaarenkaan kanssa. Arvosana ehkä 2/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti