perjantai 12. syyskuuta 2014

355# Kontula

Kävin eilen Kontulassa.

Jopa baarissa.

Pääsin sieltä hengissä poiskin.

Olen aina pitänyt Helsingin Kontulaa slummina. Tuskin olen kovin väärässä. Vaikka kyllä mun mielestä Malminkartano ja Vantaan Korso ovat vielä kauheampia. Olin jälkimmäisessä kerran parin viikon työkeikalla. Asemalla multa yritettiin varastaa reppu aamukahdeksalta; pummija oli aivan vakuuttunut, että mulla olisi laukussani kaljaa työkamojen sijasta. Ja entäs se kun etsin lounaspaikkaa? Kippolan ulkopuolella oli kyltti jossa mainostettiin siistiä lounastilaa. Kun oven avasi, juoppojen infernaalinen melu koostui örinästä, kiroilusta ja karaokelaulannasta. Arkena, ennen puolta päivää. Kysyin kuitenkin myyjältä, mikä toi juttu siististä lounaspaikasta on, ja tarjoilija ilahtui silminnähden. "Joo se on tuolla alakerrassa, mä päästän sut sinne. Älä huoli, mä en anna noiden juoppojen tulla sinne." Ja tosiaan, alakerrassa oli hyvätasoinen seisova pöytä, ja hetken päästä sinne tuli joku toinenkin (selvinpäin oleva) asiakas lounaalle.

Mutta se Kontula. Ei pelkkä paikka vaan myös käypä nimi tietyn puolueen poliitikolle.

Isä on halunnut jo pitkään katsastaa sieltä Helmi Grilli -ravintolan. Oli lukenut jostain, että kippolaa oli kehuttu hyväksi. Töiden jälkeen on välillä kiva käydä katsomassa, miksi veroja oikein maksellaan, ja Kontulassa sen näkee jos missä. Joten miksipä ei. Oli vielä valoisaakin. Eikä ole tullut Kontulassa käytyä varmaan 25 vuoteen.

Metrolla saavuttaessa valittiin väärä pääty, ja tultiin vahingossa Kontulankaaren puolelta, mutta näkipähän ostarin kokonaisuudessaan. Suurin osa yrityksistä oli keskikaljajuottoloita, jonne ei kyllä olisi selvinpäin uskaltanut mennäkään. Sitten oli suutareita ja semmoisia pieniä liikkeitä. Isompia ruokakauppoja. Ja juoppoja, huumeniekkoja, kaikenikäisiä eläkeläisiä (mietin pitkään korrektia ilmaisua), kulttuurinrikastajia ja sen semmoista. Kuhinaa ja eläväistä menoa.

Entäs se ravintola sitten? Tarkistus nettisivuilta, olivat tosiaan voittaneet v. 2013 Paras lähiöravintola -tittelin. Ei mikään jättimäinen ravintola, ja täynnä se oli, pöytävarauksia jne. Vain kolme pöytää vapaana. Myöhemmin huomattiin, että pöydät oli varattu jollekin samalle isolle delegaatiolle, ja ravintolasta tuli melko hiljainen kun kyseinen sakki poistui.

Suurimmaksi osaksi ihmiset joivat keskikaljaa. Eräs äijä ihmetteli ääneenkin, syökö täällä joku. Välillä kävivät vartijatkin paikalla toteamassa paikan rauhalliseksi.

Paikka oli ihan kohtalaisen siisti, vaikken vessassa käynytkään. Tatuoidut myyjät olivat varsin ystävällisiä. Raaste- / salaattipöytä erittäin huono. Itse tilasin leikkeen, jonka kastike oli paha (makea kastike, en tykkää semmoisesta), lihakin vähän sitkeä. Olisi pitänyt ottaa varmaan pihvi tai sitten spydäri. Kalja oli hyvää. Paikka vietti jonkinlaista Octoberfestiä (en ole muuten koskaan ymmärtänyt miksi Octoberfest järjestetään syyskuussa?), ja tarjolla oli ilahduttavasti erilaisia oluita. Siitä huolimatta ei tarvitse varmaan toista kertaa tänne saakka vaivautua, joten arvosanaksi 2½/5.

Ruuan jälkeen juoksujalkaa metroasemalle, täällä ei parane myöhästyä junasta. Ei tosiaankaan huvita postata asemalla kymmentä minuuttia uutta junaa odottamassa. Aseman liukuportaatkin tuntuivat toimivan vain yhteen suuntaan. Ehkä Kontula ei halua sinun sieltä lähtevän pois.

Nähdään taas 25 vuoden päästä.

5 kommenttia:

 1. Oih ! Kävit mun lapsuuden maisemissa. <3 Olen syntynyt Kontulaan, joka silloin oikeasti oli todella modernia aluetta. Mm. ostaria käytiin ihailemassa kaukaa ja arvovaltaisella porukalla. Meikäläisen teinivuosina oli jo nähtävissä arvonlaskua ja oli tiettyjä alueita, joilla ei kyllä liikuttu valoisallakaan, mutta koskaan ei kenellekään kaverille sattunut mitään ikävää eikä kamoja varastettu. Ostarilla joskus heimoveljet leikkivät puukkohippaa, mutteivät kenellekään ulkopuoliselle tehneet mitään.

  Helmi-grillissä en ole koskaan käynyt, mutta muistan, kun kaverin perhe kävi joka sunnuntai siellä syömässä. Outoa hienostelua se oli meistä muista penskoista. :)

  Nykyään siellä on laitettu aitoja talojen väliin estämään läpikulkua ja roskiksetkin on lukkojen takana. Meno on muutenkin muuttunut aika hurjaksi. Onneksi saatiin muori pois sieltä ajoissa eli melkein 9 vuoteen en ole siellä käynyt kuin ohikulkumatkalla.

  Mutta joo, olen kyllä hienostorouvvittunut (työkaverin luonnehdinta) sitten Kontula -vuosieni. Viikolla menin alkuillasta metrolla ja voin sanoa, että pikkasen jännitti tätiä. Katselin silmät pyöreinä meininkiä ja porukkaa ja olen kyllä tyytyväinen vallitsevaan olooni ja elooni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko tämä sellainen "ryysyistä rikkauksiin" tarina :D

   Poista
  2. Joo, miten sen nyt ottaa. ;D Mutta silloin 1960-luvulla Kontula oli oikeasti siistiä ja asiallista aluetta.

   Poista
 2. Oho. Huomasin, että "juoksujalkaa" - sanasta kahta kirjainta muuttamalla saa "juoksukaljaa" ja sen toki luin tuosta ensin. Sopi jotenkin kuvioon...

  VastaaPoista