torstai 4. syyskuuta 2014

354# Digiboksi, 2

Digitelkka on vähän niin kuin Neuvostoliitto tai uinuva tulivuori. Se toimii rauhaksiin pitkänkin aikaa, kunnes toisinaan havahtuu rettelöimään. Huomasin vain kiroilleeni näitä digitv-ajan saloja jo kolme vuotta sitten. Pitkän aikaa homma pelittikin kunnes kesällä putkahti taas joku lappu ylläpitäjältä, joka auttamattomasti tiesi uudistuksia vaikeuksia.

Muistellaanpa tähän mennessä tapahtunutta: Mulla on ollut luultavammin reilut kolme vuotta nuo maksukanavat. Mä tykkään kattella Englannin Valioliigaa, joten siksi olen hankkinut kanavapaketin joka nuo ohjelmat tarjoaa. Asun kerrostalossa. Asun vanhassa kerrostalossa. Asun vanhassa kerrostalossa vanhojen ihmisten kanssa. Siksi meillä ei ole taloyhtiössä kaapelia, antenniverkko vain. Edellisessä asunnossani oli tietysti kaapeli. Ei muuta kuin vanha digiboksi kaappiin ja kaupoille ostamaan uusi, antenniverkkoon soveltuva. Kortinlukija pitää tietysti olla, kun maksukanavat näkyvät erillisen kortin kautta. Ai, että kukaan ei osta bokseja, jossa ei ole tallennusmahdollisuutta. No juu, onhan tuo tallennusominaisuus kovalevyineen tietty kallis, mutta jos nyt otetaan se sitten. Testivoittaja ja kaikkea.

Sitten plärämään kukas ne kanavapaketit antenniverkkoon tarjoaa. TV-Viihde. Ajattelin jo silloin, että onpa typerä nimi firmalla, mutta eihän nimi nyt tuota pahenna. Ei muuta kuin yhteyksiä sinne päin, kauppa sujuu näppärästi ja kortti saapuu muutaman päivän kuluttua. Kortti koneeseen, pieni replikointiaika ja kanavathan näkyvät. Jee.

Kuluu muutamia viikkoja ja töistä tulessani kanavat eivät sitten enää näykään. Voi sitä kiroilun määrää. Soitan tukeen, joka arvioi syyksi sen, ettei boksini tai kortinlukija ole yhteensopiva, vaan tarvitaan toisenlainen kortinlukija (kysyessäni syytä miksi kortti toimi pari viikkoa ja nyt ei enää, oli vähän epämääräinen) tai sitten vanha kortinlukijani on risa. No, mä vähän ihmettelinkin mitä varten digiboksissani on kaksi eri kortinlukijapaikkaa. Toinen on näköjään kusetusta varten ja toiseen joutuu hankkimaan lukijan itse. Käyn ostamassa lukijan viikonlopun aikana, asennan sen laitteeseen ja ávot, sehän toimii.

Se toimii 8 kuukautta, jonka jälkeen TV-Viihde ilmoittaa olevansa konkassa. Mä olin maksanut muutaman kuukauden kortti- ja pakettimaksuja eteenpäin, mutta lähetys / sopimus katkaistaan huhtikuussa vaikka olin maksanut vielä toukokuunkin. Laitoin asiasta hakemuksen, jolla piti saada etukäteen maksetut rahat takaisin, mutta arvatkaapa vain, tuliko niitä rahoja koskaan? No ei.

Olin kolme kuukautta ilman maksutelkkaa, mutta uuden futiskauden kynnyksellä päätin kokeilla vielä kerran. Surffasin uuden kanavapaketin tarjoajan Plus-TV:n, otin sinne yhteyttä ja uusi kortti saapuikin. Homma pelitti ihan ok. Maksutusväliksi olin kuitenkin laittanut kuukauden, ettei käy kuten viimeksi. Kanavat näkyi taas.

Olin ollut tyytyväinen kanavapakettiin, sieltä tuli paljon muutakin kuin Valioliigaa. Pakettini oli C-More, mutta Maikkari valtasi tuon jossain vaiheessa itselleen. Ensiksi ajattelin, että ei tässä mitään, kanavan nimi vain muuttuu, mutta kyllähän se huonommaksi meni. Futistarjontaa karsittiin ja tilalle lisättiin jotain helvetin jääkiekkoa. Valioliigan ottelut näkyivät kuitenkin, joten ajattelin antaa asian olla.

Vuoden 2013 kieppeillä tuli ilmoitus, että tarjoaja vaihtuu taas. Onneksi automaattisesti niin, ettei minun tarvitse tehdä mitään sen enempää. Nyt puikkoihin astui DNAWelho. Lasku ei kasvanut, lisäksi mulla näkyi myös niitä MTV3:sen lisäkanavia. Leffaa, Faktaa ja mitä näitä nyt on. Joten, ehkä tämä olisi hyväkin juttu.

Kesällä 2014 DNAWelho lähetti ilmoituksen kotiin, että osa kanavapaketin kanavista siirtyy HD-puolelle syyskuun alusta. Jotta kanavia olisi mahdollista katsella, niin a) taloyhtiöön on pitänyt hankkia HD / VHF-antenni  ja b) katsojalla pitää olla HD Antenna Ready vastaanotin. Ilmoituskirjeestä jäi mainitsematta myös kohta c, mutta palataan siihen myöhemmin.

No, meidän taloyhtiön tuntien, se on kuin luolamiehen asunto. Talkkari on myös laiska kuin saapas, joten epäilin heti, että tokkopa on semmoista antennia meidän taloyhtiöön hankittu. Laitoin eräänä sunnuntai-iltana asiasta sähköpostia isännöitsijälle ja hämmästykseni oli suuri, kun seuraavana aamuna minulle oli jo vastattu; asia oli kunnossa ja antenni oli hommattu puolisen vuotta sitten. Propsit tästä ja perun muutamia pahoja sanoa isännöitsijän tehokkuudesta jota olen aikanaan manaillut.

Mutta HD-kanavatesti ei silti mene läpi, vaikka viritän niin digitelkan kuin digiboksinkin uudelleen. Television sain muutama vuosi takaperin porukoilta. Kysyin miltä aikakaudelta se on. Äitee epäilin sen olevan 2006 tai 2007. Ei sen vanhempi. Boksi on vieläkin uudempi. Silti ei HD-valmiutta. Joten ei muuta kuin vanha boksi kaappiin ja kaupoille ostamaan uusi. Juu, tommonen hybridi joka käy niin antenni- kuin kaapeliverkkoonkin olisi aika kätevä. Joo pitää olla se CI+-kortinlukija. En mä tiedä tosta kovalevystä ja tallennusmahdollisuudesta... se on sitten taas niin saatanan kallista. Ai ei kukaan osta boksia jolle ei voi tallentaa? No, otetaan sit semmonen tallentava. Niin olihan tässä se HD-valmius nyt varmasti? Ai 350€ maksaa?

Boksi kotio ja asennuspuuhiin. Asentuu kohtuu helposti, se on sanottava. Kortti sisään ja ei kun maksukanavia kahtelemaan. Vaan ei. Ei tapahdu mitään. Ei oikeuksia. Tässä välin ilmoituskirjeen unohdettu kohta c) astuu voimaan.

Onneksi Pp oli mukana rauhoittelemassa ja toimimassa järjen äänitorvena. Muuten olisin taas kiroillut niin että se olisi kuulunut Vanhankaupunginlahden toiselle puolen. Pp oli riittävän maltillinen lukemaan ohjekirjasta, että jos maksukanavat eivät näy, niin pitäisi varmistaa että linkitys kortin ja boksin välillä on tehty. Mikä helvetti se on? Pikainen googletus aiheesta, niin tosiaan: HD-laitteen ja kortin välille on tehtävä aina linkitys ylläpitäjän kautta. Eli ei muuta kuin laitteen Chip ID:tä kaivamaan ja kortinnumeroa. Tietysti DNA:n "Minun palveluni"-sivusto on huoltokatkossa koko illan, ja puhelintuki on jo siltä päivältä loppunut. Huomenna sitten taas, ehkä.

Seuraavana päivänä kaivan kaikki asiakasnumerot, chip id:t, kortinnumerot yms valmiiksi, laitan kanavapakettikortin laitteeseen, boksin päälle maksukanavalle jonka pitäisi näkyä ja soitan tukeen. Painelen kiltisti numeroita aihealuettani koskeviin valikoihin. Kuuntelen uudestaan ja uudestaan joka jumalan painalluksen jälkeen tiedotteen, että osa kanavista on siirtynyt HD-puolelle ja sitä varten tarvitaan oikeanlainen antenni ja vastaanotin. Ja lopuksi tulee automaattinen tiedote, jossa sanotaan, että linkitys pitää tehdä netin kautta ja hyvää päivän jatkoa.

Menen DNA:n Minun palveluni-sivuille. Mistään tunnareista ei tietenkään ole havaintoa, joten tarvitaan pankkitunnuskirjautuminen palveluun henkilön todentamiseksi, jotta saan tarvittavat kirjautumistiedot. Sen jälkeen pääsen kirjautumaan sisään, löydän lopulta valikoista tv-kortin linkitys-kohdan ja homman tehtyä. Kanavien pitäisi näkyä puolen tunnin kuluttua (joskin nettisivulla oli muistaakseni maininta "Viimeistään 1-2 vuorokauden kuluessa.").

Palaan töistä kotiin. Jännitys tiivistyy.

Kanavat näkyvät! \o/

Toivottavasti nyt saa taas elellä muutaman vuoden edes rauhassa, ettei taas tarvitse hankkia jotain jumalattoman kallista ja / tai jotain jumalattoman vaivalloista asiaa. Kun noista kanavista joutuu kuukausimaksun maksamaan, niin luulisi että niiden katselu olisi tehty mahdollisimman helpoksi. Mutta ei. Siin on sit niin jumalattomasti ain työtä täsä tämmöses. Tuntuu kun tekisivät kaikkensa ettei asiakkaita olisi.

Myönnettäköön, etten mä paljoa ponjaa telkkareiden päälle (tahi digiboksi- / maksukanava- / liittymä- / HD- / tekniikka-asioiden), mutta en mä ymmärrä miten muut ymmärtävät? Jos joku Pihtiputaan muori olisi laitettu asialle niin miten olisi mahtanut hommat selvitä?


Mutta nyt ei sitten muuta kuin sohvalle televisioimaan o/

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa tutulta hommalta. ;)
  Tosin mä olen vaan kerran joutunut vaihtamaan kortin, silloin kun hommattiin toi HD-boxi koska edellinen hajosi, ja silloin tuli tutuksi tuo kortin rekisteröinti. Mikä johti sitten siihen, että enää ei vaihdellakaan korttia boxista toiseen mielin määrin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tosiaan. Haluanevat ettei korttia liikutella. Ovelaa.

   Poista