tiistai 4. maaliskuuta 2014

323# 図書館

Mun piti kirjoitella ensin rapsaa viikonlopun Turun reissusta, mutta koin aiheen liian haasteelliseksi. Mulla ei ollut kameraakaan mukana, ja oli niin tylsä retki muutenkin, että en saanut juuri minkäänlaista tarinaa aikaiseksi. Kirjoitin parikin eri versioita, mutta jopa minun mittapuulla niiden tasosta oli syytä vaieta. Unohdetaan siis se. Ei kannata mennä Turkuun. Ihan liian yliarvostettu paikka. Arvostelut 2/5.

Viikonlopun reissua kivempi oli viikolla tekemäni kirjastovisiitti. Ennen mä kävin kirjastossa usein, kerran viikossa vähintään. Siis silloin kun mä koulussa vielä kävin, eikä Internet ollut vaikuttamassa vielä niin suuresti kuin nykyään. Muistan, miten meillä oli tiistaisin vähän helpompi koulupäivä, pääsin jo aikaisin kotia. Poikkesin erääseen kaupungin kylän kahvilaan, jossa join monta kupillista kahvia, röyhyttelin melkoisen määrän savukkeita samalla kun luin paikalliset lehdet. Sen jälkeen siirryin kadun vastakkaiselle puolelle kirjastoon, jossa lueskelin lisää lehtiä ja sen jälkeen tarkistin lainattavan materiaalin, uutuudet jne.

Nyttemmin netin tultua kirjastovierailut ovat käyneet harvinaisemmaksi. Tai sitten mä olen tullut vaan laiskemmaksi; työpäivä ei pääty puoliltapäivin, jotta aikaa kirjastolle liikenisi. Mitähän mä olen asustellut nyt tuossa nykyisessä asunnossa, viitisen vuotta? Ja käynyt kirjastossa ehkä kolmisen kertaa. Siihen on tullut sellainen kynnyskin jo, että en "uskalla" enää käydä siellä, koska kaikki tapahtuu automaateilla operoiden. Ja jos menen vaivaamaan virkailijaa, niin minkälaisena dillenä ja tynnyrissä eläneenä se mua pitääkään?

Nyt oli kuitenkin pari opusta, jotka teki mieli lukea. Kirjaston nettisivut olivat onneksi selkeät, ja sain sieltä helposti buukattua tarvittavan materiaalin, ja homma toimi nopeasti. Lainauskaan ei tuottanut päänsärkyä, koska tilattu materiaali piti noutaa virkailijalta. Lainasin kommunismia vastustavia opuksia; täytyyhän mun itseäni aina agitoida. Sain kuitin palautuspäivästä. Koska mä en tiedä miten palautus tapahtuu, niin luultavasti joudun kirjaston aukioloajan ulkopuolella tuomaan kirjat palautusluukusta sisään :)

Samalla tsekkasin kirjastoa muutenkin. Siinä oli semmoinen tyypillinen kirjaston haju, ne haisevat aina sellaiselle tietylle. Kirjastolle. Muuten paikka ei vaikuttanut erityisen vaaralliselta. Ilta-aikaan ihmisiä oli muutamia, ei mitään ryysistä. Sinänsä jännä paikka kuitenkin, että tarjontaa näytti olevan enemmän kuin silloin aktiiviaikoinani. Potentiaalia oli vaikea silmämääräisesti arvioida, en mä tiedä mitä kaikkea täältä hyötyisikään.

Kyllä pitäisi kirjastoa suosia enemmänkin. Se on ihan hyvä verovarojen kohde. Meinaan, etteivät ala nyt sentään niitä lopettamaan. Niille on oma paikkansa, ehdottomasti. Ja harmittaa, että tulee niin vähän kirjastoa käytettyä. Muutenkin pitäisi lukea enempi, kirjoja siis. Jos lukisin oikein paljon kirjoja, niin ehkä se avartaisi maailmankuvaani? Ehkä se järkiinnyttäisi? Auttaisi ajattelemaan asioita syvemmin? Luovemmin? Noh, eipäs liioitella. Mutta varmaan olisi järkevämpää kuin jokailtainen football manager-tietokonepelin takominen, joka ei tee muuta kuin tyhmennä.

3 kommenttia:

 1. Lukuharrastus tekee hyvää aivoille! Ja etkö voisi dillen sijaan esiintyä kirjastossa porvarina, joka on tottunut asioimaan vain kirjakaupassa, mutta on kääntynyt kirjaston puoleen, koska jotain haluttua nidettä ei saanut isolla rahalla ostettua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Njaah :) Liikaa selittelya. Jos leikinlasku sallitaan, niin kirjastossa käynti on vähän niin kuin Lidlissä käynti; luulevat vielä että rahat on lopussa :D Mut juu, jos sitä jatkossa lisäis kirjastossa käyntiä. Seuraava lukuhalun herättänyt opus on jo tiedossa.

   Poista
 2. Nyt kun pääset takaisin kirjojen maailmaan, se imaisee sut syövereihinsä. Älä unohda meitä lukijoita kuitenkaan :)
  Lidl ja kirjasto, enpä ole moista vertausta ennen kuullut :D

  VastaaPoista