perjantai 8. helmikuuta 2013

238# Viina

Mä olen monesti miettinyt, millainen maailma olisi jos ei viinaa siihen olisi keksitty? Noh, ihminen on tietysti aina ollut omiaan keksimään kaikkea mielen arkiasioista ja ahdistuksista poistavia myrkkyjä. Jos ei olisi viinaksia, niin olisi jotain muuta.

Mun mielestä viina on pahasta (mm-kay?). Mä olettaisin, että meillä olisi parempi maailma, jos ei viinaa olisi. Mitä se on muuta kuin aiheuttamaan ongelmia. No joo, jotkut tietysti uskottelevat osaavansa viinankäytön. Mutta en mä sitä tarkoita. Kuitenkaan kaikki eivät sitä osaa, jolloin siitä aiheutuu suorasti tai epäsuorasti meille ongelmia. Kännikalat terrorisoivat kadulla ja kotona. Ja se mitä ei ole ollut olemassa, niin miten sitä osaisi kaivatakaan?

***

Juon toisinaan itsekin. Minulla on muutama kaveri, eikä meitä yhdistä oikein mikään muu kuin viinanjuonti. Ei heitä muuten tule tavattua muuta kuin kaljallakäymisen merkeissä. Siksipä esimerkiksi Pp:n kanssa on niin kivaa, kun ei tarvitse sen brenkun kanssa puleerata. Oli mulla sen kanssa sitten hauskaa tai ärsyttävää tai väsynyttä, niin tuntemukset ovat aitoja eivätkä viinasten aiheuttamia, eikä tarvitse aina istua kaljamuin kanssa.

Mä en edes tykkää viinaksista enää. Se aiheuttaa minulle poikkeuksetta huonon olon fyysisesti ja ennen kaikkea henkisesti. 95% ajasta jonka viettää alkoholin vaikutuksen alaisena on huonoa. Noh, tietysti se 5% painottuu eri lailla. Kyllä mäkin tykkään juoda shamppanjat tai lähtökaljat, joka entisestään kohottaa kattoon noussutta tunnelmaa. Mutta noin niin kuin kokonaisuutta tarkastellessa, jääkö siitä tosiaan "voitolle"? Epäilen.

***

Meidän isä juo viinaa. Hän juo sitä joka päivä. Hän on juonut sitä joka päivä hyvin pitkään. Muistelisin, että hän on edellisen kerran viettänyt selvän päivän 6 vuotta sitten kun joutui sairaalaan kolmeksi päiväksi. Lääkäri ihmetteli potilaansa poikkeuksellista oirehdintaa tajuten niitä tuskin vieroitusoireiksi / krapulaksi. Kyllä me käytiin isää sairaalassa katsomassa - ja ihmetteli, eikö meille todellakaan tullut mieleen tuoda hänelle viinaputelia lasarettiin.

Itsensä tuhoaminen on riittävän ikävää seurattavaa kenelle tahansa läheiselle, mutta yleensä tuo ei jää siihen. Juopon käytös muita ihmisiä kohtaan ei ole kaikkein joviaaleinta. Mä olen ihmetellytkin, miten esimerkiksi mutsi kestää sellaista. Toisaalta, enpä mäkään ole asiasta mitään sanonut. Ennen kuin tällä viikolla. Tällä viikolla tuli mitta täyteen sitä ainaista örinää, arvostelua ja vittuilua. Ja yksinkertaisesti vaan hermot menivät ja räjähdin.

Seuraavan päivän aamuna laitoin äkkiä mielipiteeni tekstarilla isälle, ennen kuin hän ehtisi juomaan itsensä uudelleen humalaiseksi. Toivottavasti viesti meni perille. En mä odota liikoja. Viina on juopolle yhtä tärkeää kuin hengitysilma, ja menee aina kaiken muun edelle. Jos juopolle nalkuttaa, niin parhaimmassa tapauksessa siitä saa korkeintaan piilojuopon. Halu muutokseen lähtee itsestä, eikä siihen ole muilla sanomista. Mutta tahdoinkin tehdä vain tiettäväksi, mitä hän muille käytöksellään aiheuttaa ja etten hyväksy sellaista. Saas nyt nähdä.

***

Mä en pysty olemaan riidoissa kenenkään kanssa. Saatan ärsyyntyä nopeasti ja sanoa vittumaiseen sävyyn, mutta vaikka olisinkin oikeassa niin riitatilanne stressaa minua niin, että annan mieluummin periksi.

***

Eilen taas töistä kotiin tullessa näin kadulla vastaan tulevan miehen, joka hoippui kännissä. Sen huomasi heti. Aloin tekemään väistöliikettä tien oikealle reunalle, mutta äijä kääntyi kurssillaan kohti. Pakkohan sen oli avata monttunsa:

- Hei herrasmies...
- Mä en oikeesti jaksa nyt!!

Mitä sillä olisi voinut olla asiaa? Mä olen tehnyt raskaan työpäivän, enkä jaksa mitään ventovieraan känniläisen juttuja, joka on koko päivän saanut dokata. Mitä hänellä olisi minulle sellaista asiaa tarjottavanaan, joka kiinnostaisi minua? Haluaisinko antaa hänelle jonkin rahan tai tupakan, vai mitä lienee vailla? Ei... Mä en todellakaan jaksa.

***

Kannabis - miten tuo nyt sitten suomalaisittain kirjoitetaankaan - haluttaisiin joidenkin osalta laillistaa. Onko meidän kansamme päihteiden käyttö niin hyvällä tasolla, että tässä voidaan ottaa lisää päihteitä markkinoille? Kun kuulemma viina aiheuttaa ne ongelmat, ja kannabiksen polttelijat ovat lungia porukkaa? Ok, sitten pää taas pois perseestä. Jos ihminen käyttää kannabista, hän käyttää myös muitakin päihteitä, on päihteiden käyttäjä. Ei sellaista tyyppiä olekkaan, joka joi ennen viinaa mutta nykyään on luopunut viinasta ja sekoittaa päänsä vain kannabiksella koska siitä tulee iisimmät sävärit? Ei, vaan kannabista sauhuteltaisiin rinnalla, ja hörhöjä saataisiin lisää moninkertaisesti piristämään meidän veronmaksajien metromatkoja.

***

Se olis tänään kuulkaa perjantai. 11 tunnin työpäivän jälkeen meillä on semmoinen vapaamuotoisempi tilaisuus. Eiköhän siellä tule viinaa juotua.

5 kommenttia:

 1. Mulle ikä on tehnyt tehtävänsä, ei sitä viina vain tee mieli, kun joskus. Sit kun ollaan aina kotosalla, ei kaksi vanhaa jaksa ottaa kuin 3-4 paukkua ja enää ei laske. Seurassa olis kivempi ottaa, mut kavereita näkee enempi kesällä mökillä.

  Mun vanhemmat joi myös, mut kun rahaa ei ollut, ei ne voineet juoda kuin silloin tällöin. Eniten niitten juomisessa häiritsi se sama kaava, jolla kaikki tapahtui. 30v vanhat riidat käytiin aina läpi, niinkuin niitä ei olis setvitty jo sitä 30v !!! Käsittämätöntä.

  VastaaPoista
 2. Mun faija oli doku, joten tiedän kyllä mistä puhut.
  Kaikki tyhjät lupaukset ja muut sössötykset. Muistan vieläkin kuin eilisen sen, kuinka faija häippäsi mun lakkiaisista koulun tilaisuudesta ja livahti kantabaariinsa josta mä sain sen sit käydä hakemassa kotiin vieraita tervehtimään. Hieno hetki juhlapäivänä...

  Mun mutsi älys sentään ottaa sittemmin eron, mutta ei kai se ollut vaikeaa kun oli muutenkin omalla pienellä liksallaan elättäny koko perheen koska äijä dokas kaikki omat rahansa. Duuninsa se ihme kyllä hoiti aina.

  Faija sitten dokas ja röökas ittensä hengiltä. Ei ollu kiva katella sen viimeisiä aikoja, mutta en mä osannut sääliäkään. Jos olen kyyninen ja kova, niin sinne suuntaan kuuluu kiitos siitä. Se jos kuka opetti, että ei kannata paljoa ihmisiin luottaa ja kaikista vähiten juoppoihin.

  Sorry pitkä vuodatus, osui vaan niin sopivaan kohtaan.
  Hauskaa iltaa. Kyllä mä aion tänään punkkua ottaa pari lasia omaksi ilokseni. ;)

  VastaaPoista
 3. Asiasta ja asian vierestä, mutta osaat kyllä kirjoittaa kiinnostavasti! Jos minulla olisi lehti julkaistavana (valitettavasti ei ole), pyytäisin sinua kolumnistiksi ja saisit korvaustakin kirjoittamisestasi =)

  Olen lukenut koko blogisi ja lukisin enemmänkin! Toivottavasti säännöllisiä lukijoitasi on (satoja/tuhansia) enemmänkin kuin nuo "viralliset" - kuten minä anonyymi (koska en oikein tiedä miten tuollaiseksi viralliseksi nimittäydytään =). Mutta jatka kirjoittamista - minä jatkan lukemista, varmasti!

  NK

  VastaaPoista
 4. Herkeän minäkin kommentoimaan. Joo,minunkin isäni joi (onneksi ei enää, jätti juomiset kokonaan ja viime kännäyksestä lieneen jo yli 20v) ja lapsena sain kokea sen mitä on pelko. Äidin kanssa usein menimme talonmiehen luo yöksi isää karkuun... onneksi vain hataria muistikuvia, mutta tuntuu pahalta katsoa ördääviä vanhempia etenkin, kun tiedän miltä se tuntuu.
  Pari exääni on ollu kovia juomaan, viimeisin niistä menetti sen takia työpaikkansakin. Tein tyhmiä virheitä, yritin muuttaa heitä mutten tajunnut silloin että muutosta pitää haluta henkilön itse, muuten ei onnistu.
  Itelle ei maistu oikein mikään. Yksi tahi kaksi karpalolonkkua joskus saunassa kerran kuussa, sekin tökkii. Sit yks kaks hyvässä seurassa saatan tissutella kaikenlaista aamukuuteen, mut nää kerrat on kerran vuodessa tai harvemmin. Viimeksi oon ottanut kuoharia uutenavuotena, ei oo tehnyt edes mieli.
  Kaupassa kun töissä oon, niin ihmettelen sitä määrää mitä ihmiset koteihinsa kaljaa kantaa. Samat tyypit joka päivä.Ruokaa ne ei osta juur koskaan.
  Hyvä kirjoitus ja anonyymin kommentti on mahtis! Sulla on kyllä taito kirjoittaa, asia kuin asia on kiintoisa sillä tyylillä millä sä kirjoitat. Olitko muuten koulussa millainen ainekirjoittaja??

  VastaaPoista
 5. Ooh, hyviä kommentteja jotka kaiken lisäksi vielä hivelevät egoani.

  Joo, kyllä mä lukiossa alettuani ajattelin, että joku toimittajan duuni vois olla kiva. Mut meidän äikänopettaja kehoitti alkaa harkitsemaan ihan muuta alaa :D Mä oon siitä vähän katkera, kyllä mä olisin varmasti pärjännyt jossain 7 päivää tai Metrolehdessä. Nehän vaan kopioi toistensa juttuja muutenkin.

  VastaaPoista