torstai 20. joulukuuta 2012

223# Pre-joulu

Jouluvalmisteluissahan on täysi hööki päällänsä.

Lahjatilanne on aika hyvä, ollut jo pitkään. Pari lahjaa vielä uupuu, mutta tiedän mitä nekin pitäisi olla, ovat siis vain ostamista vailla valmiita. Yritin jo eilen duunin jälkeen käydä ne lunastamassa pois, mutta ihmispaljous oli sitä luokkaa, että alkoi ahdistamaan ja piti poistua äkkiä takavasemmalle. Noh, ehtiihän tässä vielä, vaikkapa lauantaina. Jos vaikka löytäisi vielä muutaman heräteostoksen, kun on jotenkin tunne, että lahjoja ei ole tarpeeksi tai ainakaan ne ei ole tarpeeksi hyviä. Itselle nyt ainakin.

Nythän on kovasti muotia ostaa materiaalin sijaan joku lammas tai vuohi kehitysmaahan. Se on minusta ok lahja ostaa kehitysmaalaiselle, mutta toisen länsimaassa asuvan ystävän puolesta vähän kummallinen hankinta, ellei nyt tiedä toista hipiksi. Noh, hyvä omatuntohan on ostettavissa vai mitä.

Miten sellainen lahja paketoidaan edes?

Mistä tulikin mieleeni, että en ole edes aloittanut paketoimisurakkaani. Mä olen ehkä maailman huonoin lahjojen paketoija. Mun kyhäelmäni näyttää siltä, että ne olisi humalaisen 7-vuotiaan aikaansaannoksia. Toisaalta, ennen mä paketoin ne pelkkään sanomalehteen, joten siinä mielessä eteen päin on menty.

Mitään jouluvalmistelujahan mun ei tarvii tehdä, sen kun menen vain valmiiseen pöytään. Jouluhan on paitsi remuamisen ja metelöimisen aikaa, niin myös paaston aikaa, koska jouluruoat ovat niin oksettavia ettei niitä syö pirukaan, vähän niin kuin muslareiden ramadan jolloin joutuu paremminvointivaltionkin asukas nälästä kärsimään. Kaikki ne tytinät ja muut imelät laatikot, hyi fan. Tai se joulunrunkku eli läskinen kinkku. Jäks. Varmaan joutuu ostamaan itselleen jotain makkaraa, se sentään on kunnon ruokaa.

Hammaslääkäriin joutuu vielä ennen joulua. Tänään on kunnon remontit siellä luvassa, hammaslääkäri pyysi varautumaan jo etukäteen itkuun ja hammastenkiristykseen, sekä varaamaan kunnolla aikaa. Ei kuullosta hyvälle, ei ollenkaan.

Hautuumaa- ja sukulaiskierros taitaa jäädä tänä vuonna väliin. Ollaan normaalisti tehty se jouluaattona, tuleehan siinä ajamisia lähes 500 kilsaa, mutta mitäs sitä muutakaan jouluaattona tekisi. Harmi, se on ollut ihan hyvä perinne jatkettavaksi.

Valkea jouluhan on tietysti masentava asia 100% suomalaisten mielestä, mutta tällehän ei nyt voida mitään.

Parastahan on tietenkin ne kolmen päivän vapaat. Kerrankin niin, ettei osu joulu viikonlopulle. Muissa maissahan tuo jouluvapaa siirrettäisiin sitten arkipäiville mutta ei komumaissa... mutta onneksi ei tarvitse nyt jauhaa sitä. No joo, loppiainen tietysti osuu sunnuntaille, mutta menkööt. 5 päivää vapaata putkeen. Kun ei nyt tulisi kipeäksi tai mitään, kolleega jo koitti plunssaansa tartutella ennen kuin alistui ja lähti tänään kotiin kesken työpäivän. Toivottavasti ei saanut pöpökantaa liikkeelle.

Joulun välipäiväthän ollaan duunissa, totta kai, kuten myös Uuden vuoden aatto. Toisaalta, vaikka luulisi ettei olisi häiriötekijöitä (koska urpot viettää lomalla välipäivät ja ovat pois sotkemasta kuvioita), niin veikkaan että kiirusta on. Mutta se on sitten sen ajan murhe. Vietetään tämä joulu ensin.

Ja koska olen laiska blogaaja, niin lienee paikoillaan toivottaa lukijoille (niille kaikille kahdelle?) oikein hyvää ja remuallista joulua.

9 kommenttia:

 1. Onhan niitä lukijoita ainakin kahdeksan ja siihen päälle vielä MÄ, joka tietty vastaan toista kahdeksaa eli siinä onkin jo melkein 20 täynnä. :)

  Hauskaa joulua ja raportoi nyt jotain välipäivinä, jotta mullakin olisi töissä jotain järkevää tekemistä. :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä jouluruuat voi modernisoida niin, että saa syödä hyvää eikä pahaa. Juhlinnan kohdettahan pitää kunnoittaa laittamalla pöytään parasta mitä löytyy eikä parasta mitä löytyi 1700-luvulla. Eli kinkun sijaan mureaa possun sisäfilettä, perunalaatikon tilalle valkosipulikermaperunat ja rosollin korvikkeeksi punajuuria, sipulia ja smetanaa... NAM!

  VastaaPoista
 3. Ota sitten glögiä, vai gin toniciako jouluna juot, varoen, ettei GT nouse ;) Mut oikeesti Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 4. Nollis: Tänkjuu.

  DS: Perinneruoat ovat oksettavia, oli kulttuuri mikä tahansa :) Mä jo tein varovaisen ehdotuksen menuun päivitetystä versiosta, mutta se tyrmättiin heti :/

  Sirpa: Glögistä nyt en tiie... juon jos tarjotaan mutta en itse jaksaisi semmoista tehdä / lämmittää. Itse asiassa, ei siitä niin pitkä aika ole kun vasta maistoin glökiä ekan kerran. GT nyt ei varsinaisesti mikään joulujuoma ole. Jouluolutta ja vietnamilaista vodkaa kyllä löytyisi :)

  VastaaPoista
 5. Jouluruuat ovat niin vanhanaikainen keksintö, että hyvinkin kaipaisivat päivittämistä. Itse en moisia kotiini roudaa, tehkööt ne, jotka niistä nauttivat.

  Juomaksi suosittelen minttukaakaota tai rommitotia. (Lämmittää sisäisesti ainakin.) Valon juhlaa!

  -kummitus-

  VastaaPoista
 6. Just tässä mietitään mitä jouluna syötäis, täytettyjä sipuleita, herkkusienihyydykettä, selleri-punajuuri-palsternakkalaatikko...
  Hyvää joulua !

  VastaaPoista
 7. Itse kyllä tykkään perinteisistä jouluruuista, kinkun tosin vaihtaisin kalkkunaan tai johonkin, jos vaan miesväki suostuisi. Mulla on kyllä sellainen kutina että joululaatikoiden päivät ovat pian luetut, seuraava sukupolvi luultavasti hylkää ne. Vai tietääkö joku lapsia jotka tykkää porkkana-, peruna- tai (puhumattakaan) lanttulaatikosta?

  Niin ja hyvää joulua!

  VastaaPoista
 8. -kummitus-, Arja & 円:

  Mä oon ite odottanut lapsuudesta saakka tuota vallankumousta mitä jouluruokiin tulee. Välillä meinaa usko horjua, mutta onneksi nämä teidän kommentit saa uutta valoa asiaan :) Mä en siis tykkää ees kinkusta - paitsi käsitteenä.

  Porukat tuli eilen tohkeissaan kaupasta, olivat tehneet "hyviä" ostoksia. Aikovat valmistaa lipeäkalaa tapaninpäivänä. Ilmoittelinkin sitten siinä, ettei mua tarvii muistaa sitten ruoan osalta sinä päivänä, mulla on jo menoa muuanne. Oi onnea, miten mä olinkin tajunnut ostaa ison kiekuralenkin Tapolaa jemmaan kämpille!

  VastaaPoista
 9. Aina mäkin täällä käyn lukemassa vaikken aina muista kommentoida. Mä kyllä tykkään perinteisista jouluruuista,joista kuitenkin eniten sitten perunalaatikosta ja sitähän ny voi syödä/tehdä milloin vaan.Sitäpaitti jokainen saa syödä jouluna mitä lystää mun mielestä. Kummasti meni kaupassa makkaraa ja pizzaa jo kaupaksi joulupäivänäkin, ja kyllä muakin jo tökkii ne perinneruuat.Aatto ja päivä menee,mut sit on jo saatava muuta.

  VastaaPoista