tiistai 6. maaliskuuta 2012

147# Kamera

En tiedä kuvaavatko muut paljon, ja miten määritellään määrällisesti paljon? Joskus aikoinaan kun oli niitä filmikameroita (voi jessus!), niin oli aina niin tarkkaa mitä kuvataan ja missä. Filmit ja kehittäminen maksoi maltaita + oli rasittavaa. Eikä lopputuloksesta ollut tietoa. Nyt voi kuvata missä ja miten vaan, ja deletoida kuvat saman tien veks. Mulla ainakin kulkee kamera koko ajan messissä, koska olen kyllästynyt siihen että aina törmään johonkin ikuistamisen arvoiseen asiaan kun kameraa ei ole mukana. Kuten ufoihin tai Lady Gagaan tms. Joten en ota enää sitä riskiä.

Pitkään olen jo tuskaillut kameran kanssa.

Mä en muista kuinka vanha tuo nykyinen kamerani on, mutta ei mikään ikäloppu. Ehkä viisi vuotta jos sitäkään. Mutta auttamattoman vanhaksi se on jäänyt. Ei tunnista isoja muistikortteja, kuvat korruptoituvat muistikortilla, akku huonontunut, paskaa linssissä, hävettää kertoa kavereille megapikselimäärää, zuumi onneton. Ja muutenkin, kun vertaa uusimmilla kameroilla otettuihin kuviin, niin ero on kuin yöllä ja päivällä.

Enhän mä sinänsä osaa kuvata, enkä tajua muutenkaan kuvauksesta mitään. Mistään aukoista, valotuksista tai sen semmoisista. Ja kuka muutenkaan jaksaa roudata jotain painavaa ja kömpelöä järkkäriä mukanaan? Ei, kyllä kameran on taskuun mahduttava. Pokkari siis.

Tietysti se katseluruutu pitäisi olla niin iso kuin mahdollista. Vielä muutama vuosi sitten oli digikameroille tyypillistä, että niissä oli sellainen puolikkaan postimerkin kokoinen räppänä mistä tihrustella. Ei semmoista.

Zuumi on oltava hyvä. Millään 4 kertaisella ei tee mitään, sellaisen yli voi huoletta vetäji tiejyrällä. Sitten on vielä optista zuumia ja digitaalista zuumia. Eroa en tiedä. Mutta zuumi maksaa; meidän isä osti juuri pokkarin, jossa on 20-kertainen zuumi, mutta hintaakin tuli lähemmäs 500€. En mä nyt semmosta sentään kamerasta maksa.

Megapikseleistä en tiedä. Ennenhän se oli ratkaisevassa asemassa kun kameraa valkattiin, mutta nyt sanotaan, että on ihan sama onko 8 megapikseliä vai 12.

Valoisuus on sitten vaikeampi homma. Kaveri määrittelee hyvän kameran niin, että sillä tulee ulkona otettaessa taivaasta oikea väri. Ei siis sellainen pelkkä harmaa. Ja äkkiäkös nuo kuvat myös alivaloittuvat. Ei pimeälläkään saa kuvatuksi kuin pelkkää mustaa.

Vaikka "simply modea" tuleekin varmaan useimmin käytettyä (johtuen ihan siitä, että ne kuvat nyt vain sattuvat onnistumaan parhaiten), niin hyvä olisi olla eri kuvausohjelmia käytössä. Jos sitä joskus vaikka jaksaisi tarkastella ja testata niitäkin

Nykykameroissa on myös jokin paikallistin, gps tms, jolla näkee missä on tullut kuvattua. Täyttä sikailua sellainen. Tarvitseeko semmoista muka?

Muistikortti olisi hyvä olla 8 giganen vähintään. Nykyisessä on 2, ja se on aina täynnä.

Mutta joo, tuli nyt sitten ostettua Rajalan verkkokaupasta kamera. Mietin ensin, menenkö paikan päälle niitä pällistelemään, mutta olin varma että mua kusetetaan kuitenkin sen verran ja aletaan kauppaamaan jotain kalliimpaa kameraa, joten helpommalla pääsi kun osti netistä. Joskaan näppituntumaa ei nyt ollut yhtään. Mutta eipähän tarvitse tunnustaa myyjälle omaa tyhmyyttään. Törmään itsekin vastaaviin tapauksiin työssäni, että ei tiedetä mitä halutaan mutta jotain kuitenkin olisi saatava.

Canonin kamera se oli, mutta en vielä ala arvostelemaan sen tarkemmin, ennen kuin vehje saapuu. Megapikseleitä oli muistaakseni 12, zuumi 14 kertanen (en muista mihin saakka optinen oli). Ixusta ei saanut ostaa, joten piti tyytymäni toiseen malliin. Museokaluhan se kuulemma on, mutta ans kattoo nyt. Odottelen kyllä innolla.

5 kommenttia:

 1. Kaikki kuvathan on nykyään tarkoitus photoshopata jälkeenpäin, joten alivalottuneesta kuvastakin voi vielä saada jotain irti. Puhki palaneista sen sijaan ei... Ja saas nähdä minkälainen sun simple on uudessa kamerassa. Mun "uudessa" pokkarissa easy modea ei voi käyttää minkään sortin kuvan räpsäisemiseen. Sillä ei saa edes hyviä huonoja kuvia karmeista ilmeistä!

  VastaaPoista
 2. Ai niin: harmi, että jäi ne ufot sulta kuvaamatta! Gagasta on jo tarpeeksi kuvia.

  VastaaPoista
 3. Mun isä on kamerahullu. Saan aina siltä edellisen, kun se itse ostaa uuden. Sen nykyistä kameraa en tosin osaisi edes käyttää. Edelliset Canonit on olleet aika lailla samanlaisia käyttää, kuin edellisetkin, mutta parempia laadultaan. Uusin on Nikon. Nyt hän kyllä on katsellut jo sillä silmällä jotain parempaa.

  VastaaPoista
 4. Photoshopata en osaa ollenkaan, en vaikka olen käynyt koulussa ihan jatkokurssinkin aiheesta. Mut toivottavasti simple-mode pelittää, ilman sitä oon kyllä pulassa.

  Meidän faijalla on kans kameroita, tosin rikkoi juuri marraskuussa järkkärinsä kaatumalla en päälle.. mutta en edes tiedä paljonko kameroita sillä on. Monta.

  VastaaPoista
 5. Ha-haa, se kamera mikä multa vietiin Hua Hinissä, oli paljon parempi kuin nykyinen varakamera, mut ei voi mitään....kuka käski matkustaa Thaimaahan :(
  Kai ne kaikki kaunottaret osaa photoshopaa ???
  Joku niistä vois opettaa sen mulle ?

  VastaaPoista