perjantai 3. helmikuuta 2012

136# Kansallisbiisi

Mä erotan ehkä viiden-kuuden maan kansallisbiisit. Tai siis tunnistan. Suomen, Saksan, Englannin, Venäjän, Usa:n, Canadan. Ehkä jopa Ruotsin. Ei silleen, että mä mikään fani olisin, mutta törmäähän näihin aina pakosti urheilukisojen yhteydessä.

Monet biisit on sellaisia ihmeellisiä hölinöitä, ettei niistä ota mitään tolkkua, ei erota alkua tai loppua. Vain jotain semmoista mekastusta joka sitten loppuu yhtä äkisti kuin alkoikin. Nuo tunnistettavat biisit ovatkin siksi poikkeuksellisia, että niissä on jonkinlainen melodia jonka on oppinut omaksumaan.

Mutta jaetaas palkinnot parhaimmista kansallisuuslauluista:

1) Venäjä. Vaikka valtion nimi on matkan varrella vaihtunut, niin biisi on ja pysyy. Se on suurvallalle jotenkin sopivan mahtipontinen. Ainoa mikä ihmetyttää, on se ns. alkusävel heti biisin alussa; aivan kuin siinä testattaisiin, mistä sävelestä lähdetään liikkeelle. Ovatko muut huomanneet tätä?

2) Englanti. En ole varma, onko Walesissä, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa sama biisi? Luultavasti on, vaikka Englantia muissa maakunnissa inhoavatkin. Biisi kai sinällänsä ei ole mikään omistus maalle vaan ennemmin kuningattarelle. Ihmettelenpä siis, ettei Rule Britannia ole saanut enempää krediittiä kun on biisiä valkattu.

3) Saksa. Onhan se semmoinen rallatus, että ihmettelenpä ettei biisi ole mennyt vaihtoon Toisen Maailmansodan jälkeen. Onko muuten kukaan koskaan vaihtanut kansallislauluaan?

No sitten tämä Suomen renkutus; ei sekään missään nimessä huono ole, siinä on sellainen omanlainen logiikka noin niin kuin melodisesti. Semmosta torvella töräyttelyähän se on. Eihän siinä varmaan nuotteja ole kuin pari rivillistä, joita sitten kerrataan pariin kolmeen kertaan? Ilmeisesti tässäkin on lauluntekijällä ollut kiire kaljalle kun ei ole maltettu tehdä omintakeista nelirivistä nuottikulkua, vaan kerrataan pariin kertaan kaikki ja s'oon siinä.

Entäs ne sanat sitten? Suomalaiseen tyypilliseen tapaan ollaan taas niin kovin vaatimattomia; ei brassailla ollenkaan, vaan luetellaan asioita joita meillä ei ole. Puutelista:
- laakso
- kukkula
- vesi
- ranta
- rakas

Mutta tämä pohjoinen maamme meillä sentään on, jossa soi sana kultainen. Mitä helvettiä sekin tarkoittaa? Kyllähän Lapista silloin tällöin arvometalleja löytyy, mutta onko se niin merkittävä asia, että pitää ihan mainosbiisiin asia laittaa?

Itselleni toimii paremmin kuitenkin Irwin Goodmanin 'Ryysyranta'. Sopii Itsenäisyyspäivään kuin nenä naamariin.

3 kommenttia:

  1. Haa,kommentoiti onnistuu jälleen :)
    Deutschland Deutschland über alles...Mä osaan jopa laulaa Ruotsin viisun ekan säkeistön ulkoa!
    Suomen laulussa ihmetyttää myös kohta "maa kallis isien".Entäs ne muut sitten,äidit ja lapset ja muut?Mutta eikös se myös ollut niin että Virossa on sama sävel kuin Maamme-laulussa??Siksi se pitäskin vaihtaa vaikkapa Finlandia-hymniksi (joka soitettas arvokisoissa aina kokonaan...).

    VastaaPoista
  2. Kyllä kommentointi on jo onnistunut jonkin aikaa? Mietin kans sitä isä-juttua, mutta ehkä ukot ovat rakentaneet tätä sitten sydänverellä tai jotain?

    Niin joo viro. Tunnistanhan mä senkin kansallislaulun.

    VastaaPoista
  3. Joo no mä olen lukenut kännykällä näitä juttuja enkä ole kokeillut kommentoida.

    VastaaPoista