perjantai 20. tammikuuta 2012

127# Lähiö

Mä tein eilen kävelylenkin erääseen Itä-Helsingin lähiöön, jossa lapsena asuin. Kerrostalo oli vielä paikoillaan, muistan kerroksen mutta en tarkalleen mikä parveke kuului meille. Muistan näkymät ikkunastakin jotenkin, vaikka muutettiin siitä pois kun olin kuuden. Alapuolella oleva huoltoasema oli nyt muutettu kylmäasemaksi, ja huoltorakennukset ränsistyneet. Ostoskeskuksen kaupat olivat menneet nurin, ja kaljakuppilat vallanneet toimitilat. Eräs räkälä mainosti ikkunassaan myös tarjoavansa napakasti "ruokaa".

Kadulla, jota ei oltu aurattu - vaan itse asiassa jopa ajotien lumet oli aurattu jalkakäytävälle tehden kävelystä mahdottoman - haisi viina ja tupakka. En tiedä mistä asti se kantautui. Känniset örisi. Puolet vastaantulijoista olivat saaneet kyllä kosolti aurinkoa/solariumia rusketuksesta päätellen.

Ränsistyneistä varastoista kuului paikallisten bändien treenimökä. Ikkunat olivat verhottu jättimäisellä Suomenlipulla.

Vastaantulijat kyttäilivät, vähän oikein arvelutti liikuskella siellä. Kukaan ei kuitenkaan tullut pummimaan tai sekoilemaan. Siitä huolimatta olin iloinen, ettei minun tarvinnut siellä enää asua.

Luin muutama vuosi sitten lehdestä, missä seurattiin jonkun utsjokilaisen koulun luokkaretkeä Hesaan. Lapset olivat ehkä kymmenen tai yksitoista tai kaksitoista. Tuskin nuorgamilaisessa koululuokassa on 40 oppilasta, kun koko kylässä ei ole niin montaa asukastakaan. Osa lapsista ei ollut koskaan nähnyt elämässään liukuportaita tai hissiä tai edes liikennevaloja. Mä mietin, millainen elämys tuo matka on heille ollutkaan. Lentomatka ja kaikkea. Niitä kierrätettiin sitten ympäri Helsinkiä ja poikettiin muistaakseni Linnanmäelläkin. Lapset olivat tietenkin haltioissaan, mutta vierailun päätteeksi kun kyseltiin millä mielellä he palaavat kotiin, niin totesivat kaikki, että se (Nuorgam?) on paras paikka.

Mä en tajua. Pelkkää lunta ja jäätä, eikä mitään muuta. Kuka haluaa asua sellaisessa kurjuudessa?

Varsinkin kun tarjolla on sellainen paratiisi kuin Hesan lähiöt.

7 kommenttia:

 1. Itsekin Hgin Bronxin kasvattina pystyin hyvin samastuman tuntemuksiisi. Tosin silloin, kun meikäläinen oli kakara tai teini, oli meno kyllä niin kilttiä nykyiseen verrattuna. Onneksi äitikin pääsi sieltä pois, joten ei tarvitse sinne päin edes... vilkaista.

  Toi sun talvi-ahdistus kyllä naurattaa, vaikken todellakaan talvifani ole. :D

  VastaaPoista
 2. Äläkä nyt vaan sano, että toi yllä mainittu tieto selventää monta asiaa ! :D

  VastaaPoista
 3. No, sitähän mä en tiedä miksi jotkut asuu (edelleenkin) huonolla asuinalueella :) Vai ovatko he kenties "huonoja" ihmisiä itsekin :D Ja sen aiheuttaa ne vuokratalot ja kaljakippolat? Ei semmosia omakotitaloalueilta löydy.

  Nykyinen asuinalueeni on semmoinen keskiluokkainen. Ennen kovinkin rauhallinen, mutta on nyt viime aikoina mennyt huonompaan suuntaan. On alkanut tulemaan tätä "sakkia". Uutisista sain lukea, että bussikuski oli hakattu ja ryöstetty, ja saman kadun päässä missä asun, oli joku juopposakki tehnyt paloittelumurhan. Toisaalta, onko sitten aina ollut semmoista mutta vasta nyttemmin alkanut kiinnittämään asiaan huomiota, en tiedä.

  Mä inhoon palelemista. Se on mun mielestä jonkinlaista kidutusta, fyysistä kipua. Ja talvellahan on aina kylmä. En tajua miten kukaan voi nauttia sellaisesta. Jos nyt olisi kansanäänestys suomessa, millainen ilmasto haluttaisiin ottaa käyttöön, tämä nykyinen vai trooppinen, niin en tajua miten joku viitsisi laittaa äänensä tämän nykyisen puolesta? Mutta varmasti sellainenkin henkilö löytyisi. On tämä niin kieroa meininkiä saakeli.

  Tää kommentti meni nyt ihan persiilleen. En edes itse tajua mitä yritin sanoa. Pistetään unenpöpperön piikkiin. Ei pitäis herätä näin aikaseen lauantaiaamuisin.

  VastaaPoista
 4. Ns. huonot asuinalueet ovat yleensä halpoja asuinalueita, joten eiköhän se syy ole osalla siinä.
  Eikä todellakaan ole aina ollut tällaista ! Nykyään on henki kyllä niin halpa ja näitä ryyppy- yms. porukoita kyllä löytyy, joissa tyhmyys on vallitseva luonteenpiirre.
  Joo, talvesta ei ole mitään hyötyä kenellekään. Pelkkää harmia ja vitutusta vain.

  Niin, oli mulla sellainen asia, että blogissani on tunnustus, joten käy hakemassa. :)

  VastaaPoista
 5. Ohoo, wohoo \o/ Kiitos vain :)

  VastaaPoista
 6. Siellä Nuorgamissa niillä on perhe ja kaverit, ei ne muuta kaipaa, kun eivät ole muuhun tottuneet. :)

  Itse oltiin Kainuussa mökkeilemässä viikko. Matkaa lähimpään kauppaan oli 30 km ja olisin tullut hulluksi siellä pidemmän päälle. Se on tietysti ihan tottumuskysymys.

  VastaaPoista
 7. Niin no jaa... voiko joku olla pettynyt, jos kauppaan _ei_ olisi 30 km, vaan esimerkiksi 300 metriä ?

  VastaaPoista