keskiviikko 7. joulukuuta 2011

106# Ruotsi

Mikään ei ole parempi tapa viettää itsenäisyyspäivää kuin lähteä Ruotsinristeilylle.
Maanantaina siis duunin jälkeen suoraan terminaaliin. Olen töissä kantakaupungissa, joten päätin kävellä terminaaliin, kun eihän mulla mitään painavia kamoja ole moisen pikkupyrähdyksen takia. Reppu riittää mainiosti. Joka tapauksessa, kiinnitin jo kävellessäni huomiota melko kovaan tuuleen.

Olin liian ajoissa terminaalissa, joten jouduin siinä vähän aikaa vartoomaan. Pp tuli sitten samalla ratikalla kuin tuttavapariskunta, jonka kanssa jaoimme hytin. Käytiin Pp:n kanssa jonottamassa liput. Tietysti valittiin hitain mahdollinen jono. On aivan uskomatonta, miten joku saakin kulutettua niin jumalattomasti aikaa siinä lippuluukulla. Miten riittää asiaa?

Käppäiltiin paattiin, hyttimme oli neljännessä kerroksessa. Omituinen haju oli käytävällä, sellainen pinttynyt tupakan ja vanhan viinan haju, ulolla höystettynä. Hytti oli tietysti pieni, ja lattia tahmainen kuten seinätkin, mutta sängyt vaikuttivat puhtailta. Niin, ja olihan meillä ikkuna. Kyllä sellainen pitää olla, vaikka ei tietysti näin talviaikaan mitään näekkään.

Kusihätä oli mieletön, joten pääsi ensimmäiseksi tutustamaan pynttyyn.

Mentiin parille drinksulle baariin. Siellä ei ollut juuri ketään, joten sai ihan rauhassa istuksia ja jutella niitä näitä. Sitten alkoi bingo, ja harmaahipiäistä valui paikalle, ja baari olikin sen jälkeen täynnä. Osa meidänkin seurueesta osti parit kupongit; toisaalta tässähän alkaa olemaan ikää itselläänkin sen verran, että paré alkaa harrastamaan näitä eläkeläishupeja.

Käytiin syömässä ravintelissa. Olin kahden vaiheilla söisikö hampurilaisjutun vai lehtipihvin. Tuli sitten otettua jälkimmäinen, ja se oli kyllä totaalinen virhevalinta. Hampurilaisjutska näytti niin paljon paremmalta, kun tuttavapariskunta sellaisen valitsi. Pp otti entrecotên, siinäkin kuulemma oli hyvät ja huonot puolensa.

Ruoan jälkeen käytiin Taxfreessä ostoksilla. Varsinaiset tuliaisostokset päätettiin jättää seuraavalle päivälle, mutta ostettiin nyt pientä purtavaa ja juomista. Sen jälkeen palattiin hyttiin.

Jo ruokapöydässä alkanut haukotteluseminaari alkoi saamaan hytissä surkuhupaisia piirteitä, kun väki alkoi tosissaan käymään nukkumaan :rolleyes: Mun oli sitä vähän vaikea sulattaa, mutta pyrin välttämään lapsellista vastustelua. Lähdin kuitenkin käymään sitten iteksiin vielä baarissa. Hävisin 40 € rulettiin, toiset 40 € Blackjackiin, ennen kuin ehdin edes tajuta. Tuttavapariskunnan miespuolinen edustaja tuli vielä baariin seurakseni ja tilasi oluen. Katseltiin siinä humalassa toikkaroivia matkustajia. Mulla olisi vielä suu napsannut vähän, mutta piti sitten pidätellä, etteivät leimaa juopoksi ja palattiin hyttiin, vaikkei kello ollut paljon paskaakaan.

Nukuin ehkä pari puolen tunnin settiä. Sen jälkeen laiva keinui myrskyaallokossa kuin heikkopäinen, ja joku ihme kolina kuului ulkoa ikkunamme takaa. Ja muutenkin, kun mä otan vähänkin alkoholia niin mun elimistö tulee sellaiseen kiihtyneeseen tilaan, enkä saa nukuttua. Joten pyöriskelin sitten vuoteessa monta tuntia nukkumatta. Meinasi alkaa tosiaan vituttamaan... meinaan jos nukkua haluaa niin sen voi tehdä paremmin kotona, ei sitä varten tarvitse lähteä laivalle asti. Keinuvassa, kolisevassa metelissä semmoseen ahtaaseen paikkaan sullottuna... huoh. Nukahdin kuitenkin Maarianhaminan visiitin jälkeen (puoli viiden kieppeillä), joten ei onneksi ihan koko yö valvomiseksikaan mennyt.

Aamulla oli herääminen aikaisin, mutta ei tosiaan ollut krapulaa. Ehkei juomattomuus ollut sittenkään paskempi idea :)

Meille oli buukattu meriaamiainen. Mä olen ollut aina vähän nirso syömään aamulla, mutta hyvinhän tuo meni alas. Sai tuhdin alun päivälle.Katseltiin ikkunasta ohilipuvaa Tukholman saaristoa.

Laiva saapui satamaan kymmenen kieppeillä. Tuttavapariskunta oli hommannut bussiliput Cityterminaaliin ja takaisin, mutta me Pp:n kanssa käveltiin kun ollaan niin rautaisessa kunnossa.

Oli aika kylmä, jopa pakkasta. Ja kadut osittain jäässä. Hrr. Tulikin siinä talsiessa mieleen, että en ole tainnut koskaan käydä Tukholmassa kesäaikaan.

Mä yritin käyttää rillejäni, mutta ei siitä oikein mitään tullut. Jotenkin tulee huono olo niiden kanssa, ja tuntuu etten saa edes hengitettyä nokan kautta :D

Slussenilla joku puliveivari tuli kinuamaan röökiä. Vaikutti ihan suomalaiselta sälliltä, joku ihme kaljakorikin sillä oli siinä. Jatkettiin matkaa, ja käveltiin vanhankaupungin halki Åhlénsille asti, jossa poikettiin kauppaan. Pp:llä oli suuri ostoslista hankittavista tavaroista, ja voi kylläpä hän ostelikin. Oli muutenkin kuin kala vedessä, kun osaa ruotsia niin hyvin. Mä tajusin - tai no, arvasin - lauseen sieltä täältä, mutta en mä olisi osannut kyllä vastata mitään.

Käytiin myös NK:ssa ja Pubissa (ei siis sellainen baari vaan kauppaliike) ja Galleriassa vai mikä se oli. Sitten vielä ruokakaupassa, josta mäkin sain erikoisteetä, sipsejä ja kakkoskaljan kotiinviemisiksi. Ja pyörittiin edes takaisin muutenkin, ennen kui palattiin takaisin vanhaan kaupunkiin. Pp halusi käydä jossain sellaisessa kunun matkamuistomyymälässä. Mä ajattelin etukäteen, että siellä on ehkä muutama ihminen, ja siellä tehdään yksi ostos viikossa. Mutta paikkahan oli ääriään myöden täynnä, ja siellä joutui jonottelemaan  pitkään. Uskomatonta kyllä. Miten kukaan on kiinnostunut kuninkaalisista niin paljon, että vielä ostaa moista kamaa? Noh, Pp tuli tyytyväiseksi kun sai haluamansa.

Oli edelleen kalsa, ja jaloissa jo painoi, joten poikettiin kaffelaan jossa ryystettiin kaakaot. Olivat kyllä ihan makoisat, ei siinä mitään.

Voimien palauduttua ja käsien lämmettyä lähdimme vielä Södermalmille, jossa en ainakaan itse ole koskaan käynyt. Eikä siellä turisteja näkynyt muutenkaan. Käytiin taas jossain kummallisessa Pp:n suosikkiliikkeessä, jossa oli jumalattoman kallilita tavaroita. Jotain hän sieltä sai ostettuakin. Käytiin vielä Södermalmin Åhlènsissa, jossa Pp jälleen tehtaili ostoksiaan.

Sen jälkeen lähdettiin satamaa kohti, käytiin vielä jossain semmosessa kirkkopuistossa katsomassa auringonlasku. Hienoa oli.

Päästiin takaisin laivalle. Tuttavapariskunta oli ollut jo tunnin verran kipolla.

Kävin suihkussa, join pari alkoholipitoista juomaa siinä odotellessa laivan lähtöä. Paatti taisi lähteä klo 16.45. Käytiin tax freessä tekemässä sitten ostokset, ja kylläpäs ne vaan maksoivatkin taas. Ostin karkkia aika tavalla, mutta myös litran lekan Laphroaig-viskiä. Se maksoikin lähemmäs viisikymppiä, joten ei varmaan viitsi ihan kokista sillä pilata. Todennäköisesti pullo säilyy minulla yli vuoden, eihän tuota raaski juopotella.

Tuli siinä viskinmakuja selatessa huomattua sellainenkin makuarvio, kuin "selvä vatiluonne". Melkein olisi tehnyt mieli ostaa tuo pullo, jotta olisi tiennyt miltä "selvä vatiluonne" maistuu. Edes pikainen googlaus aiheesta ei anna minkäänlaisia tuloksia.

Meille oli varattu buffetti, se alkoi klo 17.30. Siellä oli jouluruokaa, mutta onneksi tavan ruokaa myös. Ärsyttää kun jouluruokaa tuputetaan muutenkin kaikkialla, ja sitten on ihan kypsä siihen jo ennen joulua. Saati kun sitä pitäisi vielä syödä joulun pyhätkin. Oli tuollakin tarjolla lipeäkalaa ja tytinää. Siis hyi helvetti, kuka pitää jouluruoasta? Ilmeisesti samat tyypit, jotka pitävät talvestakin, eli ei kukaan. Olisi kiva tietää kuinka paljon kansan paino putoaa joulunpyhien aikaan, kun kukaan ei saa syödäkseen oikeaa ja hyvää ruokaa, vaan pelkkää skeidaa kuten mm. laatikkoja, kinkkua ja konvehteja. Ja kaikki vaan jonkun typerän perinteen takia! Jos joskus 1600-luvulla on Suomessa nähty nälkää ja syöty pettuleipää yms, niin mä en ymmärrä miksi nykyään täytyy juhlistaa tilannetta syömällä samaa moskaa?

Tulihan sitä nyt muutama lautasellinen vedettyä sitä ruokaa. Sitten vielä muutama lasi valkkaria ja kaljaa, sekä yksi punkku vahingossa. Viini oli semmoista pultsarijuomaa, ja vähän oli naurussa pitelemistä kun buffaväelle kaupiteltiin vielä kotiinviemisiksikin tätä kuraa.

Tuttavapariskunta meni vielä tekemään tax free ostoksiaan, me mentiin Pp:n katsomaan niitä kuvia, jotka otetaan tullessaan laivaan. Siinä kuvaa etsiskellessämme viereeni tuli ruotsia höpöttävä mummo, ja ajattelin, että onpa mummo vetässyt kummallisen karkin kun haisee niin erikoiselta. Sitten Pp alkoi kakomaan, ja sanoi että toi muori on varmaan paskonut housuunsa, ja että se on kakan haju mikä haisee. Sitten alkoi kyllä itseänikin etomaan niin paljon, että piti jättää kuvien haeskelut seuraavaan kertaan ja poistua takavasemmalle.

Käytiin sitten baarissa ostamassa shamppanjat kun oikein tuli ylin miehistö estradille nostamaan lasin kuohuvaa Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Vaikka miehistö varmaan olikin ruotsalainen :D

Käytiin osallistumassa Casino-kouluun, mutta Pp pahoitti mielensä kun ei kuvauslupaa herunut ja se blackjack -jakaja häntä asiasta kurmootti. Joten pelit jäi siltä illalta väliin ja hyvä niin. Käytiin Pp:n kanssa pubissa ottamassa sitten superlonkerot, ja juttelemassa niitä näitä. Hyttiin palattuamme tuttavapariskunta olikin jälleen jo menossa unille. Minusta se oli uskomatonta; kaikilla muilla oli sentään vapaapäivä seuraavana päivänä, ja itse joudun menemään suoraan laivalta töihin. Joten kirjataanpa itselleen ylös, että unikavereina kivoja, mutta bileseurana pidättäytyviä.

Tosiaan kun edellisenä yönä ei ollut tullut nukuttua kuin joitakin tunteja ja seuraavana päivänä duuniin, niin ei se nukkuminenkaan huono vaihtoehto ollut. Nyt ei tuullut eikä laiva keinunut enkä muutakaan kolinaa havainnut, niin ihan hyvin kyllä nukutti. Ja lepo tuli tarpeeseen.

Mä en ole ikinä ollut niin hyvässä hapessa laivareissulla kuin aamulla herätessä. No, vähän yökötytti, mutta se oli vain stressivatsa ja inhotutti tuleva työpäivä. Käytiin Pp:n kanssa hakemassa mulle leipä aamupalaksi; sain siitä tosin vain puolikkaan syötyä. Pakattiin kamat, odoteltiin että kippo saapui satamaan. Sitten väentungoksessa ulos. Muut lähtivät viettämään vapaapäivää, minä lähdin painavan repun (ne tuliaiset nääs) kanssa duuniin kitumaan.

Mutta annetaan nyt arvostelut suurelle laivaristeilylle: kyllä tästä 4 tähteä tulee (viidestä). Ja kuvia oheen:

Aamiaisella:

 Vanhaa kaupunkia.

Puu vielä viheriöi:

Viinakauppa:

Koirailija:

Kyrka

Aurinko laskee seljän taa

Ostokset:

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan yhtä tylsältä kuin mein laivareissu *lol*

  VastaaPoista
 2. :D

  No, toivottavasti teidän thaimaan reissu on miellekkäämpi.

  VastaaPoista
 3. Se ei liene mikään yllätys,että minä pidän jouluruuasta...

  VastaaPoista
 4. Talle: Mä sanoin, ettei pidä.

  VastaaPoista
 5. Nauroin läpi postauksen. Harvinaista herkkua. Kiitos !!

  VastaaPoista
 6. En kyllä löytänyt mitään huvittavaa tekstistäni.. mutta kiva jos miellytti :)

  VastaaPoista