maanantai 17. lokakuuta 2011

82# Röökilakko

Olen ollut nyt 716 päivää röökilakossa. Toisin sanoen, parin viikon päästä tulee 2 vuotta täyteen edellisestä sauhusta. Tarkastellaanpa asiaa hieman.

Ensimmäiset röökit polteltiin 12-vuotiaina, lähimetsikössä. 14-vuotiaana sai jo itsekin ostettua röökiä kioskilta (silloin ikäraja oli tosin 16 v), eikä niitä ikärajoja mun mielestä pahemmin valvottu. Oli niin jännää aina koulussa hipsiä pienen matkan päähän sauhuttelemaan... vau! Vasta näin jälkeen päin olen miettinyt, miten naurettavalta sen on täytynyt näyttää.

Senkin muistan, kun jossain vaiheessa tuli nuorisolle suunnattu Yo-tupakka. Askissa oli normaalin 20 savukkeen tilalla vain 18 pölliä, joten hintaa oli saatu hilattua vähän alaspäin. Olisikohan aski makasanut 14,70 mk?

Armeijassa nyt täytyy kaikkien tupakoida. Jo senkin takia, että esim. ruokailun jälkeen röökaajat meni tupakalle ja nössöt meni siivoomaan :D

Aika kultaa suihkut, mutta kertaakaan ei ole lakko kaduttanut. Jo silloin kun polttelin, inhosin sitä hajua mikä pinttyi vaatteisiin ja tukkaan ja sormiin. Ja se semmoinen nuhjuinen ja nuutunut olo. Ok, kyllähän se röökilläkäynti muitten pahisten kanssa loi semmoista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tai ne lauantaiaamut kun sai rauhassa kessutella parvekkeella kera kaffekupposen.

Vai oliko se niin? Eikö aina parvekkeella ollut niin helvetin kylmä imeä sitä kamalanmakuista röökiä, naapurit paiskoivat mielenosoituksellisesti ovia ja ikkunoita? Joka kerta iski tajuton paskahätä kun oli muutamat hatsit ottanut? Ja vaikka pari aamun ekaa röökiä maistuivatkin hyvälle, niin entä ne päivän loput 18? Hyi saatana.

Tuntuu siltä, että plunssia oli paljon useammin kuin nyt ei-tupakoitsevana. Ainakin yskät ovat nykyään maltillisempia. Ja se röökinpoltto muutenkin oli silkkaa kidutusta kun kurkku huusi leipää muutenkin. Ja muutenkin, ei siinä savun hengittämisessä nyt kovin paljon järkeä ole kun oikein fundeeraa. Siihenhän sitä kuollaan tulipalossakin. Ja vaikka röökinpoltto on aika halpaa huvia sellaiselle ihmiselle, joka on hoitanut koulutuksensa ja työnhakunsa kunnollisesti, niin kannattaako maksaa itsensä vahingoittamisesta omakotitalon verran?

Vireystasoni on kohentunut, ja energisyys lisääntynyt. Ääreisverenkierto on parantunut - ennen mulla oli sormet ja varpaat jäässä saunassakin. Ja parasta on, että voi keskittyä olennaiseen, eikä aina uusissa tilanteissa & tapahtumissa puntaroida missä ja miten pääsee röökille.

Viime lauantaina kävin ryyppäämässä muutamien kaverien kanssa. He polttavat silloin kun ovat ulkona juhlimassa. Se ei onnistuisi minulta; jos polttaisin yhdenkin röllen, niin polttaisin luultavasti seuraavan vuoden. Eikä mun tee oikeastaan mielikään yhtään. Olen ollut aiemminkin röökilakossa muutaman vuoden, mutta retkahtanut. Mutta silloin mulla olikin vähän erilainen fiilis; tiesin että retkahtaminen tapahtuu ja se on vaan ajan kysymys. Mutta nyt olen saanut tarpeekseni koko lajista. Mutta siis joka tapauksessa, lauantaina piti istua koko helvetin yö kylmällä terassilla röökipilvessä. Tiedä kuinka monta röökiä siinä tuli hengitettyä. Ja seuraavana päivänä kaikki vaatteet haisivat kamalalle, kuten myös lakanat, tukka jne. Hyi saatana.

Ja aamulla ruuhkametrossa semmonen paksukainen tuli ruuhkametrossa aivan iholleni, ja oli tietysti vetänyt kiukkukessut juuri ennen metroon siirtymistä. Voi vittu sitä hajua. Miksei se voi ees syyä jotain purkkaa tms raikastetta, kai sekin vähän auttaisi? Ainakin mä yritin dumpata sitä röökinhajua polttaessanikin.

Sinänsä mä en kyllä usko mihinkään Guzeninan ratkaisuihin, että aletaan kieltämään polttamiset parvekkeella ja piilotellaan röökiaskit kaupoissa ettei pennut näe, jne. Kyllä ihmisen pitää itse tajuta, mikä itselle on hyväksi. Jos joku ei asiasta välitä, niin se olkoot hänen tyhmyytensä, mutta vapaus päätöksestä pitäisi olla itsellä.

Kyllä röökinpoltossa on hyviäkin puolia. Parhaimmillaan se on hyvä sosiaalinen tapahtuma. Sairaalassa nämä röökiveikot jäävät harvemmin vuodepotilaiksi; kuntoutus alkaa heti kun röökille on päästävä. Kovikset polttavat röökiä, joten sillä tavoin selviytyy koulukiusaajien hampaista. Tekee odottamisesta vähemmän tyhmän näköistä. Ja sitten tietysti mielihyvä; mitä hyötyä ihmiselle on esimerkiksi vuoristoradalla ajelusta?

3 kommenttia:

  1. Olet kyllä ollut melkoinen ketjupolttaja... Hienoa että olet saanut lopetettua ja tajunnut kuinka ääliömäistä polttaminen on! :)

    VastaaPoista
  2. Joo,hieno homma!!Hatunnosto ja hatun osto sille!Voi sanoa etten ole koskaan polttanut,sen verran taki että tiedän ettei ole mun juttu.On nimittäin 20v sitten olemassa valokuvia,joissa olen tupakka kädessä jossain baarissa,että sen verran on koklattu.Kyllä muuten vaatteet haisi kauheelle ja hiukset ym. ennen kun baarista tuli kotiin.Hyi olkoon!Ja mulla on muutama tuttu,joiden kotona sisällä poltettiin muinoin.Kun menin kylään,polttivat silloin tuuletusikkunasta tai peräti liesituulettimen alla...Tuuletusikkunastahan savu pukkasi yhtä lailla sisälle.Kylästä kun kotiuduin niin vaatteet ja kaikki haisi pitkään ihan kamalalle.Isäntähän meillä polttaa pikkusikareita ja sille aina motkotan siitä,miten pahalta se haisee...

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä kuin edelliset *lol*

    VastaaPoista