tiistai 23. elokuuta 2011

56# Muuttolinnut

Yksi eläinmaailman kusetus, mikä on alkanut taas viime aikoina korpeemaan - kuten joka kerta tähän aikaan vuodesta, on muuttolinnut. Muuttolinnut. Vielä viime viikolla näin pääskysiä kirmaamassa taivahalla, vaan nyt on räystäät hiljentyneet. Lauantaina näin komean auran jotain isokokoisia lintuja. Ovat tainneet lähteä parempiin oloihin. Talvea evakkoon. Kuten rikkaat suomalaiset eläkeläisetkin.

Jotenkin se nyt vaan on niin epäreilua, että toiset linnut pystyy niin tekemään. Onhan se kiva, kun kevään edetessä huomaa lintujen palanneen, ne laulelevat, rakentavat pesiään ja hautovat muniaan ja mitä helvettiä nyt tekevätkään. Pääskysten ilmaantuminen on varma kesän merkki, kuten se idioottilorukin kuuluu. Mutta silti... enemmän mä arvostan semmosia lojaaleja lintuja, kuten vareksia ja harakoja ja tiaisia, jotka pysyvät täällä läpi talven, henki uhattuna. Palelevat kylmässä ja syövät jäätynyttä jäkälää. Sillä välin toiset kaartelevat Afrikan lämmössä herkutellen makoisilla öttömönkiäisillä.

Tietysti, voidaan ihmetellä, mitä järkeä jonkun linnun on ylipäätään lentää näin kauas pohjoiseen. Eikö kannattaisi asua aina ruokaisella ja substrooppisella alueella? Kyllä mä olen nähnyt pääskysiä kesäaikaan Kreikassa ja maalis-huhtikuun vaihteessa Dubaissa, eihän nekään minnekään Suomeen lennä. Ja sitä paitsi, lisääntyvätkö linnut talven aikana siellä etelässä, vai saavatko he vain yhden pesueen, ja senkin kesällä, jolloin linnuista tulee sen maan kansalaisia minne syntyvät? Ja sitten kun ovat esimerkiksi suomalaisia lintuja, niin heillä on oikeus tulla Suomeen? Mutta millä verokkeella ne pääsevät taas evakkoon etelään? Onko heillä kaksoiskansalaisuus?

Se on niin väärin, että ihmettelen mikseivät läpi vuoden elelevät tipuset vittuunnu ja puutu tähän epäkohtaan? Koska kyllä sitten kun Afrikassa on liian kuumaa ja kuivuuden takia ruokakato iskee, ollaan valmiita palamaan verottamaan toisten apajia. Tai eikö talviaikaan paikallisia ärsytä, kun pohjoisesta tulee lauma pakolaisia heidän ruokapöytäänsä? Etenkään kun en usko, että toisen maan linnuilla olisi mitään sellaista erikoisosaamista, jolla he voisivat kompensoida kuluttamansa hyödykkeet. Puhumattakaan lieveilmiöistä: lisäävät vaan kulkutautien ja lintuflunssien määrää. Entäpä kulttuurilliset epäkohdat?

Mutta onneksi me ihmiset ollaan fiksumpia. Mehän ei tämmöseen syyllistytä.

4 kommenttia:

 1. Jos sitä rahaa löytyis, varmana talvehtisin muualla.
  Ps. pikkulinnut voi saada monta poikuetta kesän aikana, ei kai ne talvella lisäänny, Afrikassakaan. Samaa olen ihmetellyt, mitä ideaa on lentää ees taas, pysyisivät siellä lämpimässä.

  VastaaPoista
 2. Se on kai se ravinto mikä ne ajaa talveksi muualle.Pääskyset popsii jotain hyönteisiä ja kun ilmat viilenee,siihen loppuu hyönteiset.Vai ootko nähny pääskysiä esim. torilla pullanmuruja kärkkymässä tai taistelemassa laumana jonkun roskan kimpussa?
  Varikset on mun mielestä kivoja.Jotenkin sympaattisia tepastelijoita.Harakat taas on vittumaisia räkättäjiä.
  Aattele jos linnuilla olisi ilmassa joku passintarkastuspiste,jossa ulkkomaille menevien pitäisi leimauttaa joku lappunen.Takuulla ovelimmat lentäisi sen ohi takavasemmalta.Passilintusia ottaisi pannuun se.

  VastaaPoista
 3. Kyllä ne saisi syödä pullaa ja marjoja kuten muutkin linnut. Ihme nössöilyä.

  VastaaPoista
 4. Mut miks muuttaa Afrikasta asti Suomeen + Eikö ne vois jäädä vaikka Puolaan ?

  VastaaPoista