perjantai 19. elokuuta 2011

53# Syylä

Mulla on ollut kädessä syylä, vasemman kämmenen sivuosassa, eli vastapuolella peukaloa. Tosi ärsyttävä. Se on ollut siinä ainakin kymmenen vuotta, ehkä enemmänkin. Googlauksen perusteella, syylät tulevat ja katoavat itsestään, muutamassa vuodessa.

Mä olen tässä odotellut, mutta mitään ei ole tapahtunut. Kaverini oli kuullut, että kynsilakalla sen saa pois. Kun olin hänen kanssaan kerran Saksassa, hän muisti asian ja osti kaupasta kynsilakkaa, ja voiteli säännöllisesti sillä käteni, kerran jopa keskellä kaupunkia porttikongissa, jonne oli kerääntynyt pari paikallista puliukkoa ryypyille. Ilmeet olivat näkemisen arvoiset.

Kynsilakkaa kokeilin päivittäin ehkä neljän viikon ajan. Ei auttanut. Kävin sitten hakemassa apteekista Verruxinia. Levittelin sitä aamuin illoin, kuten ohjeessa sanottiin, kunnes erään kerran jälkeen se alkoi sattumaan niin saatanasti, että piti lopettaa hoito. Syyläri jäi ja pysyi.

Tuosta on kulunut aikaa ehkä pari vuotta. Päätin aloittaa taas toivottomalta vaikuttavan taistelun. Kävin ostamassa apteekista taas samaa paskaa Veruxinia. Lääke ei tullut tällä kertaa tuubissa, vaan semmosessa lasipullossa, nestemäisessä muodossa, jossa pipetillä laitetaan tippa syylän päälle aamuin illoin. Meni taas vajaa viikko, ja erään kerran jälkeen (tiesin sen jo etukäteen) hoitokerta sattui niin saatanasti. Koko kämmen on ranteeseen asti niin kuin tulessa.

Jatkoin kuitenkin sitkeästi vielä muutaman päivän, kunnes kämmen alkoi näyttämään niin kamalalta etten enää uskaltanut. Siinä on sellainen valkoinen sarkofagi, kuten Tsernobylissä ikään. Ja sitä reunustaa tummanpunainen, syöpynyt reuna. Onkohan se tulehtunut? Tuntuu, että kämmenestä on irtoamassa kymmensenttisen kolikon kokoinen pala. Ei helvetti. Lääkkeessä ei kerrota sivuvaikutuksista tai edes tehoista mitään. Googlaan. Moisella hapolla saa kuulemma tatuoinnitkin katoamaan helvettiin. No wonder.

Seuraavaksi ajattelin kokeilla osterivinokasjauhetta luontaistuotekaupasta. Ehkäpä moinen hihhuli-kama auttaa.

7 kommenttia:

 1. Minäkin olen lukenut, että syylät lähtevät muka itsestään pois, mutta ei ole tapahtunut itselläni koskaan noin. Mulla oli sormessa syylä. Se oli siinä vuosikausia, kunnes jonain päivänä kyllästyin totaalisesti ja kuulin joltakin että syylä ei tykkää liidusta. Sain sen hoidettua pois laittamalla siihen uskollisesti tavallista liitutaululiitua monta kertaa päivässä. Kauan se kesti, mutta vihdoin se hävisi. Ehkäpä se olikin sellainen syylä, joka lähti itsestään ja olisi muutenkin lähtenyt - sitä ei voi tietää.

  Nyt mulla on ollut jo vuosikausia molemissa jalkapohjissa syylä. Niihin ei liituhoito auta, kun jalat kuitenkin sen verran päivän aikana hikoaa, eikä mun hermot ainakaan kestä ottaa pois sukkia monta kertaa päivässä ja laittaa siihen liitua. Kokeilin apteekista ostamaani jäädytyshoitoa. En muista minkä merkkinen se oli, mutta telkkarissa näin joskus mainoksen. No eipä auttanut ei. Hoito piti toistaa parin viikon välein max 3 kertaa. Ei tehonnut. Se kipeytti hoidetun kohdan moneksi päiväksi niin että käveleminen tuntui ikävältä. Mutta syylät eivät menneet mihinkään.

  Kesällä ostin Tea Tree -öljyä, jonka pitäisi myös toimia. Jaksoin laittaa sitä muutamana päivänä, mutta siinäkin teho perustuu säännölliseen käyttöön ja öljyä pitäisi laittaa monta kertaa päivässä. Eli pitäisi kuljettaa pulloa mukana töissä ja ottaa sukat pois välillä ja laittaa öljyä. Ja lopputuloksena todennäköisesti olisi, että ei auttanut. :(

  VastaaPoista
 2. Sä olet laittanut sitä ainetta terveelle iholle ja siksi se on punainen/valkoinen + sattuu. Mulla lääkäri joskus jäädytti jalkapohjasta syylää, piti sitä laitetta liian kauan ja jalastani paleltui 2e kokoinen kohta ja se oli mielettömän kipeä.
  Pojalta joskus yritin poistaa syylää apteekin jäädytysjutulla, tais se lopulta sillä lähteä.
  Mulla on jalkapohjassa taas ollut syylä ties miten kauan - sitä ronkin kynsisaksilla, ei se niin kyllä mihinkään häviä eli ei kannata kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Hmm.Mä muistan että mulla oli joskus nuorempana kämmenessä känsä ja siihen pipetillä jotain ainetta laitettiin ja hävisikin melkein heti.Mutta känsä ja syylä on kaksi eri asiaa.
  Siis miten vaikeaa on mennä näyttämään sitä lääkärille,oikeesti??Itse olisin jo aikaa sitten mennyt.Miehille tuntuu olevan jotenkin ylivoimaista se... Mee nyt ennen kuin koko kämmenesi irtoo!!

  VastaaPoista
 4. Joo, mä olen kokeillut sitä apteekista ostettavaa jäädytysjuttua myös. Sekin sattui, muttei se mitään auttanut. Unohtuikin tuosta mainita.

  Netissä myös sanottiin, että ilmastointiteippi muka auttaisi. Teipataan syylä peittoon ja parin viikon (?) kuluessa se muka lähtisi.

  VastaaPoista
 5. Olen kokeillut myös tuota jeesusteippiä, eikä sekään auta. Voit tietty kokeilla, jos vaikka sulla auttais. :D

  VastaaPoista
 6. Jeps, mä kans mietin et eiköhän se helpoimmalla lähtis ku kävis lääkärissä =) Lapsena mulla oli syyliä ja tulihan tuota Verruxinia kokeiltua. En vaan muista miten se auttoi... Mutta yks syylä piti polttaa jalkapohjasta. Nykyisin vastaava hoito taitaa olla tuo jäädyttäminen? Et joo, hopi hopi lekuriin.

  VastaaPoista
 7. Annika: Mun mielestä kans se teippi jo kuullostaakin typerältä :D

  Pipale: Ja lääkäriin muo ei kyllä saa villit hevoisetkaan!

  VastaaPoista