perjantai 1. heinäkuuta 2011

22# Ukko Nooa

Tässä tuli paremman puoliskon kanssa puheeksi Ukko Nooa. Se lastenlaulu, jota aina opetetaan soittamaan ensimmäiseksi kun isketään uusi soitin käteen. Wikipedia tietää kertoa, että se on myös ruotsalainen parodialaulu Raamatun Nooasta, sekä juomalaulu.

Tiedä häntä, mutta kun analysoidaan biisin suomalaisia lyriikoita, niin varsin epäpätevästä epätevästä (mulla on semmoinen kirjoittamaton sääntö, että jos tavu toistuu kahdesti peräkkäisinä tavuina, niin voi ajan säästämiseksi jättää toisen tavun pois) rallistahan on kyse. Tarkastellaanpa:

Ukko Nooa, ukko Nooa oli kunnon mies.
Kun hän meni saunaan, pani laukun naulaan.
Ukko Nooa, ukko Nooa oli kunnon mies.
Ukko Nooa, Ukko Nooa oli kunnon mies.
Kun hän tuli saunasta, otti laukun naulasta.
Ukko Nooa, Ukko Nooa oli kunnon mies.
Ensimmäiseksi mietityttää ukon kunnollisuus. Pitääkö tietää jätkän taustoja, että kaveri pyörii Raamatussa eläimiä ahtaen purkkiinsa vedenpaisumuksen ajaksi? Vai onko kunnollisuus sitä, että laittaa saunomisen ajaksi laukun naulaan eikä viskaa sitä hajamielisesti pukkarin penkille? Mikäli ensimmäinen vaihtoehto on oikea, niin tuo ajankohta on sitten tapahtunut vedenpaisumuksen jälkeen, jos kunnollisuus on syntynyt silloin, vai onko hän ollut pyhimys jo syntyessään? Tilastonikkareille tiedoksi, että Nooa eli 950 vuotiaaksi, ja oli vedenpaisumuksen aikoihin 600-vuotias.

Vaikka kyllä mä toisaalta epäilen, että mahtoiko Nooan aikaan jo saunoja olla? En kyllä osaa arvioida, mihin aikaan tapahtumat tapahtuivat. Tosin en tiedä koska saunakaan keksittiin, mutta 600-luvulla saunoja jo kuulemma oli. Mutta että tuhansia vuosia sitten olisi ollut saunoja... ja vieläpä noin etelässä? Toki turkkilaiset on varmaan omia saunoja väsäilleet jo ammoisina aikoina, mutta silti?

Parempaa puoliskoa taas ihmetytti naula. Vai tarkoitetaanko sillä naulakkoa? Minusta se on selvä (puu)naula, johon Nooa viskasi laukkunsa, kunhan oli ottanut sieltä ensin pesukamansa. Pp kiinnitti huomiota myös siihen, että eiköhän se naula sijainnut pukuhuoneessa eikä saunan puolella, mutta tässäkin voi mielestäni käyttää biisissä käytettyä ilmaisua ja olettaa että Nooan päämäärä oli saunassa ja matkalla hän laittoi laukun naulaan aiemmin (ei siis tuonut sitä löylyhuoneeseen). Muutenhan siinä olisi ilmiselvä ristiriita poislähdön kanssa?

Joka tapauksessa, jos kyseessä on kuitenkin Raamatullinen suurmies, joka ollut niin kunnollinen että vain hän ja hänen perheensä on säästetty ja muut ihmiset vedetty sileeksi, niin on aika kummallista, että tästä saunaan menosta on tehty tällainen numero. Joku sanaseppo tai -sanna voisi kyllä ottaa uudelleensanoituksen tehtävälistalleen!

Huomioitavia asioita: Olen törmännyt semmoiseen 30 days of music-juttuun. Vaikka muo ei haastettukaan millään lailla, niin ehkä sitä voisi osallistua. Eli biisejä joka päivälle (lue: postaukselle) eri aiheen mukaan.

Tänään vuorossa nro 5. Ei sentään Ukko Nooa tarjota.

day 01 – your favorite song: Nirvana - Smells like teen spirit
day 02 – your least favorite song: Los Del Rio - Macarena
day 03 – a song that makes you happy: Oasis - Dont look back in anger
day 04 – a song that makes you sad: Everything but the girl - Missing
day 05 – a song that reminds you of someone: Volbeat - I only wanna be with you. ;)
day 06 – a song that reminds you of somewhere
day 07 – a song that reminds you of a certain event
day 08 – a song that you know all the words to
day 09 – a song that you can dance to
day 10 – a song that makes you fall asleep
day 11 – a song from your favorite band
day 12 – a song from a band you hate
day 13 – a song that is a guilty pleasure
day 14 – a song that no one would expect you to love
day 15 – a song that describes you
day 16 – a song that you used to love but now hate
day 17 – a song that you hear often on the radio
day 18 – a song that you wish you heard on the radio
day 19 – a song from your favorite album
day 20 – a song that you listen to when you’re angry
day 21 – a song that you listen to when you’re happy
day 22 – a song that you listen to when you’re sad
day 23 – a song that you want to play at your wedding
day 24 – a song that you want to play at your funeral
day 25 – a song that makes you laugh
day 26 – a song that you can play on an instrument
day 27 – a song that you wish you could play
day 28 – a song that makes you feel guilty
day 29 – a song from your childhood
day 30 – your favorite song at this time last year

6 kommenttia:

 1. :D:D:D Loistavaa,tätä samaa on nimittäin pohdittu täälläkin päässä joskus ja itse olen sitä mieltä,että Ukko Nooa oli kunnon mies juuri siksi,että laittoi laukun nimenomaan naulaan (pukkarin naulakkoon)eikä jättänyt sitä siihen penkille lojuskelemaan tai lattialle potkittavaksi,ja sitten kun läks himaan tai minne nyt sitten menikin niin otti laukun myös mukaansa.Mikään ei oo niin ärsyttävää kun toisten saunavuorollaan jättämänsä tavarat,märät pesusienet ym. joista ei tiiä kenen ne on ja lojuvat siellä kaikkien riesana viikkotolkulla."Ukko Nooa oli tolkun mies" voisi olla nykyaikaisempi versio tästä,ja kyllä nuo muutkin sanat hiukan päivitystä kaipaisi.Täytynee laittaa mietintämyssy päähän ja koittaa keksiä joku uusi sanoitus :)
  Nythän voit tätä biisiä käyttää myös kohdissa 8 ja 26 :D:D
  Tuli mieleeni Jussi Raittisen kertomaa "Metsämökin tonttu"-laulusta viime viikolta.Voiton jälkeen joku närkästynyt helsinkiläinen kuvaamataidonopettaja oli lähestynyt häntä vihaisella kirjeellä,jossa oli jotakuinkin seuraavaa:laulu on huumeidenkäyttömyönteinen koska se alkaa "en tiedä näenkö mä unta vai kahminko mä lunta,on mahtava meininki meneillään",homoseksuaalisiin suhteisiin kehoittava koska lauletaan "ruotsalaisten karkeloissa" ja vielä ryyppääämistäkin ihannoiva,koska lauletaan "oln päissäni kuin käki,senhän tontutkin jo näki".:D Mitä lie kertoo tämän open omasta ajatusmaailmasta tämä...
  Mutta kiitos tästä päivityksestä,saatiin isännänkin kanssa kunnon naurut :)

  VastaaPoista
 2. Niin muuten vielä sellainen lisäys,että mä siis olen nykyään Valintalossa töissä vai??

  VastaaPoista
 3. Joo, siis onkohan nyt ollut niin, että Nooa on ollut ilmeisen hajamielinen, ja laulu ylistää sitä tosiseikkaa, ettei hän unohtanut laukkuaan naulaan kun häippäs saunasta? Ei helkkari... kyllä siltikin on painotettu nyt vääriä saavuksia laulun sanoittajan osalta. Jos jätkä kerran rakentaa arkin ja pelastaa ittensä, muutaman ihmisen ja eläinkunnan vedenpaisumukselta, niin luulis että biisi keskittyis vähän muihin asioihin kuin saunareissuun? Miten muuten kasvikunta, pelastikos se niitä ollenkaan, meinaan vois käyä vähän huonosti ton fotosynteesin kans jos sitä ei olis ottana huomioon?

  Ja juu, Valintalo on täysin oikein :) Lukija ei edes välttämättä huomaa tavun puuttumista ja sekin aika mikä meni ennen sen lukemiseen voidaan nyt säästää johonkin muuhun. Mä ansaitsisin jonkun kirjallisuuden nobelin tuosta keksinnöstä.

  VastaaPoista
 4. Tuli vielä mieleen,että loru "Satu meni saunaan ja pani laukun naulaan,Satu tuli saunasta ja otti laukun naulasta".Mitä hittoa,kukas tää Satu nyt sitten on??Kumpi loruista oli ensin??!!Kumpi matkii??
  Nooa hoiti arkkiin vain eläimet,ehkä jossain päin seilasi joku toinen vanha gubbe jolla oli arkki täynnä kasvikuntaa??Mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 5. Totta !! Mikä ihmeen tarkotus tällä saunaan meno - kassin laittaminen naulaan - kassin poisotto naulasta saunan jälkeen oikein on? Ja eikö tossa voisi jo saada syytteen plagioinnista...

  VastaaPoista
 6. Oli pakko mennä kans Wikipediasta katsoo aiheesta.Eihän niissä ruotsinkielisissä Nooa-sanoissakaan ole tolkkua.Nooa meni arkkiin ja jonkun viinin kanssa touhusi siinä.

  VastaaPoista