perjantai 10. kesäkuuta 2011

6# Hesa

Vaikka Hesassa onkin erittäin huono julkinen liikenne ja ilmasto, niin on toki paljon hyvääkin. Ennen olin kova poika inhoamaan Hesaa. Ja hesalaisia. Niillä oli semmoinen ylimielinen asenne, että Suornessa on vain Hesa ja muualla ei ole mitään. Asuttuani pitkään muualla, tajusin, että nehän on jumalauta oikeassa. Ihmiset nyt on yhtä juntteja joka puolella Suornea, mutta minkäs sille mahtaa kun on kerran lusikalla annettu.

Hesassa on sentään pari katua, joita ei tarvitse hävetä muun maailman mittapuun mukaan. Arkkitehtuuri nyt on kovin venäläistä, mutta sitähän Suorni onkin, nimittäin Venäjästä irtautunut alue. Linnanmäki on ok, Suornenlinna on parasta Hesassa. Huolimatta hipeistä ja muista pummeista, niin Suokissa mä haluaisin kokeilla asua. Eilen käytiin paremman puoliskon kanssa Tullisaaressa, ei hullumpi paikka sekään. Mutta totuus on, että kyllä Hesastakin voitaisiin pistää suuri osa nurin puskutraktoreilla.

Erään kaverini mielestä Hesa pitäisi perustaa uudelleen Ahvenanmaalle, jonne vietäisiin myös kaikki Suornen asukkaat, ja saaresta tehtäisiin semmoinen Hong Kongin tyyppinen ratkaisu. Loppuosa maastamme voitaisiin käyttää matkailuun, eli erähenkiset ihmiset voisivat tulla sinne kokemaan erämaita. Mä en ehkä olisi niin jyrkkä kuiteskaan. Mutta tervetulleita ovat nämä Guggenheimit ja muut vastaavat puljut. Myös Hesaan kaavailtavat "pilvenpiirtäjät" ovat hieno idea. Varmasti Pasilan ja Kalasataman alueet siitä kohenevat, ja saataisiin vähän sellaista suurkaupungin tuntua. Ja onhan se imagokysymys myös; eihän missään muualla ole näin ankean näköistä. Aasia on toinen toistaan hienompia kaupunkeja. Afrikka ei todennäköisesti kalpene sen rinnalla ollenkaan, mutta meille nyt vain näytetään uutisissa lehmänpaskasta kyhättyjä hökkeileitä ja annetaan ymmärtää, että täällä ne nälkää näkevät lapset asuvat kärpäsineen. Tiedä sitten totuudesta kun en ole koskaan käynyt.

Mutta jopa Tallinna kehittyy jatkuvasti. Jos siellä nyt tulee kerran vuodessa käytyä, niin joka kerta tuntuu kaupungin silhuetti muuttuneen ja uusi pilvenpiirtäjä on pykätty.

Eipä mitään. Lämpötila näyttää nousseen Hesassakin jo 28,6 asteeseen (varmaan kaikkien aikojen lämpöennätys?!?), joten lähdenpä vähän ruokista viettämään ja torille kävelemään ja turisteja ihmettelemään (en edelleenkään tajua miksi joku haluaa ulkomailta tänne turistiksi). Hop on / Hop off-bussit ovat kovasti lisääntyneet tänä vuonna ja tuntuu muutenkin, että turisteja on entistä enemmän. Päivittäin saa olla neuvomassa jotakin katuosoitetta tai paikkaa ja räpsimässä ihmisistä kuvia sitä valkoista kirkkoa vasten... mikä ikinä sen nimi nyt olikaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti